Skocz do zawartości

prośba o pomoc

stober

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Przyznam się od razu, że prośba może dość nietypowa i mam nadzieję, że nie wykraczam nią poza tematykę tego forum. Sam o pozycjonowaniu wiem niewiele (ale coś tam mi brzęczy) i stąd pomysł, żeby zasięgnąć porady osób, które "zjadają" na tym zęby.

Jestem właścicielem sklepu internetowego, który do tej pory był nieźle wypozycjonowany (wcześniej przez rok opłacałem "wolnego strzelca", który pozycjonował stronę na hasło "kursy decoupage poznań" i "decoupage poznań" a także sam troszkę starałem się podziałać na hasło "warsztaty decoupage"). Sklep istnieje od kilku lat i poza tymi kampaniami nigdy nie podejmowałem żadnych działań mogących wpływać na wyszukiwarkę. Sklep zawsze pozycjonowaliśmy pod pełnym adresem, tj. z www.

Od 2-3 miesięcy zleciliśmy pewnej firmie pozycjonowanie na frazę "serwetki do decoupage". I rzeczywiście, powoli zaczęliśmy się piąć w górę w tej frazie. Po pewnym czasie ze zdziwieniem zaobserwowałem 2 fakty: obsunięcie w wynikach wyszukiwania na inne monitorowane przez nas frazy (np. "warsztaty decoupage" z 8 na 2x, "decoupage" z 4x na 5x a dziś nawet na 7x) oraz zmianę sposobu wyświetlania adresu przez google - zawsze wyświetlało nas z www. a teraz wyświetla bez tego przedrostka.

Facet z firmy pozycjonującej stwierdził, że oni zawsze pozycjonują z www.

Co mam o tym myśleć? Firma robi nam krecią robotę, czy to zbieg okoliczności? I skąd wzięła się zmiana w sposobie wyświetlania adresu?

Z góry dziękuję za pomoc

Facet z firmy pozycjonującej stwierdził, że oni zawsze pozycjonują z www.

no to musi być rzetelna firma, nie ma co.

To tak jakby:

- proszę mi wypozycjonować stronę. Mam zrobione przekierowanie z www na bez www.

- przykro mi, my pozycjonujemy tylko z www

;D

Ostatnio piszę o finansach na obcasach.

No to jednak trzeba by zacząć od zrobienia przekierowania. Zdecyduj się na jedno - z www albo bez www

w zasadzie jest mi wszystko jedno. Chodzi o to, że od kilku lat wyszukiwało nas z www, a od 2-3 miesięcy wyszukuje bez www i co mnie zastanawia, zbiegło to się z rozpoczęciem pozycjonowania przez tą firmę i zbiegło się ze znacznym obniżeniem pozycji. Stąd moje wnioskowanie, że pozycjonowanie firmy i oba te fakty są ze sobą powiązane. I teraz, czy wnioskuję słusznie czy nie? Firma twierdzi, że nie mają z tym wspólnego, bo oni "zawsze pozycjonują strony z www", a ja nie mam wiedzy, żeby ocenić czy robią mnie w konia czy mają rację. A jesli mają rację, to skąd to się wzięło?

Sprawdź jakie linki prowadzą do Twojej strony z www czy bez www i będziesz wiedział.

Do tego to co napisał bunitas zrób przekierowanie do jednej z wersji. To, że Tobie jest to obojętne to wcale nie oznacza, że dla G też nie ma to znaczenia.

Ps. Dla frazy "warsztaty decoupage" to chyba lepsza do pozycjonowania jest warsztaty.stonogi.pl, a nie sklep.

Bez www jest raptem kilka (ale te sie trzymają), z www jest wiekszość, ale z tego co sobie tak patrzę, to chłopaki chyba posiłkują się jakimś SWL rotacyjnym. Nie jest to najlepsze wyjście jeżeli stałych i dobrych linków nie ma za dużo. To co możesz zrobić, to albo zgłosić stronę do GWT i tam okreslic czy chcesz mieć z www, czy bez, albo zrobić 301 z jednej na drugą wersję.

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Pytanie co to za seo ninja, którzy od początku nie zaproponowali optymalizacji serwisu a między innymi odpowiedniego przekierowania.

Druga sprawa pozycjonujecie sklep wielotematyczny jedynie na kilka fraz związanych z decoupage?

Biorąc nowa firmę zrezygnowaliście z poprzedniego pozycjonera? Jak tak to nie dziwne, że Wam spadły wcześniej pozycjonowane frazy.

Ok, większość podstron (np. z poszczególnymi produktami) nadal wyskakuje z www, ale strona główna - a więc ta, która pojawia się na wywołania fraz w googlach, już bez. Za porady odnośnie przekierowania dziękuję, może tak trzeba było zrobić na początku. Jeszcze raz sprecyzuje pytanie - czy fakt pozycjonowania przez tą firmę może wiązać się z tym, że właśnie teraz uciekło to "www"???? I czy można wiązać ucieczkę "www" ze spadkiem pozycji w odpowiedzi na poszczególne frazy? Fraza "warsztaty decoupage" nie była wcale przez nas mocno pozycjonowana, ot sam powstawiałem tu i ówdzie kilka precelków, zmieniłem meta tagi na stronie i to wszystko. Przez kilka m-cy trzymała się w pierwszej 10 oscylując między miejscem 6 a 9, a teraz w sumie dość nagle spadła na 2x... A z pozycjonera zrezygnowaliśmy, bo potrzebujemy koszty i vat, a on niestety przestał wystawiać faktury (zakończył własną działalność)... Zresztą nie była to zmiana "od razu". Ten człowiek skończył działalność związaną z pozycjonowaniem naszej strony już z rok temu....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności