Skocz do zawartości

Świeża subdomena - linkowanie z innych subdomen

yomas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Byc może zauważyliście podobną tendencję (zapraszam do opiniowania):

1. Następuje linkowanie ŚWIEŻEJ subdomeny (tutaj tematyka budownictwo/dom) z ok 10 innych subdomen w obrębie tej samej domeny głównej.

2. Subdomeny z których odbywa się linkowanie (jak i domena główna) to wartościowe serwisy/sklepy (nie zaplecza!) o powiązanej tematyce.

3. W przeciągu 2 m-cy dla świeżej subdomemy przybywa kilka tysięcy BL (yahoo) z jednym anchorem (linki pochodzą z innych subdomen w obrębie domeny - powiązanie tematyczne)

WNIOSEK:

Osobiście uważam, że powyższe rozwiązanie jest średnio korzystne dla świeżej subdomeny nawet przy zalożeniu, że ów linkowanie jest w pełni użyteczne i <b>nie służy celom "pozycjonowania"</b>. Sadzę, że z początku rozsądniej byłoby stosować z linkujących subdomen atrybut "nofollow" dla takiej domen, aby uniknąć szybkiego przyrostu linków i wraz z upływem czasu ściągać z linkujących subdomen atrybut nofollow.

Skąd pytanie? Bardzo często w ten sposób budowane są serwisy, które linkują do siebie wzajemnie (generalnie serwisy powiązane ze sobą nie tylko tematycznie, ale także biznesowo - jeden właściciel itd). Czy czasem nie jest to swojego rodzaju strzał w kolano pod kątem ew. efektów w wynikach organicznych wyszukiwarek?

Jak sądzicie, być może macie podobne przemyślenia lub też skrajnie inne.

www.tebim.pro - Rozwiązana dla e-biznesu.

nie jest to zbyt naturalne, także rozbiłbym na więcej anchorów i podlinkował tez z precli i katalogów, żeby było bardziej jazzy - linkowanie tylko jednym anchorem w dodatku w obrębie jednej domeny nie jest fajne a my przecież wszyscy chcemy być fajni :D

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Napiszę z własnego doświadczenia :)

Jako że jestem laikiem w tych sprawach też se wpadłem na taki pomysł i własną stronę sklep w domenie głównej budowałem serwisy tematyczne w subdomenach nawet przekierowanych na inne IP i linkowałem je. Radość była krótka nawet zaczęły się pojawiać w top10 przyszła aktualizacja jak pierdutło to nawet w top 200 mnie nie było dla ani jednego słowa kluczowego ;)

Przekonałem się że lepiej kupić domenę w końcu drogie nie są teraz i budować tam zaplecze spokojnie i nie nerwowo dodawać systematycznie po 5-10 linków w katalogach dziennie dla nowej domeny, jakieś ciekawe artykuły i od 6 miesięcy jestem w top3 ;). Ale pewnie i tak masz większą wiedzę ode mnie ale chciałem przytoczyć własny przykład z subdomenami i pozycjonowaniem.

Pozycjonuję dla zabawy tylko swoją stronę o ile to można nazwać pozycjonowaniem raczej jest to błądzenie ślepego we mgle ;)

Skąd pytanie? Bardzo często w ten sposób budowane są serwisy, które linkują do siebie wzajemnie (generalnie serwisy powiązane ze sobą nie tylko tematycznie, ale także biznesowo - jeden właściciel itd). Czy czasem nie jest to swojego rodzaju strzał w kolano pod kątem ew. efektów w wynikach organicznych wyszukiwarek?

Linkowanie z tematycznie powiązanych poddomen nie stanowi problemu, o ile cała witryna tak jak pisałeś jest wartościowym serwisem, nie preclem B)

Pytania odnośnie konkretnych stron zadawaj proszę na PiO lub na Forum dla Webmasterów :)

1. Następuje linkowanie ŚWIEŻEJ subdomeny (tutaj tematyka budownictwo/dom) z ok 10 innych subdomen w obrębie tej samej domeny głównej.

2. Subdomeny z których odbywa się linkowanie (jak i domena główna) to wartościowe serwisy/sklepy (nie zaplecza!) o powiązanej tematyce.

Zaszkodzić może i nie zaszkodzi, ale pomóc też za wiele nie pomoże - to samo IP, ta sama główna domena i ten sam właściciel....

To tak jakby kupować auto i wierzyć w to jak wychwalają go koledzy sprzedawcy, a w tym przypadku ich głosy można interpretować jako linki.

Myślę, że zrozumiałeś analogię.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności