Skocz do zawartości

[Prywata] Wygrałem aukcję domeny w AZ

Robbieriviera

Rekomendowane odpowiedzi

vardess grubo się mylisz. została zawarta umowa cywilnoprawna - co konia obchodzi, że się wóz przewrócił?? za nie wywiązanie się z takiej umowy k.c. przewiduje pewne sankcje - nie tylko zwrot wpłaconej kasy.

Nie mylę się - akurat tego jestem pewien jak mało czego. W prawie jest coś takiego jak błąd i można się uchylić od skutków prawnych działania pod jego wpływem. Doskonale rozumiem AZ jeśli tak było. Bo jeśli np nastąpiła by awaria systemu informatycznego (błąd komputera) i aukcje wygrało by np 5 osób bo każda oferta uznana by była za wygrywająca to co wtedy? Podzielić domenę na 5 osób?...

Przytoczone przez Ciebie "co konia obchodzi, że się wóz przewrócił??" pasuje tutaj jak ulał - ale dla tego kto kupił ja jako pierwszy (a AZ blednie wystawiło ja po tym na aukcje). Pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Dlaczego ma być ciężko wygrać? Błąd leży po stronie AZ, wystawili na aukcję domenę, którą poprawnie wylicytowano.

Bo sprzedali dwóm osobom i ciężko by było, żeby obojgu wydali - więc powinni temu, który pierwszy zamówił i dopełnił formalności (nawet jeśli później opłacił, to jeśli zrobił to w terminie z wcześniejszego zamówienia...).

Natomiast inna sprawa, że na dzień dobry wypadałoby wraz z przeprosinami za sytuacje zaoferować jakiś kupon rabatowy czy coś - nawet jesli nikt by z tego nie skorzystał, to inaczej byłoby to odebrane.

Darmowe programy
Potrzebujesz tekstów w krótkim czasie? Sprawdź tutaj.

@vardess ma jak najbardziej raczej rację. Prawo polskie jest takie, ze AZ może się uchylić od swojego błędu i to nawet z tego co wiem przed rozpoczęciem się jakiejkolwiek sprawy. Sam to przerabiałem przy wygranej aukcji na allegro i nawet nie szedłem do sądu bo wystarczy że sprzedawca prześle listownie pismo (dokładnie nie pamiętam jak się ono nazywa) i mogę go co najwyżej w czółko cmoknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności