Skocz do zawartości

Wykorzystanie obrazów z wyszukiwarki grafiki Google

Symeon

Rekomendowane odpowiedzi

Zajmuję się pisaniem bloga pt. Rozważania o wolności i ateizmie i do każdym z zamieszczanych postów staram się wstawiać jakieś zdjęcie, czy grafikę, które obrazują wybrany temat. Staram się korzystać z commons.wikimedia.org, ponieważ tam grafiki są udostępniane na licencjach GNU i podobnych.

Niestety zbiór grafik dostępnych w wikimedia jest ograniczony i często nie mogę znaleźć niczego sensownego, co pasowałoby do danego wpisu. Oto moje pytania z tym związane:

1) czy jeśli blog jest niekomercyjny, to są przeciwwskazania natury prawnej do stosowania grafiki z wyszukiwarki (czyli de facto z innych stron, co do których nie ma informacji odnośnie licencji itp.)? Może napisanie źródła wystarczy? (niekoniecznie aktywnego linka)

2) zawsze jak wstawiam grafikę to zawsze usuwam z niej url żeby nie było linków wychodzących - czy ma to sens i poprawia SEO mojej strony?

Analizując statystyki mojej witryny zauważyłem, że dużo osób ją odwiedza via https://www.google.com/imgres?.... Czy to oznacza, że znajdują po prostu grafikę udostępnioną na mojej stronie? Na marginesie, zdarzyło się, że grafika udostępniona na mojej stronie znajdowała się wyżej w wynikach wyszukiwania niż grafika oryginalna, z wikimedia. Dziwne :rolleyes:

Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi i komentarze.

Zajrzyj na moją stronę: https://www.szymonslowik.pl/ - znajdziesz tam blog z poradami dotyczącymi pozycjonowania i marketingu, a także informacje o tym, czym się zajmuję.

Odpowiedź brzmi sxc.hu. Tam masz sporo grafik na wolnej licencji. To co aktualnie robisz nie jest raczej zgodne z prawem.

Zawodowo zajmuje się grafiką i najgorszym możliwym zachowaniem jest ściągnięcie z netu czyjegoś zdjęcia, aby udekorować cokolwiek, nawet jeśli jest to działalność nonprofit. W świetle prawa autorskiego to po prostu kradzież.

Osobiście używam sxc.hu, ale gdybyś potrzebował konkretnego zdjęcia to można też poszukać tutaj > fotolia.pl. Zdjęcia wielkości internetowej kosztują tam na prawdę grosze i czasem warto rozważyć zakup profesjonalnej jakości zdjęcia z licencją i mieć spokojne sumienie.

Pozdrawiam

Marcin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności