Skocz do zawartości

czy to jest sprzedaż domeny czy niekoniecznie ?

slawus

Rekomendowane odpowiedzi

wygrzebałem coś w koszu:

https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...mp;#entry942304

jak widać jest oferta sprzedaży domeny, albo i nie ?

na aukcji pisze:

Oferuję domenę supersilesia.pl

można odnieść wrażenie że skoro oferuje to sprzedaje, a może oferuje do wynajęcia ? :P

tym bardziej że dalej pisze:

Przekazanie domeny za pomocą kodu authinfo

czy przekazanie to znaczy sprzedanie ? z tego co wiem sam kod authinfo nie oznacza cesji domeny, czyli przekazania do niej praw :)

więc jak myślicie ? niby aukcja dotyczy sprzedania domeny, ale jak po zakupie nabywca będzie chciał papierową cesję to co ? gość mu nie da bo napisał

że "przekazanie" to tylko authinfo ?

a może stwierdzi że przecież on tej domeny nie sprzedał tylko wynajął ? bo nigdzie w aukcji o sprzedaży nie pisze.

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

Czemu to było w koszu?? dziwne :P

Baza stron z wysokim  Page index Authority 41  i  Domain Authority 30
Serwis Ogłoszeń z danymi tele-adresowymi, ofertą oraz linkiem do strony!
Serdecznie Polecamy..Dodaj ogłoszenie już teraz! Nie Czekaj!

megauser,

nie chcę kupić, zanlazłem w koszu, a pytam, bo jak dla mnie aukcja jest dziwna,

nie ma w niej ani jednego słowa że jest sprzedawana,

a jest to domena pl, więc bez papieru się nie obędzie,

jeżeli to Twój znajomy to mu powiedz aby dopisał wyraźnie że jest to sprzedaż, być może pojawią się na nią chętni, może chętnych brak bo więcej osób myśli podobnie jak ja ?

dawstaw,

"diabeł tkwi w szczegółach" , taki kraj :shout:

Najlepszy

ale ja się nie chcę nic dowiadywać, nie jestem zainteresowany zakupem,

nie wiem, wszystkim się wydaje że ta aukcja jest jak najbardziej dokładnie opisana ? mnie się wydaje że nie dużo jej brakuje do sławnych aukcji zdjęć telefonów.

To może jakiś test ktoś chce zrobić ? kupie domenę, wystawię identyczną aukcję i sprawdzimy czy osoba która ją kupi "łatwo" zostanie jej właścicielem ? :shout:

i aby nie było, nic nie mam do właściciela tej domeny, komentarze na allegro też są ok, nawet uważam że opis jest nieprecyzyjny z nieświadomości niż celowego działania,

ale...

Najlepszy

no właśnie :)

Kod AuthInfo to kod umożliwiający przeniesienie domeny do Innego płatnika, czyli firmy gdzie jest opłacane coroczne wznowienie za domenę

a w NASKu nadal stary właściciel

Najlepszy

A gdy dostajesz kod AuthInfo, możesz potem w panelu wybranego operatora zmienić dane abonenta na swoje? Bo jeśli tak, to nie powinno być tu przekrętu. A poprzedni właściciel i tak nie będzie miał dostępu do panelu klienta.

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

Według regulaminu NASK kod authinfo jest tylko do przeniesienia domeny pomiędzy rejestratorami, natomiast zmiana abonenta następuje poprzez cesję. Cesję można zrobić wysyłając odpowiednie dokumenty papierowe (nazwa.pl) lub w sposób elektroniczny (premium.pl). W dropped.pl dane abonenta są zmieniane automatycznie, nie ma zabawy z cesją.

Ja jeśli nie muszę nigdy nie bawię się w cesje. Biorę kod, przenoszę domenę i w panelu sam zmieniam sobie dane. Są głosy, że jest to niebezpieczne i można w ten sposób sądownie utracić domenę, ale w Polsce nie było jeszcze takiego przypadku. Wystarczy zachować e-maile potwierdzające zakup domeny.

nie no można wszystko, ale zapominacie że tylko NASK decyduje i tylko jego regulamin sie liczy w przypadku domen pl: www.dns.pl/regulamin.html

więc daruje sobie teksty o tym, że wystarczy kod authinfo i że można samemu w panelu dane zmienić - wszystko do czasu sporu i prośby z NASK o odpowiednie dokumenty...

oczywiście każdy sam decyduje i powinien umieć myśleć więc to od niego zależy co wybierze.

widzę że wieęcej osób zauważyło ten "problem"

domenydokupienia, owszem, kodauthinfo itd, ale w tej aukcji chodzi o coś innego , jakie male pokażesz że kupiłeś tą domenę skoro w całej aukcji nie ma na ten temat ani jednego słowa ?

jest tylko użyte sformułowanie: "przekazanie" , a co to znaczy? przekazanie na wieczność, na miesiąc ? :D

NASK to jest NASK i tyle

Najlepszy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności