Skocz do zawartości

odnowienie domeny parę pytań

lamcpp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

niedługo będę musiał odnowić 4 swoje domeny (koszt za jedną to 150 zł więc razem będzie 600 zł) i szukam sposobu żeby trochę zmniejszyć te wydatki (tym bardziej że mam w planach kupić kolejne domeny).

I tu moje pytanie: czy można (i czy to rozwiązanie stosuje się) by np. na miesiąc przed odnowieniem domeny przetransferować ją na inny hosting, np. zauważyłem że netmark odnowienie domeny .pl (a tylko takie posiadam) to 40 zł, więc sporo mniej.

Ewentualnie prosiłbym o podanie jakichś tanich hostingów gdzie odnowienie domen nie kosztuje tak dużo.

Po pierwsze, hosting i domena to dwie różne rzeczy, nie muszą być w jednej firmie.

Napisz w jakiej firmie aktualnie masz zarejestrowane te domeny.

Jeżeli chodzi o domeny to polecam dropped.pl i ovh.pl

Jeżeli domeny nie są kupione w jakiejś promocji i masz możliwość uzyskania kodu authinfo bez problemów to rób to jak najszybciej i przenoś się do kogoś innego.

150 per jedna to nie dziwie się, że szukasz alternatywy (jak za zboże). Domeny możesz mieć gdzie chcesz, nie jest to związane z hostingiem. Bierz authinfo.

Nie, nie można. Jak podejrzewam, że zarejestrowałeś domenę w Nazwa.pl albo Home.pl, dając się nabrać na promocje "Domena za 0zł" albo coś w tym stylu. W tego typu promocjach w regulaminie jest wyraźne zastrzeżenie, że musisz przynajmniej raz przedłużyć domenę. Authinfo nikt Ci w tej sytuacji nie wyda... No, chyba, że to nie była żadna promocja - wtedy możesz bez problemu przenieść domenę do innego rejestratora.

Na przyszłość polecam OVH.pl.

Nie, szklanej kuli nie mam. Mam natomiast na tyle duże doświadczenie w kwestii rejestracji/odnowień/transferów domen, żeby sądzić, że autor tematu nie będzie mógł przenieść domen. Sam byłem kiedyś w podobnej sytuacji. 150zł za peelkę za rok to nie jest normalna cena, więc podejrzewam, że były rejestrowane w jakiejś promocji - nie sądzę żeby ktoś wziął domenę za 150zł ot tak sobie, kiedy można znaleźć 3 razy tańsze oferty.

Podałem Nazwę i Home bo właśnie ci rejestratorzy najczęściej naciągają ludzi na promocje, zmuszając w regulaminie do przedłużenia domeny. Poza tym zaznaczyłem, że jeżeli domena była rejestrowana "normalnie" to pewnie można ją przenieść.

to może mi powiesz kiedy home i nazwa miały ceny po 150 zł za pl?

na jakiej podstawie uważasz, że któraś z tych firm kogoś naciąga?

jaka cena jest "normalna"? taka, którą płacą właściciele większości domen (tylko nazwa i home mają w sumie obsługę ponad 40% wszystkich polskich domen), czy taka, którą oferują firmy z marginalnym udziałem w rynku?

tylko konkretnie proszę, a nie w stylu "Mam natomiast na tyle duże doświadczenie w kwestii...", bo jak tak czytam te tłumaczenia to mam wrażenie, że mało widziałeś i mało wiesz...

W tego typu promocjach w regulaminie jest wyraźne zastrzeżenie, że musisz przynajmniej raz przedłużyć domenę. Authinfo nikt Ci w tej sytuacji nie wyda... No, chyba, że to nie była żadna promocja - wtedy możesz bez problemu przenieść domenę do innego rejestratora.

Jak się uprzesz to Ci wydadzą, ale zdaje się, że musiałbyś jakąś opłatę karną wynieść, która oscyluje w okolicach odnowienia, więc w sumie na jedno wychodzi :-)

http://spinning.com.pl - przynęty spinningowe

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności