Skocz do zawartości

Testy serwerów

brayan.tr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zastanawiam się nad zakupem serwera reseller. Zależy mi najbardziej na stabilności oraz na szybkości działania (przede wszystkim). Stwierdziłem, że żeby podjąć świadomą decyzję (waham się miedzy 5 firmami) muszę przetestować każdy serwer w okresie próbnym. Chciałem napisać skrypty które będą męczyć serwer i mierzyć czas pracy. Myślałem o kilku wersjach:

- przygotować sporą bazę i zadawać jej mnóstwo zapytań

- wrzucić na serwer kilkanaście dużych zdjec i zobaczyć jak szybko się wczytują

- wrzucić bardzo dużo małych zdjęć na stronę i zobaczyć jak się szybko strona wczytuje itp

- przygotować skrypt który będzie męczył serwer obliczeniami matematycznymi

Testy oczywiście przeprowadzane na wszystkich serwerach w różnych porach dnia i tygodnia

Taka jest moja pierwsza koncepcja. Teraz pytania:

- jest na sieci może juz jakis serwer kiler - co by nie pisać samemu ?

- czy mój plan testów jest ok czy ma jakieś niedociągnięcia ?

- ... wasze sugestie ?

- przygotować sporą bazę i zadawać jej mnóstwo zapytań

Najlepiej jeszcze z ORDER BY RAND()?

- jest na sieci może juz jakis serwer kiler - co by nie pisać samemu ?

Oczywiście, że nie. Nawet jak go użyjesz, będziesz działać na szkodę firmy w ten sposób, a tym samym na swoją własną.

Chyba zostałem źle zrozumiany, przez serwer kiler rozumiem skrypt który w krótkim czasie obciąż serwer i da mi miarodajne wyniki. Wyniki które w jakiś sposób dadzą mi miarodajne wyniki i bede w stanie wybrać konkretną firmę. Zależy mi na szybkości działania. Jeśli serwer nie taka firma jak Państwa boi się obciążenia serwera zapytaniami trwającymi 10-20 sek kilka razy w tygodniu to o czym mowa ?

Nie chce działać na szkodę firmy i zawalić serwery milionami zapytań. Chce zrobić prosty test :)

PS. jeśli przygotowanie sporej bazy i wykonanie na niej kilku zapytań jest takie straszne to faktycznie państwa oferta nie jest dla mnie, a szkoda bo poważnie brałem ją pod uwagę. Pozdrawiam :)

zadne tego typu testy nie beda miarodajne bo obciazenie serwerow nie jest constant.. zalozmy, ze przyjdzie pieciu takich "madrych" jak Ty i zajedziecie calego sqla i Twoje testy w momencie gdy na serwerze dzialaja normalni uzytkownicy beda o kant tylka rozbic :).

pozdrowienia.

googlerulz.

I co Twój test ma sprawdzić? Jakie maszyny kupują hostingi, czy jak dużo klientów przyjęli? Jeżeli kupujesz (dzierżawisz) konto na hostingu współdzielonym, choćby najmocniejszego resellera, to nigdy nie dostajesz całej maszyny dla siebie. Ba! Dostajesz niewielką część, a wszelkie wypowiedzenia umów z klientami nie polegają na tym, że zajeżdżasz serwer do tego stopnia aż usługi padają, tylko przestajesz mieścić się w widełkach dopuszczalnego obciążenia, które firma postanowiła przeznaczyć dla poszczególnego użytkownika.

Kolejnym bzdurnym testem jest sprawdzanie: "jak szybko będą się obrazki wczytywać". Przecież w tych czasach wszystkie maszyny są podłączone do łącz symetrycznych 100/100Mbit.

To co chcesz wykonać na tych serwerach to nie test, a najzwyklejszy w świecie DoS (https://en.wikipedia.org/wiki/Denial-of-service_attack), który się wiąże z konsekwencjami prawnymi.

Poza tym

przez serwer kiler rozumiem skrypt który w krótkim czasie obciąż serwer i da mi miarodajne wyniki
testów nigdy nie przeprowadza się w sposób krótki, test musi trwać nieprzerwanie przez pewien okres czasu, żeby wykluczyć czynniki losowe.

Quas Primas

haha T-K chyba nie wiesz co to jest DoS nawet na pewno skoro przytaczasz go tutaj ;)

Przytaczasz link do wiki - a rozumiesz co tam pisze ?? Hmm nie koniecznie.

Czy chce zarznąć serwer ? Nie chce wykonać kilka złożonych operacji i zobaczy jaki jest czas odpowiedzi.

To jak działa przydzielanie zasobów wynajmującym też wiem.

W 1 poście przybliżyłem jedynie propozycje testów.

Jeśli macie jakieś sposoby określenia który hosting z np 5 jest najlepszy to słucham.

Kupowanie po kolei od dostawców i sprawdzanie z którego będę de zadowolony a z którego nie to słaba opcja.

7-14 dniowe okresy testowe na nic sie zdadzą bo nie mam tyle stron do wrzucenia w krótkim czasie.

Propozycje ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności