Skocz do zawartości

Działalność gospodarcza które PKD wpisac

anomus

Rekomendowane odpowiedzi

Może jednak ktoś życzliwy by mógł pomóc z do sprzedaży na allegro znalazłem

PKD 47.91.Z – Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Interne

Natomiast w dalszym ciągu nie wiem co wrzucić pod reklamę?

Pozycjonowanie, Marketing internetowy, Reklama produktowa, Pisanie artykułów percli, ogólnie im szczerzej tym lepiej z góry dzięki.

Nawiążę współpracę z agencjami SEO w zakresie linkowania na forach - szczegóły

Ktoś wie czy są jakieś konsekwencje braku odpowiedniego PKD?

Przepis art. 56 ustawy z dnia 29 czerwca 1995 roku o statystyce publicznej przewiduje odpowiedzialność karną w przypadku przekazywania danych niezgodnych ze stanem faktycznym. W myśl tego przepisu odpowiedzialności karnej podlega osoba, która wbrew obowiązkowi przekazuje dane statystyczne niezgodne ze stanem faktycznym. W tym przypadku sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. W wypadku sprawy mniejszej wagi sprawca podlega jedynie grzywnie.

źródło: https://www.serwisprawa.pl/artykuly,45,12468,brak-wpisu-wlasciwego-pkd-moze-powodowac-odpowiedzialnosc-karna

Przyjazne państwo :D

PKD 47.91.Z – Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet.

PKD 63.11.Z – Przetwarzanie danych; zarządzanie stronami internetowymi (hosting) i podobna działalność.

PKD 62.09.Z - Pozostała działalność usługowa w zakresie technologii informatycznych i komputerowych.

PKD 62.02.Z – Działalność związana z doradztwem w zakresie informatyki.

PKD 63.99.Z – Pozostała działalność usługowa w zakresie informacji, gdzie indziej niesklasyfikowana.

PKD 73.11.Z – Działalność agencji reklamowych

Reasumując dwa szybkie pytania czy podane wyżej PKD wystarczą do prowadzenia działalnośći w zakresie pozycjonowania i marketingu internetowego?

Oraz ewentualnie czy której z podanych wyżej uniemożliwia mi bycie na ryczałcie? Jeśli tak to które.

A jakby to wykreślił to mogę spokojnie zajmować się pozycjonowaniem i szeroko rozumianą reklamą w internecie?

Z tego co się kiedyś orientowałem to PKD a dokładnie dział 73. Usługi reklamowe, usługi badania rynku i opinii publicznej, wykluczał możliwość ryczałtu.

Poczytaj sobie o załączniku nr. 2 do ustawy o ryczałcie.

Z tego mi wychodzi, że 2 ostatni bym musiał wywalić

Ja nie prowadzę działalności gospodarczej - "pozycjonerskiej" akurat, mam zupełnie inną działalność ale chciałem sobie dopisać PKD właśnie to 73 aby móc sprzedawać linki na stronach pod swoją firmę, jednakże właśnie nie mógłbym być na ryczałcie.

Co do reszty nie potrafię pomóc bo tego akurat nie robię.

Czyli zostaje coś takiego

PKD 47.91.Z – Sprzedaż detaliczna prowadzona przez domy sprzedaży wysyłkowej lub Internet.

PKD 63.11.Z – Przetwarzanie danych; zarządzanie stronami internetowymi (hosting) i podobna działalność.

PKD 62.09.Z - Pozostała działalność usługowa w zakresie technologii informatycznych i komputerowych.

PKD 62.02.Z – Działalność związana z doradztwem w zakresie informatyki.

Więc ponawiam pytanie czy te 4 dają mi możliwość prowadzenia działalności na ryczałcie, jednocześnie mieszczą się w kategorii reklamy internetowej i pozycjonowania?

Te, które podałeś nie są wykluczone a przynajmniej nie figurują w tym załączniku.

Nie chce wprowadzać w błąd więc byc może seowcy się tutaj wypowiedzą ale parę miesięcy temu chciałem właśnie pod działalność swoją, podczepić sprzedaż linków na swoich stronach internetowych, których zaczęło być sporo jak i samej sprzedaży.

Sprzedaż miejsc reklamowych to właśnie niektóre poddziały 73, które są wykluczone z ryczałtu.

Dlatego pytanie czy bez tego działu 73 będziesz mógł w pełni świadczyć usługi pozycjonerskie?

I ja sam nadal chciałbym przeczytać czy ktoś może coś wie więcej na ten temat jak choćby czy sprzedaż linków reklamowych można podczepić pod inne PKD niż to 73.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności