Skocz do zawartości

Zły podział tematyczny w katalogach.

comzit

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie czy ktoś myśli przy tworzeniu kategorii w katalogach które powstają?

Chyba leci to na zasadzie kopiowania, czyli jak ktoś kilka lat temu walnął głupotę to teraz wszyscy to powielają. A może ktoś kto założył właśnie nowy katalog poszedł by trochę swoją drogą?

Jest kategoria biznes i ekonomia. A potem np. internet, komputery. A sprzedaż komputerów to nie biznes? Albo: handel elektroniczny i sklepy internetowe.

Generalnie brak w katalogach jasnej i przemyślanej logiki. Brrr.

czyli wg Ciebie najlepiej stworzyć z 5 kategorii i wystarczy?

zawsze jak brak kategorii można napisać do admina by ją stworzył, a część katalogów pozwala tworzyć własne (podkategorie - oczywiście)

w zasadzie katalog mógłby zawierać 2 kategorie biznes i strony prywatne i w tym zakresie mieści się wszystko

dla Twoich okien najlepsze markizy - dla wszystkich adwokat - lub książka telefoniczna - oferty różnego typu, taniej nie będzie

Jest kategoria biznes i ekonomia. A potem np. internet, komputery. A sprzedaż komputerów to nie biznes?

Strony (zwykle) można dodawać do kilku kategorii - to rozwiązuje problem. Poza tym jest wiele stron poświęconym komputerom, a nie związane z biznesem, więc chyba wydzielanie dla nich osobnej kategorii jest postępowaniem słusznym.

Generalnie brak w twojej wypowiedzi jasnej i przemyślanej logiki. Brrr.

Ta logika jest potrzebna przede wszystkim dla dodających stronę do katalogu. Reszta, jak już będzie szukać czegoś w katalogu (mało prawdopodobne), to i tak użyje opcji "szukaj". Dodajacy zresztą też, żeby sprawdzić czy już są dodan

Eksperyment Discover.pl

Przypominam tylko, że żadnych konkretnych propozycji nie składałem co trzeba zmienić.

Zasygnalizowałem tylko pewien problem (według mnie oczywiście).

Możliwość samodzielnego automatycznego dodania podkategorii jest średnim pomysłem, istnieje takie coś bo istnieje ale na dłuższą metę prowadzi to do nadmiernego rozdrobnienia w katalogu.

Przykład komputerów i internetu wybrałem celowo. Jest to przykład „zboczenia zawodowego” twórców katalogów. Zresztą chyba nie tylko te kategorie o tym świadczą.

Mało kto szuka czegoś w katalogach, bo przy takim ich układzie trzeba mieć sporo samozaparcia żeby znaleźć to czego szukamy. Zaryzykuję stwierdzenie, że to anachroniczny podział w katalogach jest przyczyną ich znikomego zainteresowania.

Możliwość dodania strony do kilku kategorii jest sensowna, pod warunkiem jednak, że cały katalog jest zrobiony z sensem.

Oczywiście są katalogi lepsze i gorsze. Z jednych może skorzystać normalny człowiek inne są tylko dla wyszukiwarek.

Ale nawet w tym drugim przypadku wymagana jest jakaś logika i konsekwencja. Tymczasem w katalogu u jednego z przedmówców mamy kategorię główną: Budownictwo a w kategorii głównej Firmy wg branż znowu kategoria budownictwo.

Generalnie brak w twojej wypowiedzi jasnej i przemyślanej logiki. Brrr.

To nie miał być żaden wydumany wykład.

Ale skoro odpowiedziałeś na mojego posta to chyba go zrozumiałeś, więc nie był pozbawiony zupełnie logiki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności