Skocz do zawartości

BlogoCOP

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

Punkty można "stracić" za:

- podłączenie bloga: 150

- za wykupienie kredytu: 10

- miesięcznie za 1 bloga: 10

Dodając 30 artykułow można podłączyć bloga (5pkt*30). Z czasem artykuły te mogą wygenerować jeszcze maksymalnie 300 punktów. Podpięte blogi otrzymują na start 5 kredytów, a następnie każdego tygodnia po 1.

Będzie dostępnych szablonów około 20 sztuk.

Nie rozumiem działania syropa, nie korzystałem z niego. Ale blogi podpięte pod BlogoCop nie będą miały takich samych ilości artykułów (na początek blog dostaje 5 kredytów, a co tydzień 1, dodatkowo można dokupić kredyty).

Z każdej podpiętej domeny (jeśli jest podpięta za wykupione punkty) do systemu będzie dostarczanych kilka artykułów.

Sam system nie jest maksymalnie uczulony na duplikaty, ma pewną tolerancję.

Około 20 szablonów będzie do wyboru. Samo dopasowanie templatki html/css będzie bardzo proste.

Blogi nie łączą się z bazą, żadne informacje nie są wysyłane. Po publikacji wpisu zostaje pobrany jego adres.

Obciążenie - skypt wagowo przypomina DonMini - może wypowie się ktoś kto ma na tanim hostingu kilkadziesiąt, kilkaset sztuk.

Po odczepieniu domeny spod systemu artykuły zostają. Twoje artykuły opublikowane na innych blogach zostają.

Kosz artykułu zawsze jest ten sam. Możesz określić czas, w którym artykuł będzie dostępny dla blogów o podanych wymaganiach (maksymalnie 30 dni).

Na czym zaraba BlogoCOP? Sprzedaż punktów. Poza tym mam możliwość korzystana z systemu do Tworzenia własnego zaplecza.

Gdy system ruszy będą punkty testowe.

A jeśli chodzi o ilość projektów: najwyżej żona mnie z domu wyżuci :)

• Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dziękować

Piszesz na str. domowej

Pobranie artykułu na swój blog wiąże się z kosztem 1 kredytu (ograniczenia)
, a na forum
Jednorazowe pobranie artykułu

- właściciel bloga: 0 punktów (właściciel bloga pobierając artykuł nie ponosi żadnych kosztów)

Na domowej
Dodanie artykułu do systemu: +5 punktów
, na forum
Dodanie artykułu do systemu:

- tekst 500-1000 znaków: +3 punky (dodający otrzymuje 3 punkty)

Jak za 500 znaków dostanę 3 pkt. za 1500 - 9pkt. łatwiej naprodukować małych wpisów. 500 znaków to raptem początek zagadnienia i już można kończyć. Copywriterom łatwo się pisze wpisy o zagadnieniach o których się nie ma pojęcia. Ledwo zacznie, już kończy. System powinien premiować większą ilością pkt. dłuższe teksty. W tej chwili się opłaca wklejać kilkuzdaniowce.

Trochę to zakręcone jak zauważył @Qbexus, wieczorem nad tym przysiądę raz jeszcze :)

Pomieszały mi się dwie wersje naliczania punktów za dodanie artykułu. W ogóle zrezygnowałem punktowania długich/krótkich tekstów. Teksty mają mieć minimalnie 900 znaków. Dodanie artykułu 5 punktów.

Jeśli chodzi o koszty. System podzielony jest na punkty i kredyty. Kredyty odpowiadają za pobieranie artykułów na swoje blogi, a punkty służą do rozliczania. Ważna różnica: kredyty są przydzielane do blogów, a punkty do użytkowników.

Tak Eria :) Za dodawanie artykulow dostaje sie a za dodawanie blogow traci sie punkty.

Nie wiem kto będzie kupował, wolałbym żeby potencjalni użytkownicy dodawali artykuły zamiast kupować punkty (przynajmniej w większej części). A jeśli nie wiesz jaki jest w ogole sens tworzenia bloga, to zachęcam do wgłębienia się seo :D

Zaktualizowałeś pierwszy wpis, dobrze, zamieszanie było z punktowaniem. Teraz nieco jaśniej.

W sumie założenie systemu unikalne. Dotychczas od osoby chcącej dodać wpis z linkiem oczekiwało się opłaty finansowej czy to za "rozpatrzenie" wpisu do katalogu czy dodania wpisu preclowego do swojej bazy. Właściciel strony zyskiwał finansowo oraz treść na blogu.

W BlogoCOP jest podobnie z tym, że za umożliwienie dodania wpisu na swoją stronę i podarowania komuś linka to ja płacę - 150 pkt. :D

Wynika także, że brak powszechnie znanego problemu z moderacją w preclach, bowiem samemu należy sobie wybrać artykuły sugerując się tematyką i zajawką tekstu. Taki półautomat, wydaje się, że można wartościowe strony uzyskać - dozwolone podłączenie np. do Statlinka, jakieś ograniczenia odnośnie linków wychodzących?

Jeszcze raz podkreślę konieczność dodawania artykułów przez użytkowników w formie spinowanej, nie po to stawiam strony by na dzień dobry dostać duplikaty. Kopie sobie mogę sam załatwić i tworzyć zaplecze, nie potrzeba wówczas systemu.

Powinno być premiowane dla właściciela bloga każde unikalne IP w obrębie konta/systemu, rzędowość domeny itp. poprzez rabat w koszcie postawienia bloga. Np. zamiast 150 pkt. = 120.

Imho poza bardzo ograniczoną grupką zapaleńców system w obecnym kształcie będzie niszowy. Jak ktoś bardzo potrzebuje blogów na zaplecze z czyjąś treścią to a stawia agregator rss jak to dobrze przemyśli to ma treść z niewielką duplikacją i bez linków wychodzących, b stawia precle wpuszcza treść z mieszarki i ma w miarę unikalną. Może tez zamiast dodawać 30 artów do systemu, który zrobi z nich 300 postawić 6 blogów po 5 artów i ma 100% unikalności. Jakoś też nie widzę tu wartości dodanej.

W pierwszym post nie wspomniałeś o tym czego można doczytać w regulaminie mianowicie, koszcie utrzymania bloga w systemie wynoszącym 10 pkt./msc. brutto. Kalkulując zarazem darmowe 4 pkt. przyznawane cotygodniowo po jednym, wychodzi 6 pkt./msc. netto.

W przykładzie, utrzymując blogi w jednej subdomenie kilkudziesięciu (50) domen które mam wolę podczepić pod system (po co mają leżeć puste, niech zapracują na root) wychodzi znaczna robota do wykonania. 50 (subd.) x 6 = 300 (pkt.) : 10 (każdy art. dodany w max. dopuszcz. wartości) = 30 artykułów dodanych co miesiąc do systemu, celem utrzymania bloga "przy życiu" w systemie. W zamian, nagrodą jest umożliwienie komuś wyświetlania linków na moich zasobach!

@okazwłoka jesteś pewien, że wszystko obczaiłeś w założeniach systemu? Dodatkowo przyznałeś, iż osoba rezygnująca z systemu zatrzymuje dotychczas przydzielone mu artykuły (odmiennie jak w Syropie - wszystko traci) postukuje to działaniem użytkowników polegającym na porzuceniu systemu - łatwiej (taniej) odejść, niż ponosić comiesięczne koszta trwania w nim zachowując zarazem dotychczasowe zasoby contentu.

Nie podjąłeś w zasadach/regulaminie kwestii dozwolonej ilości podpiętych blogów w subdomenach w obrębie domeny.

Mówisz, nie znasz Syropa - sporo byś wyciągnął dla siebie/systemu przyglądając się szczegółom. System wart jest zainteresowania każdej osoby dla której tymczasowość, syzyfowość i ciupcianie w beznadziejnej publicznej bazie staje się nieakceptowalne. Niestety, SyropLive wymagający po dwóch latach od debiutu odświeżenia, na liście TO-DO @mmarka, zajmuje dolne pozycje z niskim priorytetem i nie może doczekać się upragnionego liftingu. Tu bym widział szanse dla Ciebie, BlogoCOP w bieżącym kształcie wymaga zaś przeformułowania zasad działania. NIE JA MAM PŁACIĆ ZA WYŚWIETLANIE TWOICH LINKÓW

Powodzenia

Remiss dobrze prawi - wódki mu dać :)

W każdym razie, jeśli nie masz zamiaru porzucić tego projektu za jakiś czas, postaraj się pójść bardziej w stronę Syropa.

Artykuły muszą być unikalne bo co z tego, że 10 zostanie pobrane jak ostatecznie w indexie będzie 1-2. To jest bez sensu.

Dopracujmy to raz a porządnie i wszyscy będziemy na tym trzepać kasiorę ;)

Ok, muszę się z tym przespać :)

Myślę tak:

1. Nie ma konieczności spinowania, ale wtedy do publikacji 1 kopia.

2. Zespinowane artykuły wiele kopii ;) Ale tu pytanie: jaką ilość sugerujecie?

To zależy od tego ile synonimów.

Ja jak piszę dla siebie, to 3k zzs na tekst wynikowy 1-1,2k zzs. Robię z tego 100 tekstów i jak na razie nie było problemów. To co wlazło w indeks to siedzi, jednak nie robiłem żadnych testów, ile można z tego "wyciągnąć".

Poza tym ważne jest też moim zdaniem rozłożenie synonimów. Co z tego, że początek zawalisz synonimami jak 5 ostatnich zdań nie będzie miało ani jednego? U mnie maksymalny ciąg wyrazów, który nie ma synonimów to 4-5 słów.

Ok, trochę przemyślałem :rolleyes:

I tak jak proponujecie:

PODPINANIE BLOGÓW: ilość pobieranych punktów będzie uzależniona od domeny (domeny główne pierwszego rzędu prawdopodobnie będą darmowe). Ilość subdomen dla jednej domeny będzie obcięta minimum do 5. Unikalne IP w systemie będzie promowane dodatkowym bonusem.

Jeśli chodzi o miesięczny koszt utrzymania bloga w domenie, będzie uzależniony od ilości podpinanych domen. Tak, by użytkownicy posiadający dziesiątki/setki podpiętych domen nie odczuwali tego zbyt mocno. Oczywiście jest to narazie propozycja, a nie ostateczna decyzja:

1-10 domen: 10 pkt. od domeny

11-20 domen: 9 pkt. od domeny

31-50 domen: 5 pkt. od domeny

51-100 domen: 3 pkt. od domeny

> 101 domen: 2 pkt. od domeny

DODAWANIE ARTYKUŁÓW: Artykuły bez synonimów tylko w ilości 1 kopii, zgłaszanie takich artykułow nie będzie promowane punktami. Artykuły z synonimami będą punktowane w zależności od zagęszczenia. Prawdopodobnie nie będzie punktów dla autora za to, że ktoś pobrał ten artykuł. Za to samo zgłaszanie artykułu będzie sowiciej nagradzane :D Ilość przyznawanych punktów będzie też zależna od ilości linków:

- bez linków 100%

- 1 link 50%

- 2 linki - bez punktów

Odłączenie domeny od systemu powodowałoby usunięcie zasobów z tego bloga.

Kosztorys zgłaszania byłby mniej więcej taki:

ZGŁOSZENIE BLOGA:

.pl, .com, .eu - 50 pkt.

subdomeny powyższych - 120 pkt.

domeny funkcjonalne: 100 pkt

subdomeny funkcjonalne: 170 pkt

domeny regionalne: 150 pkt.

subdomeny regionalne: 220 pkt.

unikalne IP w obrębie systemu: -50 pkt

Mniej więcej tak, ale zwróć uwagę, że jeśli chcesz zarabiać punkty najlepiej dodawać teksty bez linków.

- bez linków 100%

- 1 link 50%

- 2 linki - bez punktów

Myślę, że można jeszcze bardziej podkręcić obcinanie punktów dla 1 linka, na przykład do 25%.

Cały czas jestem otwarty na sugestie :rolleyes:

Artykuł bez synonimów - możesz zyskać link. Określisz wymagania dla artykułu i możesz mieć mocny link.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności