Skocz do zawartości

Przekierowanie 301 wordpress

Rogal

Rekomendowane odpowiedzi

Nie powinno to być jakoś szczególnie trudne, ale coś mi nie idzie. Ogólnie do jednego hostingu mam podpięte dwie domeny. Chcę zrobić przekierowanie 301 na postać z www w adresie witryny. No i tak: jak skorzystałem z poradnika który dostarczył Laohost to ######: https://www.laohost.pl/knowledgebase/serwer-http/modrewrite

Nie wiem sam do końca w którym miejscu to wpisywać, żeby przeszło. Cały plik htacces po zainstalowaniu i konfiguracji wordpressa wygląda następująco:

# BEGIN WordPress

<IfModule mod_rewrite.c>

RewriteEngine On

RewriteBase /

RewriteRule ^index\.php$ - [L]

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f

RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d

RewriteRule . /index.php [L]

</IfModule>

# END WordPress

Czy to o czym mowa w poradniku Laohost powinienem wkleić przed </IfModule> a po RewriteRule . /index.php [L]?

Druga kwestia to kwestia dwóch domen - wczoraj miałem sytuację, że po edycji pliku .htaccess z jednej domeny przenosiło mnie na tą drugą. Czy w tej sytuacji powinienem zrobić sobie przekierowanie dla dwóch adresów jednocześnie? Plik .htaccess mam w folderze jednej domeny.

Dziwne to :) Wiem, że było ale przeglądając FAQ o htaccess na forum mało się dowiedziałem - jakoś mi to na WP nie idzie, a postać z www będzie dla mnie korzystniejsza. Z góry dzięki za zainteresowanie.

edit:

zrobiłem tak, że wkleiłem poza </IfModule> i jedyne co mi się pokazuje to tradycyjny napis na stronie 301 Moved Permamently z odnośnikiem do adresu z "www" (który nawiasem mówiąc nie działa.

wordpress robi to automatycznie - w ustawieniach strony wpisujesz nazwę domeny - jak wpiszesz z WWW będzie zgłaszała się z WWW, jak wpiszesz bez - będzie BEZ>

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

O.O

Zaiste, stało się to.

Co nie zmienia faktu, że chciałbym dowiedzieć się z czego wynikały/wynikał mój błąd. W końcu może się zdarzyć, że będę chciał to zrobić ręcznie - co w tej sytuacji? To specyficzny problem na wordpressie czy typowe dla 301 z bez www na www?

• 1 rok później...

Czy jeżeli zmieniłem adres podstron z powodu dodania nowych języków do strony to aby nie tracić ruchu do podstron stosuję zapis:

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.staradomena\.pl$ [NC]

RewriteRule ^(.*)$ https://www.nowadomena.pl/$1 [R=301,L]

do każdej podstrony?

Muszę to wprowadzić ręcznie czy może są jakieś skrypty do tych czynności?

Czy dodaniu wielu zapisów ma jakiś wpływ na obciążenie serwera?

Kamera Go Pro 3 już jest. Sprawdź jej możliwości.

Kamera-GoPro-HERO3-Black-Edition-on-black-do-sklepu-3.png

Twój zapis do .htaccess służy do przekierowania starej domeny na nową, a Tobie chodzi chyba o podstrony w ramach tej samej domeny ?

Tutaj masz wątek na ten temat:

https://www.forum.optymalizacja.com/topic/62516-faq-htaccess-301-i-inne-seo-porady/

Spróbuj tego:

przekierowanie podstrony na inną podstronę

RewriteRule ^/kotek.html$ /piesek.html [R=301,NC]

Skrypt? - Zależy na czym masz stronę. Jeżeli na WP to są wtyczki, które wyłapią za Ciebie powstałe po zmianie struktury linków 404 i zrobią przekierowanie 301 na nowe. Jeśli to Twoja autorska strona to wydaje mi się, że ręcznego ustawiania przekierowań nie przeskoczysz.

Co do obciążania serwera to się nie wypowiem bo nie wiem.

Minimalnie zmienię temat, bo trochę spartaczyłem robotę i muszę to jakoś odkręcić.

Postawiłem stronkę zapleczową,elegancko podlinkowałem (z www) a potem stwierdziłem, że puszczę niewielkiego blasta. No i puściłem, tyle, że na bez www (bez przekierowania). Niestety odczuła to strona docelowa, i to mimo, iż zaplecze nie załapało bana (przynajmniej na razie). Jak teraz robić przekierowanie - ze strony zapleczowej grzecznie linkowanej na blastowaną, czy na odwrót?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności