Skocz do zawartości

Nowa strona http://www.gosirgdynia.pl

mg85

Rekomendowane odpowiedzi

Fatalnie dobrane gradienty, bardzo nieczytelny wygląd strony odstrasza. Mam nadzieję, że za to nie zapłaciłaś, bo nie jest warte złamanego grosza :) Graficy mają lepsze prace "dla treningu", niestety.

Pozdrawiam, Paweł Ryszka. Potrzebujesz copywritera? Pisz na kontakt [at] dobreteksty.pl!

Gry komputerowe - najlepsze w sieci! SEO dla początkujących - wejdź! 

Mimo, że jestem patriotą lokalnym nie mogę tym razem poprzeć działać firmy z Gdyni. Wygląda mi to na fuszerkę, została zmieniona templatka strony i nie ma się czym chwalić. Poza tym znalazłem u nich na stronie w katalogu SOBI dużo takich kwiatków: https://przemekdekmel.listawildsztajna.sex....mp;sobi2Id=1538 prowadzących stron wyglądających jak spamerskie zaplecze.

Nowy layout wygląda jakby był robiony przez jednego z pracowników po godzinach lub studenta uczącego się robić strony internetowe. Znam joomlę od wersji 1.0 do najnowszej. Nie chcąc nikogo urazić, ale żeby robić dobre strony w joomla trzeba wprawy i doświadczenia, które przychodzi z ilością zrobionych stron. Tworząc stronę wyraźnie zapomniano o użyteczności oraz najnowszych trendach web designu. W tydzień stworzyłbym lepszą wersję, ponieważ strona GOSIR'u jest niejako wizytówką Gdyni jako młodego miasta, w którym sport jest ważną częścią.

Odwiedzam stronę GOSIR'u parę razy w miesiącu, można powiedzieć, że jestem stałym odwiedzającym. Sprawdzam na stronie aktualne wydarzenia sportowe w naszym mieście i rzeczywiści są tam zawsze aktualne info z dużym wyprzedzeniem. Przy okazji zapraszam wszystkich 11 listopada do Gdyni na BIEG NIEPODLEGŁOŚCI, w którym również biorę udział po półrocznej przerwie w bieganiu. Stara strona wymagała całkowitej przebudowy, nowa niczym się nie różni. Wszystko do wymiany;)

Przejdę do tego co mnie przeraża:

1. niebieski kolor backgroundu znany z pojawiającego się błędu windows https://www.google.pl/imgres?imgurl=https://...wAQ&dur=764

2. brak headera na wszystkich podstronach - wstawcie tam cokolwiek lub usuńcie wolną przestrzeń

3. nawigację główną przeniósłbym do góry, poza tym będąc na jakiejkolwiek podstronie nie wiem gdzie się znajduję - oblany test kruga

4. dawno nie widziałem strony głównej, która ważyłaby więcej niż 3MB - z reguły uciekam ze strony, które się długo ładują

5. jest tego dużo więcej, ale szkoda czasu na opisywanie - a czas to pieniądz;)

To w wielkim skrócie - przepraszam za chaos, ale jestem padnięty przygotowaniami do biegu, a chciałem napisać co myślę.

Jako że jestem także użytkownikiem strony GOSiR`u poczułem się wywołany do tablicy. Zgadzam się w 100% z poprzednikami. Zamiast iść z duchem czasu i światowymi trendami powstał kolejny koszmarek jakich wciąż pełno w polskim internecie, gdzie czas zatrzymał się na latach `90. Strona niewiele różni się od tej starej https://gosirgdynia.pl/archiwum/. Zastanawiam się jakim kryterium kierował się (zarząd?), bo nie sądzę, aby mieli w swoich szeregach specjalistów od wizerunku, nie wspominając o ludziach, którzy mają świadomość co odróżnia dobrze wykonaną stronę, która może przynieść korzyści (w tym przypadku głównie wizerunkowe) od totalnego gniota, który raczej wywołuje poczucie zażenowania.

Kilka uwag jeszcze z mojej strony.

1. 28 Errors, 21 warning(s)

2. Sądziłem, że w dzisiejszych czasach to już niemożliwe, a jednak. Nieszczęsne tabelki.

3. Mam poczucie zupełnej przypadkowości przy rozmieszczaniu poszczególnych sekcji na stronie głównej.

4. Poziomy pasek przewijania przy rozdzielczości 1024x768px.

5. Typografia. Wybór fontu dla contentu jest zupełnie nietrafiony. O ile w nagłówkach jeszcze się sprawdza, o tyle przy reszcie tekstu jest nieczytelny. Spora ilość bękartów, co czyni tekst niechlujnym.

6. Komunikat "BIEG NIEPODLEGŁOŚCI: trwają zapisy do biegów szkolnych oraz Wielkiego Marszu Niepodległości" ucięty.

7. Formularz. Wysłanie formularza kończy się "podziękowaniami". Brak możliwości odświeżenia captcha.

8. Przy takiej ilości linków nawigacyjnych brak skip linków to już nie jest niedopatrzenie, ale poważny błąd. Umieszczenie iWebReadera nie załatwia sprawy dostępności strony.

9. Co to jest? <p>          Polska - Rosja 17:30</p>. Panowie zapomnieli do czego służy CSS.

10. Nie do końca spolszczona templatka i pluginy, bo to ewidentnie żaden autorski (czyt. oryginalny) projekt.

Jednym słowem, amatorka. Niezależnie jakie pieniądze za tym stały, były to pieniądze wyrzucone w błoto.

PS. Rozbawił mnie koszyk na stronie twórców - bez komentarza.

Ja wczoraj koszyka nie zauważyłem, ale faktycznie jest z czego się pośmiać.

Jak się wejdzie na ich katalog, to później wszędzie są takie adresy. Prawdopodobnie ktoś ich stronę zhakował przez jakiś dziurawy fragment joomli, a oni o tym nie wiedzą;/

• 3 tygodnie później...

To widocznie nie widziałeś strony albo nie znasz się na trendach w tworzeniu stron www lub chociażby tylko o webusability :(

p.s. może mam zawyżone wymagania, ponieważ jestem z Gdyni i w okolicy GOSIR'u jestem chociaż raz w tygodniu :)

to raczej nieaktualne, bo nie widać żadnych błędów

2. Sądziłem, że w dzisiejszych czasach to już niemożliwe, a jednak. Nieszczęsne tabelki.

layout przecież nie jest na tabelach, tylko divach - jakiś tam jeden element jest w tabeli, pewnie żeby uprościć sobie sprawę ze starszymi IE. Pewnie można to było zrobić bardziej elegancko, ale czy to na prawdę dyskwalifikuje cały layout?

5. Spora ilość bękartów, co czyni tekst niechlujnym.

najwyraźniej to też nieaktualne

9. Co to jest? <p>          Polska - Rosja 17:30</p>. Panowie zapomnieli do czego służy CSS.

to przecież jest w tekście, który został pewnie wklejony już przez kogoś z Gosiru - pewnie wklejone z Worda czy Notatnika. Mieli to CSSami wyrównywać? Na miejscu takiego pracownika prawdę mówiąc zrobiłbym tabelę

10. Nie do końca spolszczona templatka i pluginy, bo to ewidentnie żaden autorski (czyt. oryginalny) projekt.

to ciekawe, po czym wnosisz, że nie jest to autorski projekt? bo id nie są po Polsku? ja zawsze robiąc strony wpisuje angielskie nazwy klas i id, a często i komentarze, bo wydają mi się bardziej zwięzłe. To pewnie kwestia osobistych preferencji, ale jakie to ma znaczenie dla klienta i użytkownika strony? Pytam, bo nie rozumiem tego punktu.

z kilkoma punktami trudno się nie zgodzić, ale ogólnie czy nie krytykujesz dla samej krytyki?

Maciej Maciejewski

ASM.PL

W tydzień stworzyłbym lepszą wersję, ponieważ strona GOSIR'u jest niejako wizytówką Gdyni jako młodego miasta, w którym sport jest ważną częścią.

Może potraktujmy to jako wyzwanie? :) Nie chcę być złośliwy ale niestety na Twojej stronie nie ma żadnego portfolio, więc trudno się odnieść. Być może tego nie wiesz ale GOSiR na tę stronę zrobił przetarg - liczyły się dwa kryteria - cena (oczywiście) oraz wstępny projekt grafiki (wbrew ogólnie przyjętej praktyce to chyba było kryterium najważniejsze, choć nie ja oceniałem, więc tylko spekuluję). Jeśli nową stronę uważasz za tak fatalną i w tydzień zrobiłbyś znacznie lepszą, to dziwię się, czemu do tego przetargu nie wystartowałeś.

Przejdę do tego co mnie przeraża:

1. niebieski kolor backgroundu znany z pojawiającego się błędu windows

ciekawe skojarzenie. choć na tej zasadzie każdy odcień niebieskiego może się kojarzyć z blue screen of death.

2. brak headera na wszystkich podstronach - wstawcie tam cokolwiek lub usuńcie wolną przestrzeń

do tego punktu nie potrafię się odnieść, bo nie rozumiem o jaki header chodzi. jaka wolna przestrzeń?

3. nawigację główną przeniósłbym do góry

czyli sugerujesz poziome menu? z tą ilością elementów? jak by to się miało zmieścić? i co jeśli za miesiąc GOSiR zechce dodać więcej pozycji?

Rozumiem, że strona może się zwyczajnie nie podobać, w końcu to w znacznej mierze kwestia gustu. Ale jeśli już chcecie to jakoś argumentować, to może warto, żeby te argumenty miały sens?

Maciej Maciejewski

ASM.PL

Może potraktujmy to jako wyzwanie? smile.gif Nie chcę być złośliwy ale niestety na Twojej stronie nie ma żadnego portfolio, więc trudno się odnieść. Być może tego nie wiesz ale GOSiR na tę stronę zrobił przetarg - liczyły się dwa kryteria - cena (oczywiście) oraz wstępny projekt grafiki (wbrew ogólnie przyjętej praktyce to

chyba było kryterium najważniejsze, choć nie ja oceniałem, więc tylko spekuluję). Jeśli nową stronę uważasz za tak fatalną i w tydzień zrobiłbyś znacznie lepszą, to dziwię się, czemu do tego przetargu nie wystartowałeś.

Nie atakowałem Waszej firmy i nie chodzi kto robi lepsze strony, ale o jeden konkretny przez Was projekt: www.gosirgdynia.pl. Napisałem, że stworzyłbym ciekawszy, a szczerze mówiąc bardziej przyjazny dla oka layout w ciągu tygodnia. Służę pomocą w tym temacie - zapraszam do współpracy. Wolę kooperować niż walczyć. O przetargu nie wiedziałem i nie znalazłem żadnego info na ten temat, a chętnie poznałbym szczegóły zamówienia oraz kwotę, która została zapłacona za wykonanie nowej strony www. Jeśli chodzi o portfolio to mogę podać adres ostatnio wykonanej strony i sam możesz ocenić tutaj: https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...howtopic=138069. W grudniu następuje lekka zmiana profilu firmy: nowa nazwa, nowe usługi + dodatkowe promocje. Planowany start jeszcze przed świętami.

Cieszy mnie fakt, że moje posty nt. strony firmowej ASM spowodowały stworzenie nowej strony www.

ciekawe skojarzenie. choć na tej zasadzie każdy odcień niebieskiego może się kojarzyć z blue screen of death.

Czy wg. Ciebie każdy odcień koloru niebieskiego kojarzy się z blue screen of death?

Poza tym jeszcze nikt tutaj nie potwierdził, że aktualny kolor jest dobrym wyborem.

do tego punktu nie potrafię się odnieść, bo nie rozumiem o jaki header chodzi. jaka wolna przestrzeń?

Zgaduję, że kolega wie, gdzie znajduję się header na stronie;) mały żart oczywiście;) W momencie pisania postu była pusta przestrzeń, którą później zastąpiły rotacyjne zdjęcia.

czyli sugerujesz poziome menu? z tą ilością elementów? jak by to się miało zmieścić? i co jeśli za miesiąc GOSiR zechce dodać więcej pozycji?

Jestem za poziomym menu max. 7-8 pozycji, ponieważ ludzie się gubią jak jest więcej. Pogrupowałbym poszczególne pozycje w podgrupy i zastosowałbym mega menu, którego zastosowanie można obejrzeć tutaj: www.lexus.com lub bardziej zaawansowana wersja: www.espn.com. Mega menu działa tylko, jeśli nie przesadzimy z ilością elementów w menu. O strukturę menu dba się przed stworzeniem strony na etapie projektowania;)

Rozumiem, że strona może się zwyczajnie nie podobać, w końcu to w znacznej mierze kwestia gustu. Ale jeśli już chcecie to jakoś argumentować, to może warto, żeby te argumenty miały sens?

Podane zostały konkretne przykłady zmian do wdrożenia.

to ciekawe, po czym wnosisz, że nie jest to autorski projekt? bo id nie są po Polsku? ja zawsze robiąc strony wpisuje angielskie nazwy klas i id, a często i komentarze, bo wydają mi się bardziej zwięzłe. To pewnie kwestia osobistych preferencji, ale jakie to ma znaczenie dla klienta i użytkownika strony? Pytam, bo nie rozumiem tego punktu.

z kilkoma punktami trudno się nie zgodzić, ale ogólnie czy nie krytykujesz dla samej krytyki?

Strona została wykonana wykorzystując darmowego cmsa Joomla, który przy okazji został najlepszym cms na licencji Open Source: https://www.packtpub.com/blog/2011-open-sou...open-source-cms. Mogę nawet podać wersję joomli, nazwę templatki, nazwy komponentów i modułów użytych na www.gosirgdynia.pl

Czy konstruktywna krytyka osób z branży pokazująca co należy zmienić na obecnej stronie internetowej jest krytyką dla samej krytyki?

Kontakt w stopce;)

Nie atakowałem Waszej firmy i nie chodzi kto robi lepsze strony

Bardzo się cieszymy, bo niestety brzmiało to jak atak.

stworzyłbym ciekawszy, a szczerze mówiąc bardziej przyjazny dla oka layout w ciągu tygodnia.

Może tak, może nie - szansa na to tym razem minęła, ale zapewne za kilka lat będzie następna. My zaprezentowaliśmy GOSiRowi 4 różne layouty w kilku wariantach kolorystycznych przygotowane przez różnych grafików - łącznie kilkanaście propozycji. Wygrał ten i po kilku tygodniach prac nad kolejnymi wariacjami zrobiliśmy prezentację przed kilkudziesięcioosobową grupą pracowników GOSiRu. Dopiero kiedy wszyscy uznali, że jest ok, strona została zatwierdzona do uruchomienia. Powstała dosyć oryginalna propozycja, wg nas ładna, czytelna i elastyczna. Trochę "waży", to prawda, ale w dobie szerokopasmowego internetu nie jest to duży problem.

chętnie poznałbym szczegóły zamówienia oraz kwotę, która została zapłacona za wykonanie nowej strony www

To jest pytanie do GOSiRu, nie do nas. Nie ujawniamy szczegółów umów z naszymi klientami.

Cieszy mnie fakt, że moje posty nt. strony firmowej ASM spowodowały stworzenie nowej strony www.

To całkiem zabawna sytuacja, bo faktycznie tak to wygląda, choć było zupełnie inaczej :jezyk1: Decyzja i prace nad naszą nową stroną ruszyły prawie pół roku temu, ale temat był ciągle przesuwany ze względu na ważniejsze zajęcia. Ale nie będziemy się spierać, poprzednia strona rzeczywiście nie należała do udanych.

W momencie pisania postu była pusta przestrzeń, którą później zastąpiły rotacyjne zdjęcia.

Rotator był od początku, jeśli cokolwiek się nie wyświetlało, mogło to wynikać z przeciążenia serwera GOSiRu w ciągu kilku dni po starcie nowej strony. Przez pierwsze kilka dni ruch na stronie wzrósł o prawie 2tyś procent. Nie jesteśmy zaangażowani w ten temat, ale wiem, że negocjowane są nowe warunki hostingu, żeby uniknąć problemów w przyszłości.

Jestem za poziomym menu max. 7-8 pozycji, ponieważ ludzie się gubią jak jest więcej. Pogrupowałbym poszczególne pozycje w podgrupy i zastosowałbym mega menu, którego zastosowanie można obejrzeć tutaj: www.lexus.com lub bardziej zaawansowana wersja: www.espn.com. Mega menu działa tylko, jeśli nie przesadzimy z ilością elementów w menu. O strukturę menu dba się przed stworzeniem strony na etapie projektowania;)

Bardzo ładne menu, ale nijak się ma do tego, co zażyczył sobie nasz klient. Wytyczne w wymaganiach wg których tworzyliśmy ofertę były jasne i tego się trzymaliśmy.

Być może kolejne wersje strony przyniosą jakieś zmiany i w tym temacie - GOSiR ma bardzo wiele ciekawych pomysłów na rozwój tej strony i będą one sukcesywnie wdrażane w nadchodzących miesiącach.

Mogę nawet podać wersję joomli, nazwę templatki, nazwy komponentów i modułów użytych na www.gosirgdynia.pl

To przecież nie jest tajemnica :D Oczywiście, strona została zrobiona na Joomli 1.5.x z komponentem K2 2.4.1 - nikt tego nie ukrywa i nie jest to żaden powód do wstydu :) Co więcej, uważamy że skorzystanie z otwartego CMSa jest korzystne dla klienta, bo nie uzależnia go od jednego wykonawcy. W nadchodzących tygodniach będziemy testować K2 2.5.x i być może zdecydujemy się na upgrade, to jeszcze nie jest przesądzone. W przyszłym roku po wydaniu Joomli 1.8 będziemy powoli przymierzali się do aktualizacji, oczywiście po przejściu przez tę wersję problemów wieku dziecięcego.

Skorzystaliśmy jeszcze z kilku gotowych komponentów, modułów i pluginów OpenSource oraz komercyjnych, kilka napisaliśmy sami specjalnie na potrzeby tej strony - prawa autorskie zostały przekazane GOSiRowi. Co do szablonu (odmawiam używania koszmarka językowego jakim jest 'templatka') - przy każdym projekcie zaczynamy od pustego pliku CSS i index.php. Pozostałe szablony komponentów i modułów modyfikujemy w zależności od potrzeb lub także tworzymy od zera. Punktem wyjścia był blank_j15 (faktycznie, nie zmieniliśmy jego nazwy, ale to chyba nie błąd?) który ma tę zaletę, że jest kompletnym pustym szablonem z całą strukturą katalogów i plików. Kilkanaście ostatnich naszych produkcji na Joomli było opartych na blank_j15.

Korzystając z rozwiązań OpenSource nie powinno się tego ukrywać. Przecież w prosty sposób mogliśmy usunąć informacje ułatwiające identyfikację użytego przez nas kodu, ale my byśmy na tym nic nie zyskali, a społeczność jednak coś by straciła. Teraz każdy może sobie przeanalizować całość, spróbować zrobić coś podobnego, wyciągnąć wnioski. Jednym z ważnych elementów nauki tworzenia stron internetowych jest przecież analiza stron już istniejących.

Ewentualna krytyka sposobu w jaki ta strona została napisana jest w znacznej mierze krytyką Joomli, a to już inna, ciekawa zresztą dyskusja. A czy dotychczasowa krytyka była na prawdę konstruktywna? Wydaje mi się, że dopiero teraz powoli zaczyna, bo na początku to raczej była niemerytoryczna nagonka (np argument o walidacji czy tabelach, korzystaniu z CSS do modelowania wyglądu poszczególnych artykułów albo bękartach - sytuacji powszechnej w internecie, nawet w dużych portalach typu onet).

Maciej Maciejewski

ASM.PL

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności