Skocz do zawartości

Włamanie na stronę/hosting

Probity

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym, że nie mam raczej dużego doświadczenia w kwestiach bezpieczeństwa chciałbym zasięgnąć opinii.

Na kilka moich stron włamali się hakerzy. Wszystkie były na jednym hostingu, skrypt Wordpress, strony nowe (ledwo co weszły w indeks). I tu moje pytanie - problem jest w skrypcie czy hostingu?

Dodam, że u tego samego hostingodawcy mam drugi hosting, na którym też jest kilka nowych serwisów na tym samym skrypcie ale tam póki co jest wszystko OK.

Temat wiąże się w jakimś zakresie z hostingiem więc piszę w tym dziale - jeśli to nie ten dział to proszę o przeniesienie do właściwego.

Profesjonalne katalogowanie stron + baza precli i katalogów. Polecam Katalog PR4

A ten Miejski katalog stron jest inny niż wszystkie

wordpressy, joomle albo coś? starczy, że wgrałeś jakąś wtyczkę dziurawą i problem gotowy.. jak na koncie masz kilka domen to hakerzy ogarną wszystkie.. miałem jakis plugin do kontaktu, okazało się, że można dowolny kod nim zaincludować na stronie i też miałem taki problem.

pozdrowienia.

googlerulz.

problem może też być w Twoim komputerze którym się łączysz przez ftp, jeżeli zapisałeś w kliencie ftp hasło, a wirus Cię dopadł, to wykradł to hasło i teraz se śmiga. Nie podałeś nazwy hostingu w którym masz konto, jeżeli jest to normalna firma a nie jakiś wynalazek, to raczej nie jest problemem dziurawy serwer ale właśnie dziurawy skrypt jak pisał miz, lub wirus na kompie.

edit: wojtecki1 w między czasie mnie ubiegł z drugą tezą :)

Najlepszy

Tani hosting na Twoją www.

Bierz co potrzebujesz Hosting skrojony na miarę.

Ponad 500 adresów IP do wyboru do koloru ;) konta www od 19zł. brutto rocznie

Wgrane są dwie wtyczki - All in One Seo Pack i Google Site Map Generator.

Edit: Hosting raczej nie wynalazek - firmy nie chcę podawać. Zależy mi raczej na znalezieniu przyczyny niż zdyskredytowaniu firmy.

Jeśli idzie o wirusy - mało prawdopodobne choć nie niemożliwe. Wirusów na kompie brak - w każdym razie ESET nie wykazuje ich.

Profesjonalne katalogowanie stron + baza precli i katalogów. Polecam Katalog PR4

Przez 2-3 dni była włączona możliwość dodawania wpisów przez rpc-xml - czy to mogła być furtka?

Edit: Zaplecze i to nowe. Stawiam nowe, ale myślę bardziej co zrobić żeby na przyszłość się zabezpieczyć. Hasła staram się stosować mieszane (małe, duże litery, znaki specjalne) i bez sensu (przypadkowy ciąg znaków), więc raczej są mocne.

Dzięki za linka - z tego co zrozumiałem pozwala to zmienić głównie headery tak jak u mnie miało to miejsce. Możliwe więc, że to była przyczyna.

Edit

Dodam, że strony na drugim koncie hostingowym nie miały możliwości dodawania wpisów przez RPC i tam jest wszystko ok.

Gość networkcenter

Napisz jaką masz wersję Wordpress-a , z tego co mi wiadomo ostatnia wersja miała spore luki, bo znajomym także włamano się. Wszyscy mieli dokładnie tą samą wersje Wordpress-a więc wydaje mi się że wina leży w tym wypadku po stronie oskryptowania później zapytam znajomego jaką ma wersję i dam znać .

ps. Najlepiej z stopek usuwać informacje o wersji WP i tego typu skryptów które są ogólno dostępne, sam kiedyś bawiłem się phpbb , a ja działałem w ten sposób że wpisywałem w Google nazwę cmsa , oraz wersję i do tego słowo kluczowe związane oczywiście z tematyką moich stron. Może nie było to do końca fer żeby pozyskiwać lepsze pozycje unicestwiając konkurencję ale dało mi dużo doświadczenia :) właśnie w tego typu sprawach.

Wp 3.2.1 - czyli najnowszy. Themy standardowe - czekam na nowe skórki.

Z tego co udało mi się dowiedzieć to atak był z Algerii (IP 41.201.92.216).

I teraz tak się zastanawiam czy skryptu nie zmienić - jeśli nie ma możliwości się przed tym zabezpieczyć i podobne zdarzenia miałyby się powtarzać to szkoda na to zabawy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności