Skocz do zawartości

Kradzież domeny przez firmę tworzącą strony!

mweb.com.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Beerbant widzisz nie znałeś się ;)

Przecież NASK nie jest właścicielem tylko ten co kupił (cóż, sam też myślałem, że to tylko abonent co płaci za korzystanie z nazwy domeny)...

Oj, to Ty jesteś w błędzie i to dużym.

NASK ma wiele do powiedzenia, bo domeny rejestrowane są albo w NASK albo u PARTNERA NASK. NASK jest więc jakby operatorem bazy danych domen i ich abonentów.

A 'właściciel' domeny nie jest właścicielem, tylko abonentem.

edit. RafalafaR mnie ubiegł z tym abonentem.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Firma która przejęła bezprawnie domenę zaczyna się na literkę "C". Nie jest to jakiś potentat ale firma z Wrocławia działająca już troszkę na rynku.

Co do samej domeny to na pewno po stronie firmy X jest to że nazwa domeny to też nazwa firmy, to też argument. Firma Y tymczasem na przejętej domenie zamieściła komunikat że jest na sprzedaż, ech..

Umowa, umowa i jeszcze raz umowa - co podpisała firma X w umowie z firmą Y ?

Może umowa zawiera także cesję domeny? Obecnie gdybamy, bo mamy za mało detali.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

no to wezwijcie firmę Y do przekazania authinfo w terminie 7 dni. Jeżeli to nie pomoże to z całą dokumentacją (maile, rozmowy via gg/skype) udajcie się do sądu i złóżcie pozew - z buractwem trzeba krótko, bez przesadnej czułości.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Cesja domeny musi być poparta odpowiednimi dokumentami. Jeśli abonent nie podpisał cesji zmiana abonenta jest nieważna.

Reguluje to art. 522 kodeksu cywilnego.

Bardzo dużo takich operacji załatwia się online. Są to operacje nie ważne. Musi być papier.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Noooo to teraz zapraszam państwa, którzy uparcie twierdzą, że można dokonać cesji przez samo wydanie kodu authinfo.

Z cesjami papierowymi jest tak jak było jeszcze niedawno z fakturami. Przepis sobie, a życie sobie.

Kupując (rejestrując) domenę nie podpisujesz żadnych papierków. To dlaczego jeśli chcesz domenę sprzedać (przekazać innemu podmiotowi) to trzeba coś podpisywać?

A co się tyczy zachowania firmy, która przywłaszczyła sobie nie swoja domenę, to już kilkukrotnie spotkałem się z podobnymi przypadkami. Niedawno pewna firma zgłosiła się do mnie o poradę, bo przekazali firmie webmasterskiej utrzymanie domeny, a ta jej nie opłaciła i domena weszła w stan wygaszania. Na szczęście z pomocą przyszła opcja na domenę.

Swoja droga opcja to świetny sposób na legalne pominięcie cesji - zakładamy opcję, kasujemy domenę, realizujemy opcję - jesteśmy legalnymi abonentami domeny.

Noooo to teraz zapraszam państwa, którzy uparcie twierdzą, że można dokonać cesji przez samo wydanie kodu authinfo.

Niedawno pewna firma zgłosiła się do mnie o poradę, bo przekazali firmie webmasterskiej utrzymanie domeny, a ta jej nie opłaciła i domena weszła w stan wygaszania. Na szczęście z pomocą przyszła opcja na domenę.

Popraw mnie jeśli się mylę ale opcji nie założysz gdy ważność domeny upłynęła i jest w trakcie wygaszania. Wtedy można tylko przechwycić domenę. Opcje trzeba założyć wcześniej.

Ciekawa oferta na usenet w UseNeXT . Z kolej usenet unlimited tylko w Newshosting .

W serwisach anglojęzycznych o sieci Usenet można znaleźć ciekawe informacje.

Macie rację, jeśli domena wygasa po rejestracji założenie opcji nie będzie możliwe. Opcję można założyć (chyba) jeśli domena wygasa po testach lub rezerwacji.

Musiałem coś poplątać - w każdym bądź razie webmaster doprowadził do utraty domeny, którą trzeba było odzyskiwać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności