Skocz do zawartości

rejestracja domeny

KuRT

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dziwny problem

jestem właścicielem (pośrednim - zaraz napisze czemu pośrednim) jednej domeny.

domena jest w domenie .org

dzwoniła do mnie przed chwila kobieta z firmy rejestrującej domeny (szwedzka firma - kobieta mówiłą po Polsku - zapomniałem nazwy tak szybko mówiła), ze dostała zamowienie na identyczną domene, tylko .com i jako, że ja jestem właścicielem .org mam prawo do wykupu domeny .com jako pierwszy.

Pytam się kto chce ją wykupić, to dostałem odp ze jest to osoba prywatna z Polski.

No to pytam ile kosztuje wykupienie tej domeny u nich i dowiedziałem się, że 495zł i opłata 78zł / rok.

Czy to nie jest bynajmniej ściema ?

Czym mi grozi to że ktoś wykupi domenę .com? nie chce ujawniać nazwy tej domeny za bardzo, no ale jest to związane z nazwą firmy, nie jest to żadne popularne słowo.

czemu jestem pośrednim właścicielem. Otóż w whois tej domeny istnieje jako właściciel mój dobry kolega i jest tam jego aktualny nr telefonu. A mój telefon jest w kontakcie na tej www, nigdzie indziej.

Mam wrażenie, że to Pani przedstawiciel handlowy tej firmy do mnie dzwoniła wciskająć mi kit :hello: Poprosiłem o możliwość zastanowienia się i Pani zadzwoni do mnie za 2h.

495 to dosyć sporo, mogłbym sobei ją na AZ.pl wykupić za 25zł no ale nie mam aż takiej potrzeby.

Czy ktoś już z tym się spotkał ?

To jest ściema - było już o tym na forum, ale niestety nie pamiętam gdzie. Spróbuj poszukać...

Moze faktycznie ktos wykupi ta domene, ale nie liczylbym na to (a nawet jak wykupi, to co to za problem?) - chcą Ciebie naciągnąć na tą kasę i tyle.

Pozdrawiam

rpnet

Jak mozna proponowac odsprzedaz domeny kiedy jeszcze samemu sie jej nie zakupilo ? Kiedy bys sie zgodzil to oni szybko ja zarejestruja a potem odsprzedadza. Bo na 100% proponowana domena jest oczywiscie wciaz wolna

Jakas pani rowniez dzwonila do moich 2 klientow z taka propozycja, widocznie sie to oplaci bo iluz sie nie zna i da sie naciagnac...

dzięki, to ta sama firma :zeby:

kobieta zadzwoniła po 2h czy sie zastanowiłem, stwierdziłem, że dziękuję.

Kobieta nawet nie poczekała, aż powiedziełem, że "śmiało może sprzedać domene klientowi"

Domena cały czas jest wolna :D

I ja dziś dostałem taki piękny telefon od dosyć miłej i uprzejmej Pani. Grzecznie jej podziękowałem za poinformowanie mnie o takiej sytuacji oraz o tym, że z niej nie skorzystam ( Pomyślałem sobie logicznie: mojej domeny nikt nie zarejestrował przez ostatnie 10lat - ja ja mam od miesiaca - a nagle wszyscy sie rzucają na nia z końcówką .com ). Że też nie ma jakiegoś paragrafu na takie naciągania... No ale nic, nie dajmy sie wrobić :D

pozdrawiam

To nie prawda, że przeprowadzki bywają ciężkie i męczące.

Nie tylko dzwonią. Mój znajomy dostał fakturę proforma na domenę. O domenach wie tyle że jedną ma. Więc był gotów zapłacić bo myślał że to dotyczy tej którą już ma.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Wielki Elektronik

Dajcie se spokój w czasie trwania tego telefonu można zarejestrować ta domenę podpiąć pod stronę i napisać na niej firma XXX to [ nierzetelni partnerzy ].

Teraz są takie czasy, że od momentu zakupu domeny do postawienia na niej strony może miniąć kilka minut i od niedawna dotyczy to również pl - nie ma tak, że domeny czekają. Albo kuijuesz albo nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności