Skocz do zawartości

jak u was ctr i cpm w listopadzie?

luman

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Żeby nie zakładać nowego tematu...

Jak u was zarobek na stronach o tematyce rozrywkowej (gry)? U mnie w grudniu jest strasznie dziwnie, pierwszy raz od dwóch lat mam taką sytuację: ogromny CTR i strasznie niski CPC. Zazwyczaj miałem CTR w okolicach 0,3%, CPC ok. 0,10EUR , a teraz CTR wynosi 2-3%, natomiast CPC spadł do okolic 0,01EUR. Brak zmian w szablonie i innych tego typu rzeczy, wszystko jak dawniej. Szczerze mówiać nie wiem, co się dzieje, bo zarobki przez to strasznie poszły w dół. Czy to możliwe, że ktoś specjalnie klika w reklamy? Ale już przez cały tydzień? Co do reklam, obecnie strasznie dużo mam bannerów merlinmultimedia.pl, ale nie sądzę, by płacili tak mało...

Są, ale w statystykach jest 300 wyświetleń reklam CPM i kilkadziesiąt tysięcy wyświetleń reklam CPC. I teraz przy stawkach CPC mam 0,02 EUR, a miesiąc temu CPC 0,11. Dodatkowo w statystykach zauważyłem, że reklamy kontekstowe mając cpc 0,01EUR, a miesiąc temu wynosiły 0,08, gdy oparte na zainteresowaniach są nadal OK. Kolejna rzecz ze statystyk - reklamy graficzne mają teraz CPC 0,01EUR, a miesiąc temu miały 0,1... Szczerze mówiąc nie wiem, co o tym myśleć, ale zarobki spadły w tym miesiącu pięciokrotnie przez ten strasznie niski CPC. Dodam tylko, że strona nawet raczej przybrała na wartości, bo wzrósł PageRank, jest jako top1 w ważnych frazach w Google, ogromna ilość wyświetleń, a w tym miesiącu taki tragiczny CPC, podczas gdy CTR jest ogromny. Ze statystyk wynika, że coś jest nie tak z reklamami graficznymi kontekstowymi, tylko co, skoro raczej ostatnio nic nie zmieniałem...?

Raczej to będzie w moim przypadku niemożliwe, albo bardzo trudne - strona o tematyce rozrywkowej, a i tak reklamy są strasznie nachalne. Jakby ktoś chciał się tego podjąć, to zapraszam na PW, ale raczej wątpię w powodzenie. Ale i tak sam nie wiem, jakim cudem ostatnio było 2% - i to przez tydzień, a jeszcze przez ten czas CPM spadł do 0,01EURO. Obecnie już spowrotem mam CTR w okolicach 0,4% i CPC 0,1EUR, ale to chyba taka branża. Mam często ok. 600 tysięcy wyświetleń witryny miesięcznie i ok. 150EUR zarobku, więc za ciekawie raczej nie jest.

To ja nawet nie wiem, co o tym mam myśleć. Sądziłem, że zarobki nie są złe, ale takie statystyki mnie "trochę" demotywują.

Strona o grach komputerowych, a konkretnie o modyfikacjach gier (wraz z legalnym downloadem, tematyka w stu procentach legalna). Reklamy wyświetlają się raczej odpowiednie - gry online, cośtam do pobrania, empiki, allegro, sklepy z grami, etc. Strona w pewien sposób "wymusza" patrzenie na reklamy, bo gdy wybierze się pliki, system zaczyna kompresować je, a w tym czasie użytkownik ma opis instalacji + reklamy. Niby wszystko super, a CTR jest tragiczny - 0,5% to raczej max, CPC nie jest zły, bo 0,08-0,12EUR. Jakby podskoczył do 2% to byłbym jak w niebie, bo mam miesięcznie czasem po milion wyświetleń witryny.

Ale to nie temat o tym. Jakby ktoś chciał pomoc, przeanalizować, to byłbym wdzięczny za wiadomość na PW, to podam adres witryny.

To ja nawet nie wiem, co o tym mam myśleć. Sądziłem, że zarobki nie są złe, ale takie statystyki mnie "trochę" demotywują.

Strona o grach komputerowych, a konkretnie o modyfikacjach gier (wraz z legalnym downloadem, tematyka w stu procentach legalna). Reklamy wyświetlają się raczej odpowiednie - gry online, cośtam do pobrania, empiki, allegro, sklepy z grami, etc. Strona w pewien sposób "wymusza" patrzenie na reklamy, bo gdy wybierze się pliki, system zaczyna kompresować je, a w tym czasie użytkownik ma opis instalacji + reklamy. Niby wszystko super, a CTR jest tragiczny - 0,5% to raczej max, CPC nie jest zły, bo 0,08-0,12EUR. Jakby podskoczył do 2% to byłbym jak w niebie, bo mam miesięcznie czasem po milion wyświetleń witryny.

Ale to nie temat o tym. Jakby ktoś chciał pomoc, przeanalizować, to byłbym wdzięczny za wiadomość na PW, to podam adres witryny.

To masz zle wypozycjonowana strone.. 1mln i to w msc?!?

Statystyki są nowe dopiero od końca listopada testuje :)

Visitors-_rhhqshx.png

Ale wychodzi ok. 3-3,5mln odsłon na TYDZIEN

Edit////

według home.pl od maja 2011r. weszło ponad 127 MLN odsłon

Statystyk_rhhqsrs.png

Mam podobną sytuacje jak @drakerc - tematyka niszowa (rozrywkowa), ogromny ruch, dużo wyświetleń , CTR tragicznie niski.

Niektórzy mówią, że dobry programista django jest na wagę złota. Zapraszam Cię na mój blog prawiący o informatyce.
Najlepsze suchary w sieci.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności