Skocz do zawartości

Liczba domen i pozycjonowanie

mindryl

Rekomendowane odpowiedzi

Moi koledzy planuja w celu oszczędności prowadzenie biznesu pod jednym adresem - branża to usługi ale można je określić jako luźno ze sobą powiązane. Jedna działka to byłoby tworzenie stron, jeden z nich jest tłumaczem przysięgłym a jeden ze sporym doświadczeniem chciałby oferować swoje usługi z zakresu systemów zarządzania jakością. W tym celu proszą mnie o radę czy lepiej oferować swoje usługi pod jednym szyldem, czy dla każdej działki - mimo że zajmować się nią będzie tylko jedna osoba - stworzyć oddzielną stronę www.

Plusem pierwszej opcji jest na pewno niższy koszt utrzymania strony, z drugiej osobne adresy mogą dać lepszy wizerunek.

Czy realne jest wypozycjonowanie na 3 różne frazy każdej z podstron do top10 google - jaka będzie różnica w kosztach i potrzebnym czasie w stosunku do pozycjonowania dla 3 osobnych domen?

A to taki duży wydatek kupić 1 dodatkową domenę ?

Przecież i tak te podstrony będziesz musiał linkować tak jak 2 osobne domeny.

Niektórzy mówią, że dobry programista django jest na wagę złota. Zapraszam Cię na mój blog prawiący o informatyce.
Najlepsze suchary w sieci.

oczywiście że żaden wydatek - ale trzeba zrobić jeszcze grafike osobną i loga dla tych stron, interesowała mnie głównie kwestia seo - ale jeśli podlinkowanie podstron = polinkowaniu osobnych domen to ok. Nie znam się na seo, więc chciałem się dowiedzieć - myślałem że pozycjonując podstronę cały serwis zdobywa wyższy pagerank i łatwiej go wybijać w rankingu google

myślałem że pozycjonując podstronę cały serwis zdobywa wyższy pagerank i łatwiej go wybijać w rankingu google

Raczej odwrotnie. Myślę, że taniej wyjdzie stworzyć 3 osobne serwisy.

Najtańsze domeny w Polsce - 13685790121473354021 -3% kod na dowolny serwer wirtualny.

Hmm, stworzenie 3 stron zawsze będzie droższe niż jednej, to oczywiste. Ale jeśli chodzi o pozycjonowanie to łatwiej będzie działać na 3 domenach niż na jednej. Dlaczego? Kilka przykładów:

1. katalogi nie przyjmują podstron, a część z nich nie przyjmuje subdomen

2. do każdego katalogu daną stronę można dodać tylko raz, z 1 słowem kluczowym. Więc jeśli założylibyśmy że w sieci jest tylko 100 katalogów, to mając 3 serwisy na jednej domenie musisz te 100 linków podzielić na 3 anchory. A jak masz serwisy na różnych domenach to dodajesz je oddzielnie i ze 100 katalogów robi się 300 linków.

3. nasycenie słów kluczowych; jeżeli masz 3 domeny, to każda traktuje tylko o jednej tematyce, teksty opisują tylko jedną gałąź przedsiębiorstwa, odpowiednie (tematyczne) meta tagi itd.

4. te 3 domeny mogą linkować między sobą, na zasadzie "nasza firma zajmuje się również:" gdzieś tam w stopce czy gdzieś :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności