Skocz do zawartości

Czy używacie już CSS3 na stronach?

fuser

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zostałem przy starszym standardzie - używam sporadycznie bo na IE i innych przeglądarkach nie wyświetla poprawnie jak trzeba :(

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

• 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 31
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
na IE i innych przeglądarkach nie wyświetla poprawnie jak trzeba

w IE można zastosować filtry lub, w niektórych przypadkach, olać (np. zaokrąglone rogi ). Ergo: warto korzystać

Można i owszem, ale co jeżeli zaokrąglone robi są jakby głównym elementem designu... do tego np. nie wycentrowuje strony ak trzeba :/

Jakub Jaworowicz

To i ja dorzuce swoje trzy grosze, jako że aktualnie przechodze etap fascynacji CSS3. Zebrałem kilka najciekawszych przykładów wykorzystania CSS3, zaspamuje a co tam ;-) (link do bloga). Największe wrażenie zrobiła akurat na mnie prezentacja z wykorzystaniem CSS3 + HTML5, polecam (pierwszy wpis pod powyzszym linkiem).

Blog Technologii WWW: DailyWeb.pl

do tego np. nie wycentrowuje strony ak trzeba :/

Podaj przykład. Zobaczymy co da się zrobić ;-)

Instalacje Sanitarne i Gazowe

Proszę się do wyglądu nie czepiać - mądry klient mi to rozrysował ja się tylko do jego wskazówek stosowałem :D

i jak te cholerną ramkę usunąć wokół zdjęć :/

Jakub Jaworowicz

1. Fajnie, fajnie, a jeszcze fajniej byłoby gdybyś trochę od siebie dodawał, zamiast rewrite zagranicznych blogów

2. Za często używasz słowa "kapitalne" i jego odmian ;>

Przy samych skryptach nie ma specjalnego pola do popisu, a slowa kapitalnie i domiany to faktycznie moja fobia :rolleyes:

Blog Technologii WWW: DailyWeb.pl

Instalacje Sanitarne i Gazowe

Proszę się do wyglądu nie czepiać - mądry klient mi to rozrysował ja się tylko do jego wskazówek stosowałem :)

i jak te cholerną ramkę usunąć wokół zdjęć :/

W jakim IE masz problem i z czym dokładnie?

EDIT:

Już doszedłem sam. Przede wszystkim polecam zainteresować się takim dobrodziejstwem jak DIVy i zewnętrzny arkusz styli. Wybacz, ale cały Twój kod jest praktycznie do poprawki.

A na szybko jak chcesz poprawić wyśrodkowanie to wrzuć całość strony w diva:

<div style="width: 850px; overflow: hidden; margin: auto; position: relative; padding: 0px; margin: 0px;"

treść strony

</div>

A usunięcie obramowania fotki to oczywiście

img{
border: 0px;
}

Można i owszem, ale co jeżeli zaokrąglone robi są jakby głównym elementem...

Wtedy to pozostaje albo grafika albo, jak podpowiada fuser, zastostować PIE (pie.htc) - sprawdziłem działa.

Oczywiście, że stosowanie hacków dla IE może być uciążliwe ale to nie dyskredytuje całego CSS3, który daje spor możliwości i warto mieć o nim pojęcie

Ja się bawiłem liniowym gradientem i o ile w większości znanych przeglądarek można użyć kilku kolorów o tyle w IE można tylko dwóch.

Nie mówiąc o wspomnianych wcześniej zaokrągleniach gdzie udało się zrobić pod IE, ale zostało puste pole na jakieś 2 px.

Jak wyszły zabawy z css3 można zobaczyć na witaminka.info

Ogólnie olałem IE i dla użytkowników tej przeglądarki stworzyłem specjalną podstronę :)

Cognitive-it.pl - usługi SEO i SEM.

Cognitive-it.org - do poczytania blog o SEO i Adwords.

@fuser - to poproszę zrób czterokolorowy gradient pod IE.

Właśnie o to chodzi, że trzeba posiedzić i robić obejścia. Jak IE miał 80% udziału w rynku to nie było wyjścia i strona głównie miała działać w IE. Jak ma 23% (wg. ranking.pl) to myślę, że czas, żeby IE zaczęło dostosowało się do standardów. A kto ma to wymuszać na MS jak nie webmasterzy.

Cognitive-it.pl - usługi SEO i SEM.

Cognitive-it.org - do poczytania blog o SEO i Adwords.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności