Skocz do zawartości

Filtr za DC dzięki konkurecji?

Marsi

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, forum podczytuję od dawna, jednak teraz zdecydowałem się zarejestrować, aby napisać. Pozycjonowałem stronę na 3 frazy i 2 z nich (jedna regionalna, a druga mniej oblegana) były cały czas w top10, teraz niedawno do top10 weszła 3 fraza. No i zaczęły się problemy tzn. strona pewnego dnia poleciała poza top1000 na wszystkie frazy tzn. filtr. Nie używałem SWLi więc pierwsze co sprawdziłem w Copyscrape czy aby ktoś nie skopiował mojej strony i okazało się faktycznie, że moja strona słowo w słowo jest powielona w kilka miejsc - ta sama oferta, inny numer telefonu i mail. Początkowo sądziłem, że komuś po prostu nie chciało się pisać tekstu więc napisałem do gościa z tego maila, że ma usunąć ofertę bo to plagiat. Na to ta osoba zapiera się, że nie ona to umieszczała, że już drugi raz ktoś umieszcza powielone teksty z innych stron podając jego dane i że robi to konkurencja, chcąc wykończyć jak tylko ktoś się dostanie do top10. Początkowo nie chciało mi się w to wierzyć, ale teraz już nie wiem. Zgłosiłem już do google o ponowne rozpatrzenie strony, napisałem że moja to nie plagiat, ale boje się, że strona nie wróci już na swoje miejsce. Proszę o jakieś rady - co jeszcze można zrobić ;)

Aha dodam, że strona na dwie frazy była przez ponad rok zawsze top10, a teraz gdy weszła do top10 na 3 frazę to filtr na wszystkie 3 frazy.

Numer telefonu podany w ofercie nie działa, udało mi się ustalić prawdziwy numer telefonu i człowiek potwierdził, że świństwo robi mi konkurencja - podają jego numer telefonu sprzed kilku lat. Gdy się zastanawiam to faktycznie po co człowiek miałby umieszczać ofertę z podanym błędnym numerem telefonu? Sam zresztą nie ma nawet strony internetowej gdyż nie działa tą drogą. Tych ofert znalazłem kilka i wszędzie te same dane.

Takie rzeczy jak kradzież tekstów ze strony trzeba składać do prokuratury - jak udowodnisz Google, że te teksty były Twoje? Z tego, co wiem, to Google potrafi odróżniać oryginały - niestety, takie sytuacje jak kradzież tekstów się u nas zdarzają...

niestety, takie sytuacje jak kradzież tekstów się u nas zdarzają...

Nie "zdarzają się" tylko są masowym zjawiskiem i to najczęściej ludzie nawet nie wpadną na pomysł, że jest coś takiego jak prawa autora.

Z tego, co wiem, to Google potrafi odróżniać oryginały

No nie koniecznie rozpoznaje... albo może inaczej - rozpoznaje, ale nie koniecznie prawidłowo.

Ale tu może być też inna przyczyna, może autor wątku oberwał rykoszetem. Marsi zobacz sąsiednie wątki np. o regionalnych domenach, w ogóle się chyba teraz wszystko miesza w serpach.

Nie mam pojęcia, domyślam się, że ktoś z top10

Marsi, warto by było jeszcze zgłosić tą witrynę przez google.com/webmasters/tools/spamreport?hl=pl&pli=1

Swoją drogą możesz mi przesłać przez PW :P

Pytania odnośnie konkretnych stron zadawaj proszę na PiO lub na Forum dla Webmasterów :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności