Skocz do zawartości

Jak usunąć pliki z indeksu?

Witoldem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój problem polega na tym, że w Google mam zaindeksowanych masę plików z kodem JavaScript. Ustawiłem plik robots.txt tak, aby blokował dostęp do folderu ze skryptami. Było to ok. miesiąca temu, a plików w indeksie nawet przybyło. Może ktoś mi doradzi, co jeszcze powinienem zrobić?

chmod nie ma znaczenia, a jaki powinien być zależy od serwera - zazwyczaj 444 do js, najlepiej zostawić domyślne i nie zmieniać

www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=93708

po przeczytaniu dalej uważasz, że sam robots.txt wystarczy aby nie było w indeksie?

Zostaw blokadę w robotsach, ale usuń zaindeksowane dotychczas pliki przez narzędzia dla webmasterów.

Ok. Tak spróbuję zrobić, ale czy to normalne, że Google indeksuje pliki JavaScript? Nie pierwszy raz mam taką samą strukturę folderów na stronie i nigdy mi nie indeksowało skryptów. Tym razem doszło do tego, że site w Google dla tej strony wynosi ponad 100, a rzeczywistych podstron jest tylko kilkanaście.

Czy takie zjawisko może mieć jakieś szkodliwe działanie, poza bałaganem w wynikach wyszukiwania?

Google czasami łyka wszystko co znajdzie i na co ma ochotę...

Dodatkowo może analizować co robisz poprzez CSS czy JS, czy nie serwujesz użytkownikom innej zawartości niż botowi itp. itd.

Szkody z tego żadnej nie ma (chyba, że masz w tych plikach coś co chcesz przed nimi ukryć).

Bałaganu w wynikach też to raczej nie powoduje, bo niby jak?

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie.

Usunąłem w GWT adres https://domena.pl/scripts/ z myślą, że zostaną usunięte wszystkie pliki z tego folderu. Tymczasem site w Google nie dość, że się nie zmniejszył, to nawet urósł, choć liczba podstron się nie zmieniła. W GWT w widoku błędów indeksowania widzę, że robots.txt zablokowało dostęp do plików z folderu "scripts", ale dalej dużo dużo jest ich w indeksie.

Czy w GWT powinienem wpisać ręcznie wszystkie adresy plików JS, które są w indeksie, aby je usunąć? Nie wystarczy podanie folderu?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności