Skocz do zawartości

WEB Monitor skrypt do sprawdzania site i nie tylko

mlody0072

Rekomendowane odpowiedzi

Belka jak najbardziej, z tymże dodałbym tam jeszcze przycisk który będzie pokazywał strony z podziałem na ip. W ten sposób wszystkie widoki masz w jednym miejscu (porządek to podstawa). Fajnie tylko jakby to wszystko się zmieściło w 1, może w 2 liniach.

Eliminacja powtarzających się IP z danej kategorii jest dla mnie dość ważna, inne pomysły jakie mam na to:

1) Po wejściu w kategorię rozwijana lista z adresami IP pokazuje tylko adresy dla danej kategorii. Jako że może to być mylące dla użytkowników (raz w danej liście są wszystkie adresy IP, raz tylko z kategoriami) może pojawiać się dodatkowa lista po wejściu w jakąś kategorię. Gdy ją rozwijamy i widzimy adres IP przy którym są więcej niż 2 pozycje możemy to już z łatwością odnaleźć i poprawić.

2) Możliwość zrobienia podziału stron na adresy IP (w takiej formie jak to jest teraz) tylko dla danej kategorii.

Ponadto sam podział na IP nie powinien zmieniać aktualnego widoku i sortowania (czyli jeśli wyświetlam sobie kategorię i sortują ją np. po site to po włączeniu/wyłączeniu widoku z IP zostaje tam gdzie byłem). Przycisk powinien być jeden i działać na zasadzie on/off (teraz jednym przyciskiem włączamy widok, żeby go wyłączyć musimy kliknąć Start).

3) Ostatnia i chyba najciekawsza propozycja. Włączając przycisk podglądu ip pojawiałoby się coś takiego jak poniżej:

127.0.0.1 [ok]Kategoria1 (1) [ok]Kategoria 2 (1) [ok]Kategoria3 (3)

Strona 1 Strona 2 Strona 3 Strona 4 Strona 5 Strona 6

Strona 7

Mamy najpierw adres IP, obok niego wypisane w 1 linii kategorie stron w których dany adres się znajduje, w nawiasach liczba stron na danym IP w danej kategorii. Obok każdej kategorii niezaznaczone pole check (to pole [ok]). Pod adresem IP znajdują się wypisane ciurkiem nazwy stron jakie wiszą na danym IP, oczywiście każdy może być we własnym divie, żeby się ładnie oddzielało, pod nazwą strony nazwa serwera, więcej danych nie potrzeba w tym widoku. Jeśli wszystkie pola przy kategoriach są niezaznaczone wtedy wyświetlają się wszystkie strony z danego IP, jeśli zaznaczymy jeden lub więcej "ptaszków" wtedy wyświetlają się strony z kategorii niezaznaczonych.

Na dokładkę specjalny przycisk sortowania który układałby na górze listy (bądź wyświetlałby jedynie takie) adresy IP na których stoi więcej jak jedna strona z jednej kategorii.

A teraz jakby to działało w praktyce:

- wchodzę w widok IP,

- klikam przycisk sortowania opisany powyżej, mam od razu przed oczami adresy IP na których stoi więcej niż jedna strona z pojedynczej kategorii

- analizuje pierwszy adres IP

* klikam "ptaszka" przy kategorii do której przypisane jest więcej niż 1 strona na danym IP

* nawet jakbym miał 50 stron to przed oczami pojawiają mi się jedynie zdublowane

* notuje/poprawiam od ręki

- analizuje kolejny adres IP

Dwa pierwsze sposoby wydają mi się po prostu fajne, 3 jest dla mnie mega fajny ;) Cokolwiek zaimplementujesz i tak mam wrażenie że będzie super :)

Jako, że wsparcie jest super i widać że pracujesz nad skryptem, aż chce się sypać pomysłami, więc masz tu coś jeszcze na dokładkę:

- dziedziczenie grup - jeśli przyjdzie mi do głowy że chce stworzyć kontener dla kilku kategorii nie bardzo miałbym ochotę na zmianę właściwości pojedynczych stron, nawet jeśli będą możliwości masowej edycji. Lepiej by było jakbym mógł do nowo stworzonej kategorii dołączyć istniejące już grupy, ideałem by było gdybym mógł dodawać tylko do "małej kategorii" a na bieżąco dodawałoby się do "dużej kategorii".

Właściwie nie mam zapotrzebowania na powyższą funkcjonalność ale jest tylko kwestią czasu aż komuś rzeczywiście się to przyda.

• Odpowiedzi 323
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Dodałem właśnie ukrywanie nie używanych kolumn od razu ukrywają się suwaki przy dodawaniu.

Aktualizację wyślę jak przyjdzie mi skrypt do mailingu bo nie chce mi się pisać własnego.

Poniżej screen z edycji kolumn i niżej widok jak sa wyłączone

i86311_kolumny.png

smiechan Twoje pomysły możliwe że będą zrealizowane

teraz siedzę zeby zrobić masową edycje stron

tylko mam taki dylemat jeżeli zaznaczymy strony to mamy tak że trzeba by było wszystkie dane dla tych stron zmienić na takie same jeżeli chcielibyśmy zmienić na przykład tylko na przykład google site zmienia nam się dane także od bl majesticseo ... czy zrobić jeszcze dodatkowo jakieś zaznaczenie ze ten parametr zmieniamy a reszta jaka była taka zostaje ?

bilbord_opublikuj_mini.png

tylko mam taki dylemat jeżeli zaznaczymy strony to mamy tak że trzeba by było wszystkie dane dla tych stron zmienić na takie same jeżeli chcielibyśmy zmienić na przykład tylko na przykład google site zmienia nam się dane także od bl majesticseo ... czy zrobić jeszcze dodatkowo jakieś zaznaczenie ze ten parametr zmieniamy a reszta jaka była taka zostaje ?

Logiczne by było, żeby zmieniało się jedynie to co poprawimy, natomiast reszta zostaje jak było (i to bez żadnego zaznaczania). Powinno to być jakoś również graficznie oznaczone. Dla przykładu, eksplorator windows, jeśli zaznaczymy 2 pliki lub foldery o różnych atrybutach (np. jeden jest tylko do odczytu, a drugi nie posiada tego atrybutu) wtedy w polu zaznaczania mamy charakterystyczny kwadracik. Jeśli zmieniamy jeden atrybut to reszta zostaje jak była.

Odnośnie skryptu do mailingu, polecam oprogramowania AnoMail, kosztuje 60 zeta, a ma całkiem fajne możliwości.

Logiczne by było, żeby zmieniało się jedynie to co poprawimy, natomiast reszta zostaje jak było (i to bez żadnego zaznaczania). Powinno to być jakoś również graficznie oznaczone. Dla przykładu, eksplorator windows, jeśli zaznaczymy 2 pliki lub foldery o różnych atrybutach (np. jeden jest tylko do odczytu, a drugi nie posiada tego atrybutu) wtedy w polu zaznaczania mamy charakterystyczny kwadracik. Jeśli zmieniamy jeden atrybut to reszta zostaje jak była

Nie będzie to łatwe trochę dużo danych jest do ogarnięcia ;/

Może zrobić coś na styl jak w wordpresie ?

i86732_beznazwy-4.png

Tam jest tak zrobione, że żadna kategoria nie jest zaznaczona (trochę dziwnie to wygląda)

i reszta by była ze BZ by było Bez Zmian a jak byśmy przesuneli suwak to dopiero ta wartość by by była przypisana do edytowanych stron

I jedna drobna uwaga:

- nie ma możliwości posortowania po nazwie strony,

Juz dodałem ;)

Zmieniłem wyszukiwarkę

i87702_bezantytua-u.png

Teraz jest możliwość przefiltrowania dokładniejszego podając wszystkie parametry na przykład podajemy adres strony i wybieramy w jakiej kategorii

Dodatkowo w górnym prawym rogu dodałem ilość znalezionych wyników.

(widok po IP jak na razie nie działa)

Eliminacja powtarzających się IP z danej kategorii jest dla mnie dość ważna, inne pomysły jakie mam na to:

Zrobiłem coś takiego z wybieramy z szukajkii kategorię klikamy pokaż po czym w liście rozwijanej pokazuja się tylko adresy IP z taj kategorii poniżej link do filmiku

(nie wiem jak wstawić tu film chyba się nie da)

(jak wybrałem kategorię nie klikałem pokaż za pierwszym razem bo chciałem jeszcze pokazać ze widać wszystkie IP później dopiero potwierdziłem i ukazały się adresy IP z tej kategorii )

myślę o coś takiego chodziło możliwe że później zrobię dynamiczne wczytywanie IP do tej listy rozwijanej zeby to wszystko usprawnić jutro jak coś wyślę aktualizację niepełną.

nowa szukajka jak i wybor kategorii niestety nie dziala pod opera

a druga sprawa w liscie kategorii pokazuje zla liczbe stron - zdaje sie ze bieze ostatnie id zamiast zliczac liczbe stron np po dodaniu i usunieciu 10 stron a nastepnie ich ponownym dodaniu pokazuje 20

monitoring serwera w koncu jest przejzysty ;)

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Od paru dni posiadam ten skrypt. Moje uwagi:

Od strony graficznej skrypt naprawde mi się podoba, wykresy poszczególnych stron, wszystko widoczne i pod ręką, od razu po zerknięciu wiadomo co się dzieje z zapieczem ;)

Od strony programistycznej - do poprawki sprawdzanie site i majestica, bo nie zawsze sprawdzi poprawnie - bardzo dobrym pomysłem było by dodanie funkcji, że jeśli wczoraj strona miała site 10k - a dzisiaj po sprawdzeniu jest 1k - aby skrypt jeszcze raz sprawdził tą pozycję.

Nie wiem w jaki sposób rozwiązane sa proxy, ale można by dorzucić też info jeśli dana proxy przy sprawdzaniu miała bana. Po prostu - wolę widzieć napis "ban proxy" niż "site 0" bo wtedy automatycznie ciśnienie skacze, a po ręcznym sprawdzeniu okazuje się że jednak site jest jak było ;) Jak więc widać, taka funkcja wpłynie bezpośrednio na długość życia pozycjonerów ;)

Dodam że wrzuciłem od razu ok. 500 domen a proxy tylko 30 sztuk, dlatego istnieje opcja że błędne sprawdzanie to powód bananów proxy(jeśli tak - chcę to widzieć w panelu).

Ogólnie jestem zadowolony z softu, jak za tę cenę - polecam. Jeśli jeszcze te kilka % przypadków niewłaściwego pobrania site/majestica będzie naprawione, soft spełni 100% moich oczekiwań ;)

SZUKASZ NAPRAWDĘ DOBRYCH I TANICH PROXY ?

Proxy w ilości 70 tys. wymieniane cyklicznie, stabilność anonimowość i nielimitowany transfer:

KLIKNIJ I KUP LUB PORÓWNAJ WSZYSTKIE RODZAJE PROXY

nowa szukajka jak i wybor kategorii niestety nie dziala pod opera

Możesz przysłać zrzut ekranu żebym to zobaczył nie mam opery ale chyba będę musiał zainstalować żeby testować.

Uprzedzam na IE (internet explorer) skrypt nie działa poprawnie i raczej nie będzie dostosowywany do tej przeglądarki

a druga sprawa w liscie kategorii pokazuje zla liczbe stron - zdaje sie ze bieze ostatnie id zamiast zliczac liczbe stron np po dodaniu i usunieciu 10 stron a nastepnie ich ponownym dodaniu pokazuje 20

Wieczorem usiądę do tego i zobaczę co jest nie tak i podeśle jakiś plik naprawczy.

Nie wiem w jaki sposób rozwiązane sa proxy, ale można by dorzucić też info jeśli dana proxy przy sprawdzaniu miała bana. Po prostu - wolę widzieć napis "ban proxy" niż "site 0" bo wtedy automatycznie ciśnienie skacze, a po ręcznym sprawdzeniu okazuje się że jednak site jest jak było biggrin.gif Jak więc widać, taka funkcja wpłynie bezpośrednio na długość życia pozycjonerów biggrin.gif

Dodam że wrzuciłem od razu ok. 500 domen a proxy tylko 30 sztuk, dlatego istnieje opcja że błędne sprawdzanie to powód bananów proxy(jeśli tak - chcę to widzieć w panelu).

Tworzę taki mały system logów żeby można było wszystko śledzić co jest nie tak.

Co do komunikatów to będą wszystko mam napisane w wordzie 7 stron pomysłów wiec trochę czasu potrzebuje na to ;)

Możesz przysłać zrzut ekranu żebym to zobaczył nie mam opery ale chyba będę musiał zainstalować żeby testować.

Uprzedzam na IE (internet explorer) skrypt nie działa poprawnie i raczej nie będzie dostosowywany do tej przeglądarki

screen tutaj na nic sie nie zda - klikanie guzika nie ma zadnego efektu :)

natomiast wybor kategorii nie powoduje przeladowania list z ip itd

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

screen tutaj na nic sie nie zda - klikanie guzika nie ma zadnego efektu ;)

natomiast wybor kategorii nie powoduje przeladowania list z ip itd

Aaaa kiedyś był taki problem w IE ze przyciski nie działały. Po siedzę dzisiaj i mam nadzieję ze to naprawię szybko.

Jak na razie wybór kategorii nie wczytuje na nowo listy IP (nie dopisałem tego)

Jak na razie wybór kategorii nie wczytuje na nowo listy IP (nie dopisałem tego)

nie zauwazylem ze po wyborze kategorii i kliknieciu 'pokaz' juz przeladowuje - czyli jest ok

i jeszcze jedna rzecz do poprawki - przy wyborze kategorii a potem sortowania - gubi parametr kategorii przy stronicowaniu

I kolejne pomysły, chyba sensowne a i nie za trudne w realizacji raczej :)

Przy monitoringu serwera warto odwrócić kolejność wyświetlania błędów w kolejności odwrotnej niż teraz (czyli najświeższe daty na górze strony).

Warto też ustawić opcję (może jakiś suwak, albo zwykłe okienko z liczbą) na podstawie jak długiego czasu wyświetla się statystyka uptime (najlepiej do każdego serwera).

Przy listach kategorii/IP/serwerów warto też dać pozycję "Nieprzypisane" lub coś w tym stylu.

Ostatnia propozycja to jakieś okienko do szybkiego testowania domen - widziałbym to jako okienko identyczne z tym do dodawania hurtowego domen, gdzie po wpisaniu domen pokazywałoby wszystkie informacje o tych domenach, z tymże nigdzie by tego nie zapisywało. Takie proste narzędzie do testowania domen do kupienia czy bardzo podstawowej analizy konkurencji.

Pozdrawiam

Przy monitoringu serwera warto odwrócić kolejność wyświetlania błędów w kolejności odwrotnej niż teraz (czyli najświeższe daty na górze strony).

Przed chwilo poprawiłem

Warto też ustawić opcję (może jakiś suwak, albo zwykłe okienko z liczbą) na podstawie jak długiego czasu wyświetla się statystyka uptime (najlepiej do każdego serwera).

Chyba o coś takiego chodzi ?

i104274_daneserwer.png

Jak tak to już dodane i działa :)

Będzie w następnej aktualizacji jak uporam się z masową edycją (to chyba Ty mi pisałem na maila że nie działa tylko przekierowuje na stronę główną przycisk został zapomniałem wyrzucić na razie to jak zaznaczymy domeny i klikniemy edytuj to wyrzuca ich numery ID na stronie głównej)

Przy listach kategorii/IP/serwerów warto też dać pozycję "Nieprzypisane" lub coś w tym stylu.

Chodzi o to aby wyświetlić strony strony które nie są przypisane do żadnego serwera i kategorii tak ?

Bo do IP każda musi być :)

Ostatnia propozycja to jakieś okienko do szybkiego testowania domen - widziałbym to jako okienko identyczne z tym do dodawania hurtowego domen, gdzie po wpisaniu domen pokazywałoby wszystkie informacje o tych domenach, z tymże nigdzie by tego nie zapisywało. Takie proste narzędzie do testowania domen do kupienia czy bardzo podstawowej analizy konkurencji.

Hmm ile domen byś chciał tak sprawdzać w jednej paczce ? Chyba to nie można by było tego robić w locie dla większej ilości niż 5-10 domen bo za długo będzie się wykonywał skrypt chyba.

Mogę dodać nową zakładkę szybki test czy jakoś tak

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności