Skocz do zawartości

Wydatki państwa na kościół katolicki

Darq

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejny temat zastępczy... Był zły Kaczyński, Wawel, krzyż, teraz kościół i znowu krzyż ale nie na ulicy tylko w sejmie. Ciekaw jestem jak długo można w ten sposób utrzymywać się przy władzy nic nie robiąc... :)

Nie będzie aktywnych wierzących - nie będzie wymyślonych problemów z finansowaniem kościoła. Nie chrzcijcie dzieci, nie płaćcie za ożenki i pogrzeby bliskich - kościół zbankrutuje. Proste.

Tak wiem, pisanie w necie nic nie kosztuje, pewnie co niedziela większość z tych reformatorów od siedmiu boleści leci ze złożonymi rękoma do kościoła...

• Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Z Twoich podatków jest opłacanych wiele "biznesów". Żyjesz w takim kraju, z takim prawem i konstytucją i musisz się podporządkować.

Kościół nie tylko dba o swoje sprawy, ale głównie i przede wszystkim o sprawy ważne społecznie - prowadzi m.in wiele szkół, uczelni, ośrodków pomocy.

- dlaczego bezrobotni maja dostawac pieniadze z moich podatkow?

- dlaczego mam placic na drogi jak nie mam auta

- dlaczego płace na stadiony jak mnie pilka nozna nie interesuje

- dlaczego blablabla...

przestancie płakać, granice są otwarte

Kody -25% na hosting w biznes-host.pl

@mcmagik ~ maszyna jest tak głupia, jak jej użytkownik

Z Twoich podatków jest opłacanych wiele "biznesów". Żyjesz w takim kraju, z takim prawem i konstytucją i musisz się podporządkować.

Kościół nie tylko dba o swoje sprawy, ale głównie i przede wszystkim o sprawy ważne społecznie - prowadzi m.in wiele szkół, uczelni, ośrodków pomocy.

No właśnie - i chciałbym w zgodzie z konstytucją oddzielenia kościoła od państwa oraz równego traktowania KK z każdym innym źródłem zarobku.

A te szkoły i uczelnie katolickie - tego nie chciałbym właśnie finansować.

Jak rozumiem 10% aktywnych wyborców potrzebuje do życia tylko zmiany opodatkowania kościoła i legalizacji trawy? Nie zastanawiają się już za co tą trawę będą kupować ani z czego państwo utrzyma te sierocińce, noclegownie dla bezdomnych, domy samotnej matki, domy starości itp. itd. Państwo tego nie utrzymuje tylko aktywni katolicy którzy łożą na kościół właśnie...

Na pewno sposób opodatkowania nie jest najlepszy ale na teraz (mamy wiele bardziej naglących problemów) podnoszenie tej sprawy przysporzy kolejnych problemów... Widzicie w tym jakiś sens? Myślicie, że te miliardy (idiota to chyba liczył dla Palikota) wpłyną i zostaną w budżecie jako wartość dodana? Tyle było narzekania na Leppera, ale jeszcze większym demagogiem jest Palikot...

Państwo nie utrzymuje koscioła a nie lubię ludzi którzy lubią rządzić się nie swoimi pieniędzmi(domena lewicy). Niektórzy piszą o zlikwidowaniu tacy. Jak zarobię pieniądze to robię z nimi co chcę, mogę je dać na tacę, pijakowi pod sklepem czy komu innemu i nikomu nic do tego.

Rząd jeszcze nie wybrany a tematy w debacie tak głupie, że za Leppera to była pełna powaga. Aktualnie to i dawne przepychanki na trybunie wyglądają poważnie.

To nie jest forma zarobku tylko dajesz na utrzymanie instytucji. Z tego co wiem jak dam 10 par spodni na PCK to Państwo nie zabiera kilku sztuk:P

znów jedynie będzie kościół i pedały bo to rzeczywiście najważniejsze dla ogółu społeczeństwa, invitro już nie bo to tylko przy wyborach.

Jest taki kraj gdzie właśnie rozmawiano jedynie o tzn tematach zastępczych i właśnie teraz łożymy, żeby ten kraj nie upadł:)

To, że zmieniono prawo aby nie oskarżać Krazuego, nikogo nie interesuje. Tak samo jak przejecie po wyborach firmy o kapitale ponad 100mln przez firme o kapitale 5mln. W sumie samej ziemii tysiace hektarow:p i jakoś nikt się nie czepia, może by się czepiał gdyby wiedział ale w wiadomościach nie starcza miejsca bo kosciol wszysto zajmuje, bo nie wierze, ze TV specjalnie nie informuje:P

Obstawiam, ze temat o budzecie Polski w ostatnich latach nie miałby takie zainteresowania jak ten temat:P

Kościół rzymskokatolicki to przepych jakich mało obserwować w innych. Złote kielichy do wina, pateny, sutanny z drogich tkanin, wile na różne okazje i święta - żadna nie jest tańsza niż tysiąć zł. Często są to wysokie kwoty. Stolica Apostolska bogactwem i przepychem przyprawia o zawrót głowy, złoto Kolumba na ścianach...

Od dzieciństwa patrzymy na kościół, jego epatowanie bogactwem nam spowszedniało - spojrzysz z perspektywy za głowę się złapiesz. Rozdźwięk pomiędzy tym co głoszą w kazaniach (doczesności, dobrach materialnych itp.) w zestawieniu z rzeczywistością kleru/kościoła stwarza w umyśle obserwatora rozdźwięk nie do rozsądnego wytłumaczenia.

To mówię JA, przedstawiciel pokolenia JPII (kiedyś ministrant). Przez kilka lat widziałem dużo od strony zaplecza, khm zachrystii.

To mówię JA, przedstawiciel pokolenia JPII (kiedyś ministrant).

Po Twoich agresywnych, wobec koscioła, wypowiedzi nasuwa się pytanie, czy nie dosięgnęło Cie jakieś nieszczęście od księży w tamtym okresie?

Kody -25% na hosting w biznes-host.pl

@mcmagik ~ maszyna jest tak głupia, jak jej użytkownik

czemu nikt nie krzyczy o kamienicach oddanych Żydom? gdy zwraca sie miano zabrane Kościołowi przez komunistów to zawsze głośno.

Może dlatego, że żydom nie oddaje się ich własności tak szybko i tak chętnie jak kościołowi? Niedawno były właśnie informacje o tym, że polskiemu rządowi się nie spieszy w oddawaniu żydom nieruchomości, a krzyk podnosił właśnie któryś żydowski minister. Kontrowersyjnej okładki Agory też nie pamiętamy? Coś wybiórcza ta twoja pamięć.

Widzę Palikot ma czego chciał. Wywołał burzliwą dyskusję. Każdy tylko narzeka na kościół.

Tak tak, bo wcześniej dyskusji o KK, jego finansach, jego nieruchomościach i księżach w ogóle nie było. Wcześniej nikt nie narzekał, że kościół się pcha do polityki, że prosto z ambony się mówi, na kogo głosować... nie było tematu, to wszystko osobisty sukces Palikota :D

Szukam aktualnego właściciela domeny filmside.pl

Proszę o kontakt na PW.

poziom deficytu w latach

2004 +12%

2005 -32%

2006 -12%

2007 -36%

2008 +52%

2009 +12%

2010 +92%

W roku 2010 najwiekszy deficyt od 21 lat, pobito nawet znacznie SLD;]

tyle w temacie pieniędzy

Poza tym ostatnio wyszło, że kłamano podając dług publiczny (zaniżano) więc moze się okazać, że jest gorzej

dodatkowo pamietajmy, ze od 2007 duzo kasy przyszlo z UE. Mimo wszystko dlug rosnie ogromnie;]

dodatkowo jako ciekawostke powiem, ze od Lipca cena ropy na swiecei spadla o okolo 20-25%. Zauwazyliscie to na stacjach? U nas jeszcze podrozeje bo beda milionowe kary na Orlen za sztuczne obnizenie ceny prze wyborami. Co oczywiscie odbiora na klientach:P

To mówię JA, przedstawiciel pokolenia JPII (kiedyś ministrant).

Po Twoich agresywnych, wobec koscioła, wypowiedzi nasuwa się pytanie, czy nie dosięgnęło Cie jakieś nieszczęście od księży w tamtym okresie?

Nie są agresywne. Dotykany nie byłem :D

Ludzie przychodzą do kościoła na godzinę i tyle wiedzą ile zobaczą. Widziałem więcej niż beret.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności