Skocz do zawartości

Baza danych i aplikacja okienkowa

Mar_Dal

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mam wiedzy w tym temacie więc proszę o pomoc.

Proszę o poradę. W czym najwygodniej stworzyć bazę danych, którą później posłuży pod źródło danych do aplikacji okienkowej ? W czym stworzyć aplikację okienkową, jak to ze sobą połączyć ?

Trochę ogólnie, dlatego proszę o ewentualne pytania.

Wszystko zależy od tego w czym potrafisz programować. Jedno z możliwych rozwiązań to Microsoft Visual Studio (ja pisałem w C#) i baza MySQL. Jest dużo gotowych rozwiązań w Internecie np. https://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/con...connection.html https://stackoverflow.com/questions/7545160...studio-2010-net.

Dla mnie akurat to było najwygodniejsze - wystarczyło kilka kontrolek, wklejenie kodu i już można było wysyłać zapytania :shout:

Języków programowania jak i baz danych masz duży wybór, ale nie wszystkie są dobre dla osoby która na start wybiera aplikację bazodanową. IMHO takiej osobie jako język programowania radził bym wybrać C# i darmowe IDE Visual C# 2010 Express. Jako bazę danych SQLite dla aplikacji niezbyt wymagających lub MySQL dla aplikacji przechowujących znaczne ilości danych. Oczywiście Microsoft ma swoją bazę danych sql server ostateczny wybór dla bazy zależy od przeznaczenia aplikacji.

Jak chodzi o bazę danych MySQL możesz skorzystać też z bazy danych oferowanych w hostingu i łączyć się z nią zdalnie dzięki czemu aplikacja bazodanowa jest bardziej przenośna gdyż korzysta z jednej centralnej bazy.

Niezależnie od tego jaką bazę danych wybierzesz musisz poznać język SQL do pisania zapytań czyli jej obsługi.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

a ja okienkowe aplikacje proponuje robić w Java - działa na wszystkich platformach ( nieważne czy to MAC, linuch czy winda).

Szablony do zennopostera - ZenBLOG, ZenSocialBot, ZenOgłoszenia, Szeptacz, ZenFles, ZenReview, szablony do poczty i inne). Tylko profile VIP proszę zamawiać przez priv lub email

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności