Skocz do zawartości

Wydatki państwa na kościół katolicki

Darq

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Około dwa lata temu zmarła moja babcia. Oczywiscie jeden z członków rodziny, udał się do proboszcza zamówić pogrzeb. Ten nie mówił "co łaska", czy nawet "jeśli cię stać możesz zapłacić później". Zainkasował okrągłe 900zł, na nic zdały się prośby o zmniejszenie ceny ze względu na to że zmarła miała dwóch chorych synów, którzy (dosłownie!) nie mają co jeść.

Wybaczcie wszyscy którzy mówicie o szlachetnej roli kościoła, ale to nie posługa tylko najzwyklejsza w świecie usługa, i powinna być tak samo opodatkowana jak każda inna. Czy to że Tv Polsat robi zbiórki na chore dzieci zwalnia ją od płacenia podatku? Kościół w tym kraju ukrył się za parawanem skrzywdzonego przez komunizm, wykorzystanego. Ale dobra, zabrane przez władze komunistyczne zostały zwrócone z nawiązką (vide nieprawidłowości w komisji majątkowej). Żyjemy w demokratycznym kraju, powinno nas dotyczyć to samo prawo, nie ważne czy jesteśmy lekarzami, pracujemy w branży IT, czy naszą pracą jest kapłaństwo.

Samym chuchaniem kobiety nie rozgrzejesz xD

Kiedyś intensywnie studiowałem biblię i wiem, że kościół nie ma nic wspólnego z Bogiem. To korporacja która powinna płacić podatki jak inne. Tyle w temacie. Mam nadzieje, że Palikot nie robi tego pod publikę i uda mu się prędzej czy później przeforsować jego pomysły związane z kościołem. PS. nie jestem zwolennikiem żadnej partii z obecnego sejmu, proszę nie przypisywać mnie do PO-wców, PiS-owców i innych wynalazków.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności