Skocz do zawartości

if 'puste pole' else 'coś'

Kaviorek

Rekomendowane odpowiedzi

<?
if($row[1] == '')
echo("puste");
else
echo("nie-puste");
?>

czyli jak $row[1] jest puste (nie ma nic) to wyświetla mi się "puste', a jak jest nie poste (w każdym rekordzie inna treść) to wtedy wyswietla 'zapisane',

jak to zapisać, aby było OK?

dodałem sobie 'kolumnę' do bazy danych, w niektorych rekordach jest coś w tym dodanym polu zapisane, a w pozostałych nie ma nic,

pytanie zapewne z serii błachych ;)

chodzi o klamerki, prawda, ze chodzi o klamerki? jesli nie to nie wiem, o co ci chodzi.

if ( $var == '' )
{
echo 'puste';
}
else
{
  echo 'nie puste';
}

i druga wariacja na temat:

if ( $var != NULL )
{
echo 'nie puste';
}
else
{
  echo 'puste';
}

rotfl... ;) już znalazłem mój błąd,

mianowicie, wcześniej, przed powyższym kodem sobie includowałem plik, w którym było też pobieranie z bazy danych, z tabeli w której nie było pola $row[17],

tak więc dlatego mi dziwaczne wyniki wychodzil, wskazywało poste jak było nie-puste ;)

dziękuję, jkaby nie Twoje potwierdzenie słuszności to bym dalej dumał czego mi tak krzywo działa ;)

@sledzik1984 -> Twój kod sprawdza nie czy zmienna jest pusta ale czy wogole istnieje :D

nawet jak $zmienna = 'costamblablajakistext'; to Twoj kod zwroci true. A false zwroci jak zmienna nie bedzie istniec.

Do tego celu uzyj lepiej empty()

Systemy Wymiany Linków - Zdobądź więcej linków przy pomocy systemów automatycznej wymiany linków!

@sledzik1984 -> Twój kod sprawdza nie czy zmienna jest pusta ale czy wogole istnieje :D

nawet jak $zmienna = 'costamblablajakistext'; to Twoj kod zwroci true. A false zwroci jak zmienna nie bedzie istniec.

Do tego celu uzyj lepiej empty()

A bo pomyliłem isset z empty w sumie nie wiem czemu... :] A w ogole to po głowie chodziło mi isempty pomimo, że w ogole takiej instrukcji nie ma ;/

Kochani..

<?php

if(empty($_GET['get']){
echo 'Zmienna $_GET[get] jest pusta';
} else {
echo 'Zmienna $_GET[get' ma wartość '.$_GET[get];
}
?>

Żadnych strlen'ów, NULL'ów, == '' itd.. Optymalizacja, optymalizacja i jeszcze raz optymalizacja :D

Nie dyskutuj z debilem! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Medal of Honor | program telewizyjny

Znajomości: PHP, MySQL, PgSQL, AJAX. Nauka: pozycjonowanie :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności