Skocz do zawartości

BlogoCOP

okazwłoka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 119
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Jeśli system będzie pobierał opłatę za zgłaszanie artykułów, wtedy nie ma co liczyć na artykuły bez linków.

Zgłaszając blog do systemu zyskujesz artykuły, możesz wybierać spośród tych z linkami jak i bez.

Przeliczyłem właśnie miesięczny koszt prowadzenia blogów na 2 przykładach:

Przypadek 1:

- masz 5 domen w systemie, 1 na pl, 3 na subdomenach pl i jedna regionalna

Koszt podłączenia: 560 pkt (licząc, że nie ma unikalnych IP)

Koszt prowadzenia przez rok: 600.

W sumie 1160 punktów (około 110 złotych). Koszt miesięczny dla 5 domen to 9 złotych, miesięczny koszt jednostkowy: niecałe 2 zł.

Co w zamian otrzymujesz? (4x12+5) = 53 wpisy na każdą stronę

Co w przeliczeniu na wpis ok 40 groszy.

Przypadek 2:

- masz 55 domen, niech wszystkie będą na subdomenach .pl

Koszt podłączenia: 6600 pkt

Koszt prowadzenia przez rok: 2000 pkt.

W sumie 8600 pkt: 860 zł. Koszt miesięczny 71 zł, miesięczny koszt jednostkowy to 1,3 zł.

Co w przeliczeniu na wpis ok 30 groszy.

Koszty prowadzenia mogą być jeszcze mniejsze, gdy kupisz hurtową ilość punktów bądź odkupisz je od osób handlujących punktami.

Poza tym drugi rok to już tylko koszty związane z miesięcznym kosztem. Dla przypadku 2 cały rok dla 55 domen w systemie to 100 złotych, czyli niecałe 2 złote za stronę rocznie, koszt miesięczny 20 groszy. Dla przypadku 1 koszt miesięczny od bloga to około 1 zł.

Takie rozwiązanie jest ok. Pytanie tylko, czy system zarobiłby w takim przypadku na siebie. Stały abonament dla posiadających blogi?

Skłaniałbym się "ku czemuś takiemu":

Artykuły bez linków: punkty do przodu

Artykuły z linkami: punkty w plecy

Dodawanie blogow: punkty do przodu w zależności od parametrów, w najgorszych przypadkach bez punktów :D

No i myślę o rocznym niewielkim abonamencie.

Założenia początkowe obrócone o 120 stopni :rolleyes: Trzeba zrobić tak, by jak najwięcej osób było zadowolonych ;)

Przypadek 2:

- masz 55 domen, niech wszystkie będą na subdomenach .pl

Koszt podłączenia: 6600 pkt

Koszt prowadzenia przez rok: 2000 pkt.

W sumie 8600 pkt: 860 zł. Koszt miesięczny 71 zł, miesięczny koszt jednostkowy to 1,3 zł.

Co w przeliczeniu na wpis ok 30 groszy.

hmm generalnie przyjelo sie ze to zamieszczajacy artykul/wpis placi wlascicielowi precla/katalogu za mozliwosc jego publikacji

jesli dobrze rozumiem - w blogocopie to wlasciciel domeny musi doplacac za to ze inni beda u niego zamieszczac teksty?

popraw mnie jesli cos pomylilem :)

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

imho za blog zawsze powinny być punkty do przodu, bez blogów nie będzie przecież linków:)

a jeśli na dodaniu jakiejś wersji bloga będzie można tylko stracić punkty to nie będzie sensu go dodawać.

szybciej znajdziesz kilka osób, które dodadzą po 100 artykułów niż kilka osób, które dodadzą 100 blogów.

Myslę tak, ale nie wiem czy dobrze :) :

- aby dodawać artykuł nie trzeba opłacać abonamentu (wymagane będą jedynie punkty na koncie jeśli artykuły będą z linkami)

- aby zgłosić blogi do systemu trzeba opłacić abonament.

Abonament będzie obejmował

- ilość blogów bez limitu (może będzie wprowadzony niższy abonament dla userów z mniejszą ilością blogów)

- możliwość pobierania artykułów - tu na pewno będzie jakiś limit na blog (prawdopodobnie zostanie to tak jak myślałem od początku, czyli 5 kredytów na start dla każdego bloga i +1 każdego tygodnia)

- i jakiś niewielki zastrzyk punktów

Jeśli chodzi o odejmowanie punktów przy zgłaszaniu blogów: myślę na przykład o stronach o BL mniejszym niż 100 na subdomenach regionalnych - czyli blogi, których nikt nie będzie pragnął :D

Jak koledzy piszą zakładanie blogów powinno być nagradzane a nie karane jak w swl-ach "płatne" powinno być dodawanie artów z linkami arty tylko synonimizowane i tak dodajesz art 1000 - 1500 po zmiksowaniu bez linków dostajesz ileś tam pkt. dodajesz tekst z linkami tracisz ileś pkt. i to w zależności od ilości linków. Nie będę pisał dokładnego briefa bo w tedy to bym już sam to odpalił :) Imho idea zachowana bo pisaże mogą pisać arty bez linków i dostawać za nie pkt. (kasę) pozycjonerzy mają 2 opcje albo dodają arty z linkami za kupione pkt albo sami dodają arty bez linków. Właściciel blogu może dodać arta z 3 linkami bądź z np 2 + jakiś swój tu już potrzebny matematyk, który ustawi wzory równoważenia.

@Darq - wódki nikt nie postawił :P @okazwłoka albo jesteś przepracowany... albo pora odstawić, trochę mieszamy co :)

Ilość subdomen dla jednej domeny będzie obcięta minimum do 5.

- zdaje się maksimum do 5 subdomen w domenie ;) W takim SeoMatiku nastawionym na syf jest do trzech...

Ponawiam pytanie

czy jest dozwolone podłączenie np. do Statlinka, jakieś ograniczenia odnośnie linków wychodzących?

W aktualnej wersji osoba rezygnująca z systemu nie zatrzymuje dotychczas przydzielonych mu artykułów, znaczy - skrypt łączy się z bazą wysyła/pobiera informacje/autoryzację

Prawdopodobnie nie będzie punktów dla autora za to, że ktoś pobrał ten artykuł. Za to samo zgłaszanie artykułu będzie sowiciej nagradzane
Jak było poprzednio, było dobrze :D Wówczas system promował dodawanie lepszych artykułów, bo tylko za pobrany przez blogera artykuł dostanie pkt., a pobierane będą te lepsze. Im ktoś lepiej będzie pisał, sensowniej spinował, mniej byków stawiał tym większą popularnością będą się cieszyły generując autorowi tekstu więcej pkt.

Tu zarazem wypływa idea autorytetu autora/copywritera - jeśli przy każdym było by wyświetlane pole ile sprzedał/uzyskał pkt. mówiło by o jego renomie. Pozostaje ewentualnie kwestia edytora, by poprawiać literówki - wzorem niektórych właścicieli katalogów co poprawiają drobne literówki co by syfu nie przepuszczać.

Jeśli można, moja wersja:

unikalne IP w obrębie systemu: miesięczny koszt utrzymania bloga - brak; dalej

1-5 domen: 10 pkt. od domeny
6-10 domen: 7 pkt. od domeny
11-20 domen: 4 pkt. od domeny
> 21 domen: 1 pkt. od domeny

Mam na myśli domeny. Subdomeny stały koszt - 10 pkt.

Kosztorys zgłaszania domen .pl - 0 pkt.; pozostałych .com.pl; .eu etc. - 50 pkt.; subdomen - 200 pkt.

Myslę tak, ale nie wiem czy dobrze biggrin.gif :

- aby dodawać artykuł nie trzeba opłacać abonamentu (wymagane będą jedynie punkty na koncie jeśli artykuły będą z linkami)

- aby zgłosić blogi do systemu trzeba opłacić abonament.

ehm, dokładnie na odwrót :) dodający artykuł płaci abonament, bo po 1. zarabia pkt./cash po 2. pozyskuje linki. Sorry, nie dość, że emituje czyjeś linki to dodatkowo mam płacić abonament

Abonament poza tym zabije system. Syrop jest niszowy właśnie za jego sprawą, zastopował jego rozwój. @mmarek wyciągnął wniosek - w nowej wersji prócz płatnej, będzie okrojona wersja Free. Tylko 150 zł na rok wystarczyło by ludzi odrzuciło, chociaż na precle, walkę z indeksacją wydadzą nie mniejsze pieniądze.

Oczywiście chodziło o maks 5 subdomen :)

Jeśli chodzi o linki wychodzące na pewno będzie limit: 3-5 linków. Nie będą to mogły być linki rotacyjne.

To zabieram się do roboty... oby było owcnie :D

Ja myślę w taki sposób:

ZAŁOŻENIE: Głównym celem projektu jest bycie mocnym zapleczem pozycjonerskim. System ma być złożony z wielu blogów, które będą własnością poszczególnych blogerów.

UŻYTKOWNIK: Chce dodać swoje linki do systemu, aby pozycjonować strony z zewnątrz. Skoro "wynosi" moc systemu na zewnątrz, to musi dać coś w zamian. Najlepiej pieniądze za które kupuje punkty.

BLOGER: Dodaje swoje blogi do systemu, tym samym powiększając jego moc. W związku z tym, ma możliwość dodawania artykułów ze swoimi linkami do systemu w zakresie ograniczonym lub nieograniczonym punktami, które uzyskuje za utrzymywanie w systemie swojej domeny. Uzyskane punkty może również sprzedać.

WŁAŚCICIEL SYSTEMU: Właściciel zapewnia prawidłowe funkcjonowanie systemu i zarabia na opłatach, które wnoszą zwykli użytkownicy, nie posiadający blogów w systemie lub blogerzy, którzy chcą dodawać artykuły ponad określony limit. Właściciel stałą część dochodu przeznacza na stałe linkowanie blogów systemowych.

Nad resztą szczegółów się nie zastanawiałem :D W każdym razie ja byłbym za tym, żeby maksymalnie kisić moc systemu w samym systemie, czyli SWL to ZŁO :)

A może po prostu:

1. podłączenie bloga free

2. unikalne IP, duża ilość BL, PR, Domena TLD, wiek domeny - premiowane dodawaniem tekstów bez linków i możliwością dodawania tekstów z linkiem

3. Dodanie tekstu z linkiem - płacisz punktami (np. -10 pkt)

4. Dodanie tekstu bez linka - dostajesz punkty (+1 pkt.)

Ograniczenie ilości subdomen z domeny, ograniczenie ilości linków wychodzących z bloga

Ograniczenie ilości linków wychodzących z artykułu.

Ustalenie minimum BL do bloga.

Automatyczne linkowanie tekstów miedzy sobą.

Automatyczne linkowanie blogów miedzy sobą, ale w grupach i np w kółeczku.

Wymóg mocnego synonimizowania i wymóg zróżnicowania długości tekstów

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności