Skocz do zawartości

Google hacking. Abusing the Web.

ant

Rekomendowane odpowiedzi

[09] Google hacking. Abusing the Web.

Prowadzący: Piotr Konieczny

Data: 2006-01-05 godz. 19:00

Miejsce: sala "A" D-10 AGH, Reymonta 19 [KRAKÓW]

Wykład poświęcony zostanie w całości fenomenowi wyszukiwarki Google. Po krótce przedstawiona zostanie historia firmy i omówione zostaną wszystkie jej serwisy.

Drugą, praktyczną cześć zajmie w całości nauka szukania w internecie konkretnych informacji związanych z Linuksem za pomocą Google Search przy wykorzystaniu niestandardowych zapytań oraz innych serwisów koncernu (Google Groups , Maps, Orkut, Base etc.).

Dodatkowo omówiony zostanie również mechanizm pozycjonowania stron. Prelegent ukaże także, jak wyszukiwarka Google może służyć pomocą przy atakach na usługi nie tylko *NIX-owych serwerów produkcyjnych ale również zwykłych domowych pecetów podpiętych do internetu, a w szczególności -- jak się przed tym zjawiskiem bronić.

Podczas wykładu przedstawione zostaną również wyróżniające się projekty stworzone przez osoby trzecie na podstawie narzędzi udostępnianych przez serwisy Google.

Szczegóły

Wybiera się ktoś?

Otóż tak:

Pierwsze, sam wykład obejmował tylko same podstawowe informacje, aczkowiek podane w bardzo przystępnej formie.

Drugie, zaskoczeniem była frekwencja, pełna sala "maniaków", tak na oko ~400. Pań nie widziałem:(

Po trzecie Piko obiecał, że dopracowane materiały opublikuje na swojej stronie.

Podsumowania brak:)

pozdrawiam!

Drugie, zaskoczeniem była frekwencja, pełna sala "maniaków", tak na oko ~400. Pań nie widziałem:(

Ja zaobserwowałem dwie :piwo:

Wykład całkiem przyjemny, dowiedziałem się paru ciekawostek.. Tylko informacji o seo nie było prawie w cale, bynajmniej w części oficjalnej.. Nie wiem czy odbyła się część nieoficjalna, o której napomknięto, bo nie mogłem zostać dłużej..

Prezentacja, być może i podcast, w *bardzo* poszerzonej wersji będzie dostępna on-line dopiero od wtorku, ponieważ zostałem poproszony o powtórzenie wykładu w Kielcach, na co przystałem.

Cóż, zakulisowo podusmowując wykład, mam nadzieję, że każdy dowiedział się czegoś nowego, nawet Ci najbardziej zaawansowani. Niestety, wychodząc z założenia, że poziom (wahania w wieku na sali były ogromne!) użytkowników jest różny, należało wykładać prosto i przystępnie, pomijąc wiele zaawansowanych informacji nt. ^G... takie życie.

Bardziej zaawansowana rozmowa o SEO odbyła się zgodnie z obietnicą i z przyczyn zrozumiałych po wykładzie :-) Natomiast, jeśli kogoś interesuje już teraz co było w części oficjalnej, a dotyczyło pozycjonowania, to w dużej mierze były to oficjalne porady samego Google, oraz kilka wtrąceń z tegoż forum -- zatem, nic co nie jest Wam znane :-)

PS: Kobiety były ;-) Kilka nawet napisało e-maila po wykładzie. I tak, e-maile dot. przeglądania Booble :hello:

Informacja o wykładzie, jak i one same ukażą się tutaj: Piotr Konieczny -- Google Hacking & Penetration testing

https://niebezpiecznik.pl -- groźne rzeczy, złapane w sieci

• 3 tygodnie później...

Jak narazie tylko pobieżnie przejrzałem, ale w wolnej chwili przeczytam od deski do deski. Naprawdę warto ściągnąć ten materiał :P Min. bardzo podoba mi się komentarz do slajdu z Page Rank, dokładnie tak samo uważam - gorąco pozdrawiam autora ;)

Dała matka rozum? To kombinuj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności