Skocz do zawartości

[Prywata] Wygrałem aukcję domeny w AZ

Robbieriviera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem w AZ, wygrałem na aukcji bardzo atrakcyjną domenę 19.10.2011 ,opłaciłem, dostałem potwierdzenie, po czym wczoraj zaskoczył mnie mail, że transakcja kupna praw do domeny nie powiodła się z wyjaśnieniem, że "osoba, która zgłosiła domenę do przechwycenia prawidłowo uiściła opłatę za przechwycenie, pomimo tego domena została nieopatrznie wystawiona na aukcji AZ.PL. Po wykryciu nieprawidłowości, zgodnie z Punktem 3.15, Regulaminu Aukcji Nazw Domen Internetowych w brzmieniu: ”Oferty złożone w licytacji są wiążące dla Sprzedającego i Licytantów do momentu zamknięcia Aukcji albo do odrzucenia ich ofert przez AZ.pl., AZ.PL zmuszone było automatycznie usunąć Pańską ofertę zakupu, za co serdecznie przepraszamy."

i Panowie co teraz do sądu czy załatwić polubownie? Prawidłowo wygrałem aukcję i ją opłaciłem, zależy mi na tej doemnie i nie obchodzi mnie, że w AZ wkradł się błąd, to ich wina... co proponujecie?

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

swego czasu u jednego z wiekszysch rejestrantow zepsuł sie system sprawdzania domen, wolne byly kwiatki typu google.pl, czy uważasz ze musza wtedy dać mi tę domene, przeciez ja oplacilem ?

Kody -25% na hosting w biznes-host.pl

@mcmagik ~ maszyna jest tak głupia, jak jej użytkownik

Pewnie za dużo nie zdziałasz w sądzie, no chyba że masz dużo czasu i kasy, ale i tak domeny nie dostaniesz, co najwyżej jakieś odszkodowanie. Jeśli już to poproś o jakiś bonus za ten błąd.

Skuteczne pozycjonowanie stron www | Nowe randki internetowe

Moim zdaniem nic nie wskurasz. Możesz iść do sądu ale musisz pamiętać, że jak przegrasz to koszty TY ponosisz, a nie jesteś pewny że cokolwiek ugrasz (nawet jak jakiś prawnik Ci powie, że jest szansa).

W sumie to nie napisałeś co masz na myśli pisząc "atrakcyjną domenę". Tzn. jaką?! Co jest w niej takiego atrakcyjnego?

@Sting domena z nazwą usługi finansowej/ubezpieczeniowej przeznaczona dla firmy z którą współpracuję

raczej skłaniam sie ku sądowi, bo za dużo mam do stracenia...nie interesują mnie jakieś bonusy od AZ, tylko ta domena

Investkredit.pl - gdy szukasz pośrednika finansowego lub Investto.pl - kredyty masz firmę i myślisz o leasingu albo Banki.co.pl - gdy akurat jesteś w Trójmieście.

Witam, mam problem w AZ, wygrałem na aukcji bardzo atrakcyjną domenę 19.10.2011 ,opłaciłem, dostałem potwierdzenie, po czym wczoraj zaskoczył mnie mail, że transakcja kupna praw do domeny nie powiodła się z wyjaśnieniem, że "osoba, która zgłosiła domenę do przechwycenia prawidłowo uiściła opłatę za przechwycenie, pomimo tego domena została nieopatrznie wystawiona na aukcji AZ.PL. Po wykryciu nieprawidłowości, zgodnie z Punktem 3.15, Regulaminu Aukcji Nazw Domen Internetowych w brzmieniu: ?Oferty złożone w licytacji są wiążące dla Sprzedającego i Licytantów do momentu zamknięcia Aukcji albo do odrzucenia ich ofert przez AZ.pl., AZ.PL zmuszone było automatycznie usunąć Pańską ofertę zakupu, za co serdecznie przepraszamy."

i Panowie co teraz do sądu czy załatwić polubownie? Prawidłowo wygrałem aukcję i ją opłaciłem, zależy mi na tej doemnie i nie obchodzi mnie, że w AZ wkradł się błąd, to ich wina... co proponujecie?

Miałem niemalże identycznie. Nawet zmieniono dane abonenta domeny na moje. Zadzwoniłem do Nasku, Powiedzieli mi żebym wysłał całą korespondencję do nich i wtedy stwierdzą czy AZ złamał jakiś punkt ich regulaminu. Kilka godzin później dyrektor AZ zadzwonił z przeprosinami, zwracając mi oczywiście domenę.

Dla mnie sprawa jest prosta, zawarłem umowę kupna-sprzedaży, regulamin AZ raczej podlega pod UOKiK, bo według niego każdemu można odebrać domenę w każdej chwili bez podania przyczyny, nawet jeżeli wygra aukcję "Oferty złożone w licytacji są wiążące dla Sprzedającego i Licytantów do momentu zamknięcia Aukcji albo do odrzucenia ich ofert przez AZ.pl., AZ.PL zmuszone było automatycznie usunąć Pańską ofertę zakupu, za co serdecznie przepraszamy.", czyli wyobrźcie sobie sytuację, kiedy wygrywacie laptopa za 50 pln, płacicie, zostaje zawarta umowa i Allegro Wam mówi, że sorry, ale odrzucamy Pańską ofertę, bo np. mamy taki kaprys

No tak, ale co w przypadku jak poprzedni właściciel przedłużył domenę, AZ dało plamę i ja wystawiło, Ty ja wylicytowałeś i co dalej. Czy jest szansa, że obecny właściciel mimo zapłaty ma ją oddać?!

Bo w wyjaśnieniu od AZ nie mogę się doczytać konkretnej informacji dlaczego została wystawiona przez pomyłkę na aukcji. Co oznacza:

nieopatrznie wystawiona na aukcji AZ.PL

Czy uzasadnili tą niepotrzebność?!

Domena była zamówiona przez użytkownika do przechwycenia, AZ udało sie przechwycenie osoba która zgłosiła domenę do przechwycenia, prawidłowo uiściła opłatę za przechwyconą domenę. Pomimo tego, domena została nieopatrznie wystawiona na Aukcji domen AZ.PL. Tylko tyle wiem

No tak, ale co w przypadku jak poprzedni właściciel przedłużył domenę, AZ dało plamę i ja wystawiło, Ty ja wylicytowałeś i co dalej. Czy jest szansa, że obecny właściciel mimo zapłaty ma ją oddać?!

Domeny zapewne nie odzyska, lecz sądownie może się ubiegać o "rekompensatę" od AZ za utracone korzyści związane z jej posiadaniem. Te zaś musiałby umotywować/wykazać.

Ogólnie to się łatwo mówi "idź do sądu", przychodzi co do czego człowiek siada na du**e z poczucia niemocy

Ok dzięki za odp. napisałem takie pisemko:

Dzień dobry, w związku z odebraniem praw do zakupionej w drodze aukcji domeny, zwracam się z uprzejmą prośbą o zwrot domeny xxxxxxxx, gdyż była ona przeze mnie wylicytowana, opłacona u rejestratora AZ i zarejestrowana w NASK, o czym świadczy poniższa wiadomość oraz załączone pliki potwierdzające moje prawo do tej domeny. Uprzejmie informuję, że niniejszą wiadomość kieruję również do NASK.

NASK

Dział Domen

ul. Wąwozowa 18

02-796 Warszawa

W przypadku odpowiedzi negatywnej prosimy o wyrażenie zgody o rozstrzygnięcie sporu przez sąd arbitrażowy

Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji

Sąd Polubowny ds. Domen Internetowych

ul. Koszykowa 54

00-675 Warszawa

z poważaniem

Robbie, sorry ale dla mnie to nonsensowne rozumowanie. Dlaczego? Przypuśćmy iż AZ wystawiło domenę przez pomyłkę na giełdę po raz trzeci i tym razem aukcję wygrywam ja. Według tego co napisałeś to domena należy się w takim razie mi :D bo co z tego iż wcześniej ktoś też ją kupił...

Oczywiście życzę powodzenia, ale jeśli pierwszy kupujący się uprze to nie masz raczej szans - jeśli on prawidłowo ją kupił i opłacił to AZ może odpowiadać za swój błąd, ale nie ma prawa odebrać mu z tego powodu domeny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności