Skocz do zawartości

Bolące oczy od monitora

Marches

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
A co masz za monitor ?

lcd 20 cali panorama, spróbuje jeszcze z programem ale i tak okulary będą najlepszym wyborem, najgorsze jest to że wzrok pogorszył sie z tygodnia na tydzień bo jeszcze dosłownie we wrześniu takich problemów nie miałem

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

Marches, ale jaka matryca? TN? Jasność dobrze ustawiona?

jasne TN tylko na tym monitorze już działam z 3 latka i cacy było, tak jasność troche obniżona, kontrast tak samo żebym porażenia nie dostał w nocy ;p

Wykonam: Linki z forów/blogów, tematy, posty, komentarze, mocne i stałe linki.

Synchron.pl - skuteczne pozycjonowanie - referencje, duże doświadczenie, wystawiam fv - gg:8897114

ja tam problemu z oczami nie mam jak na razie , jedynie co to jak się trafi dzień że niestety trzeba na ostro kilkanaście godzin posiedzieć, to potem jak ide spać nad ranem to jeszcze ze 3 godziny w sufit patrze zanim "promieniowanie" opadnie i się oczy zamkną.

a robie na lcd 19" głównie,

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

Jeżeli oczy bolą lub pieką to jest to przemeczenie oczów. I wcale nie jest tak że to przez monitor (no chyba że to jakiś stary nieostry lub CRT z niskim odświerzaniem albo LCD z nieodpowiednią rozdzielczością) Bibliotekarz, zegarmistrz, farmauceuta z mikroskopem mają te same problemy. Tu raczej chodzi o sposób patrzenia lub środowisko do ktorego oczy człowieka nie zostały stworzone.

Światło jest bardzo ważne. W nocy monitor nie może byc tym obiektem ktory najsilniej świeci. Nalezy zmniejszyc kontrast pomiedzy ekranem a resztą pomieszczenia oświetlając pomieszczenie za monitorem i po bokach.

No i częstrze przerwy. Moja rada to nie znosić do komputera jedzenia, napojów, papierosów, a telefon, pilot od TV itp postawić gdzies dalej - to da dodatkowy powód aby ruszyć dupsko i zrobić przerwę :)

.

Mrugać, mrugać i jeszcze raz mrugać. Większość ludzi wpatrzonych w monitor mruga rzadziej niż normalnie, dlatego oko nie jest nawilżane i oczyszczane przez "łzy". Z tego też powodu często zalecają krople nawilżające.

Zalecane tu przerwy też sprzyjają "prawidłowemu mruganiu", przynajmniej w czasie tej przerwy.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

(...)

1. Przerwy są konieczne - co kilka godzin dłuższa przerwa a co jakiś czas po prostu na zrobienie kawy itp, na dłuższej przerwie najlepiej jak patrzysz daleko, najlepiej na zielone (drzewka itp)

(...)

Skąd ja Ci w listopadzie wezmę zielone drzewka itp. daleko :) Chyba że na parapecie kaktus ale to już nie daleko :P

Jak ktoś w nocy siedzi to już całkiem ani daleko (bo ciemno) ani zielono (bo wiadomo) ;)

Najlepiej co jakiś czas zrobić sobie przerwę i się kobitą zająć po tym i oczy wypoczęte i człowiek zrelaksowany :)

Dobrym rozwiązaniem będą zapewne okulary z antyrefleksem. Zawsze ubieram je przed włączeniem kompa i nie mam problemu z bolącymi oczami.

O tym jak ważne jest skuteczne pozycjonowanie stron internetowych. Usługi remontowo budowlane i instalacje sanitarne Tarnów i okolice. O tym dlaczego ludzie wybierają chwilówki zamiast pożyczek w banku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności