Skocz do zawartości

MassPress 1.0 - Obsługa prywatnej bazy WordPress

artur_waw

Rekomendowane odpowiedzi

MassPress 1.0

Obsługa prywatnej bazy WordPress!

1. Opcje programu

Program pozwala na kilka wykonywanie kilku prostych czynności związanych z obsługą prywatnej bazy blogów opartych na CMS WordPress:

• Dodawanie - na wszystkich blogach z listy zostanie opublikowany artykuł. Jeśli artykułów jest więcej to zostaną równomiernie rozłożone.
  • Usuwanie - za jednym zamachem możesz usunąć wszystkie dodane artykuły.
  • Edytowanie - jest to usuwanie linków z opublikowanych już tekstów.

2. Wymagania programu

• Wszystkie blogi muszą mieć włączoną obsługę XML-RPC.
  • Wszystkie pliki tekstowe muszą mieć kodowanie UTF-8.
  • Koniecznie należy zapoznać się z instrukcją obsługi!

3. Działanie programu

Zapraszam do zapoznania się z krótkim filmikiem:

4. Konfiguracja programu

Do stworzenia projektu zostały wykorzystane dwa pliki - jeden z artykułem:

{Tytuł - Mój wpis 1|Tytuł - Mój wpis 2}#
Mój {mały|duży|wielki} {wpis|post|artykuł} specjalnie dla {gości z|użytkowników} <a href="https://www.forum.optymalizacja.com">forum PiO</a>.

oraz drugi zawierający informacje o tagach oraz kategoriach:

Tag1,Tag2,Tag3,Tag4,Tag5
Inna
Kości
Testowa

5. Pytania i odpowiedzi

• Czemu pliki muszą mieć kodowanie UTF-8?
  • Jest to wymóg związany z protokołem XML-RPC, wykorzystywane biblioteka nie umożliwia konwersji łańcucha znaków do UTF-8.
  • Jak zatem stworzyć plik o właściwym kodowaniu?
  • Można do tego wykorzystać Notepad++ bądź skorzystać z konwertera Gżegżółka.
  • Co się stanie jeśli skorzystam z pliku o niewłaściwym kodowaniu?
  • W obecnej wersji program spowoduje wystąpienie krytycznego wyjątku i zostanie zamknięty! Zostawione celowo - sprawdzanie dużej ilości tekstu powoduje spadek wydajności.
  • Na jakim systemie działa MassPress?
  • Program został przetestowany na systemach Windows XP oraz Windows 7. Program nie działa na Linuksie (ze względy na wykorzystanie system("cls")).
  • Dlaczego jest to wersja konsolowa a nie aplikacja okienkowa?
  • Jest to pierwsza wersja programu - po zebraniu opinii od użytkowników i wprowadzeniu sugerowanych funkcjonalności całość zostanie zaprojektowana graficznie.

6. Aktualizacje i rozwój programu

Planowane są już nowe funkcje programu, a wśród nich:

• dodawanie wpisów z obrazkami.
  • usuwanie linków we wpisach zawierających znaczki html.
  • stworzenie osobnej bazy blogów dla każdego projektu.
  • możliwość aktualizacji projektu (postawiłeś 20 nowych blogów i chcesz aby wpisy ze starych projektów pojawiły się i tu).

Czy cena programu będzie stała i jak wygląda kwestia aktualizacji?!

Niezależnie w którym momencie kupisz program MassPress będą przysługiwały Ci bezpłatne aktualizacje! Nie będzie dodatkowo płatnych wersji {pro|gold|plus}. Natomiast cena programu będzie skorelowana z jego aktualną funkcjonalnością.

7. Informacje końcowe

Cena: 100zł

Kontakt: 8311120df9741bfcd3f015dc5294876b.png

Support: 5961670

Zamówienie: via mail

W razie wątpliwości zapraszam do zadawania pytań.

Może uda mi się zrobić coś dobrego

;)

Ja już po testach.

Tym programem można zrobić to samo co publikerem w preclach xml, ale w publikerze nie ma możliwości dodania jednocześnie kilku tekstów tak by system losowo sobie wybierał artykuł.

Tutaj dajemy sobie teksty w plikach txt możemy dać nawet 10 a system wybierze z nich jeden i opublikuje jeden raz w preclu.

To najważniejszy plus tego programu.

Publiker omija precle, tutaj takiej możliwości nie ma bo jeśli już jakiegoś ominie np. z powodu chwilowego niedziałania bloga to zostaniemy poinformowani o tym, i możemy wrócić z powrotem do tego bloga. To kolejny plus, w publikerze tego nie ma, jak ominie jakiegoś precla xml to pozostaje nam szukać blog po blogu gdzie brakuje tekstu. W przypadku gdy ktoś ma 20 precli to no problem, ale w przypadku gdy ktoś ma ich 100-200 to już pół dnia roboty.

Funkcje usuwania/edycji wpisu - mi się nie przydadzą.

++Możliwość dodania w projekcie kilku opisów które będą publikowane losowo.

+Pełna kontrola nad błędami i możliwość powrotu do wybranych blogów.

- Skomplikowane tworzenie projektu, brak edytora, wymagana znajomość html

- Jedna baza precli do wszystkich projektów, Brak losowego wybierania blogów z listy

Przydała by się wersja okienkowa, z wyborem które precle mają być użyte, w danej grupie.

Ktoś kto nie ma publikera czy omniadd to opłaca się kupić nawet teraz ten program, jest tańszy a na mniejszą skale nic mu więcej nie potrzeba...

Co innego jeśli chcemy publikować 20-30 projektów w miesiącu na minimum 100 blogach, wtedy ten program to zdecydowanie za mało.

Pogubić się można w projektach, w bazach, przypominam że działamy na plikach txt.

A w wolnej chwili forum-budowa.pl ew. praktycznie Uwaga awaria!

A to: portal branży budowlanej

Tutaj chodzi o efekt nie o wygląd.

Tak jak wcześniej pisałem to ma to czego nie ma publiker. Publiker ma to czego nie ma ten wynalazek... Na razie jest bida może się rozwinie... Mnie to jak najbardziej interesuje.

mam pytanie w którym wieku żyjemy ze jeszcze tworzy się aplikacje w DOSie ? ;)
A w którym Ty żyjesz, że nie słyszałeś o aplikacjach pod Windows uruchamianych z linii komend które nie mają nic wspólnego z systemem DOS.

Ale również z całym szacunkiem dla autora aplikacji kolega Dark ma niestety rację :D

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nowa funkcja doszła, teraz można wysłać np 300 artykułów do 300 precli jednego dnia.

Artykuły będą miały zaplanowany start wyświetlania w preclu co x godzIn każdy.

Dzięki temu projekt mogę wykonać w ciągu godziny, i o nim zaponieć, wszystkie pełne linki będą aktywne po określonym czasie. np 5 nowych dziennie tak jak zażyczył sobie Klient

Dla mnie bomba....

Dla mnie to może być na dzień dzisiejszy nawet w dosie :D

Na wstępie dziękuję za odpowiedzi - zawsze pozwala to na jakiś rozwój. Teraz kilka wyjaśnień.

Inspiracją do stworzenia prostego narzędzia były temat, w którym wyrażono zapotrzebowanie na coś takiego:

https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...howtopic=133271

@Dark

Z Publikera i OmniAdd korzystałem. To są dość duże dodawarki i nawet nie zamierzam w tę stronę kierować swoich działań. Z tego co wiem Publiker ani OmniAdd nie pozwala kasować wpisów ani czyścić ich z linków. Nie mam natomiast pojęcia jak działa LFE. Soft docelowo ma wspomagać osoby posiadające zaplecze na CMS Wordpress. Co do funkcjonalności mogę się zgodzić - są tylko podstawowe.

@ovo

Tak też zrobiłem, co pozwoliło znaleźć kilka błędów !!!

@MaxPan i @dawstaw

Szczerze to nie spodziewałem się, że dla ludzi okienka są takie ważne. Moja odpowiedź w tym temacie - okienka oczywiście będą i nie będzie to WinApi tylko GTK. Co do drugiej części - odnośnie tworzenia softu pod konsole. Nie mówcie że nikt nie korzysta z mysql, route (windows), gcc itd. Natomiast jestem w stanie przyznać, że często użytkownika bardziej interesuje wygląd niż dostępne funkcje !!! Docelowo całość to mają być okienka z GTK, zamiast plików baza danych SQLite - bije się w pierś ale myślałem że ludziom nie będzie to robić różnicy jak wygląda program.

@Mion

Bardzo możliwe że zaliczyłem falstart, jednak nie myli się ten kto nic nie robi. Nie zamierzam iść w zaparte że wszystko jest idealnie :) Wytykanie mi błędów odbieram pozytywnie - poznam wasze zastrzeżenia i oczekiwania dzięki czemu mogę pójść we właściwą stronę. Także każda merytoryczna/jakościowa uwaga jest mile widziana :)

@bestos

Dziękuję za pomoc w testowaniu i zgłaszanie błędów.

Rzeczywiście doszła nowa funkcja, która pozwala na zaplanowanie wyświetlania wpisów co X godzin. Warto zaznaczyć, że link do przyszłego artykułu jest już znany. Zatem na wyjściu dostaje się kompletny raport z pełną ilością wpisów.

;)

@Mion

Bardzo możliwe że zaliczyłem falstart, jednak nie myli się ten kto nic nie robi

Ja wcale nie twierdze, że to jest falstart tylko wybrana forma programu jako "program z linii komend" jest zdecydowanie niewygodna dla usera i w wypadku takiej aplikacji jej wybór niczym racjonalnym nie podyktowany. W obecnej dobie np w C# aplikacje okienkowe tworzy się znacznie łatwiej pod względem nterakcji z userem niż aplikacje uruchamianą z linii komend.

Tak, czy inaczej nie masz się co zniechęcać !!!

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@Mion

C# mam już całą masę na zajęciach, nie wciąga mnie zbytnio i chcę się rozwijać też w innym kierunku. Nie zniechęcam się, wszystkie uwagi pozwalają mi nabrać doświadczenia co jest bezcenne :D Także w domowym zaciszu koduję sobie dalej.

@harley7

Właśnie jestem w trakcie tworzenia wersji graficznej - jak już wspominałem będzie to GTK. Myślę, że w weekend obecna funkcjonalność będzie podpięta pod okienka.

;)

@makauer

Całość działa nieco inaczej - Wordpress nie ma własnego (pełnego) API do obsługi XML-RPC. Natomiast ma zaimplementowane API metaWeblog oraz Blogger. Ja wykorzystuje metaWeblog ze względu na to, że daje większe możliwości oraz dlatego, że inne skrypty poza Wordpressem również je wspierają.

;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności