Skocz do zawartości

WEB Monitor skrypt do sprawdzania site i nie tylko

mlody0072

Rekomendowane odpowiedzi

Bo do IP każda musi być :)

niepodpiete/wygasle domeny nie maja ip ;)

a monitoringu ich adres ip jest zapisywany jako adres domeny - wiec tutaj to i tak widac jak na widelcu

ale pomysl wyswietleniem domem nie przypisanych do zadnej kategorii moze sie przydac gdy ktos sie zamysli i przypadkiem zapomni dodac kateogie przy pojedynczym dodawaniu

a swoja droga jak wyglada kwestia masowej edycji parametow dla wszystkich stron w danej kategorii? jest to na tapecie czy czeka? :)

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

• Odpowiedzi 323
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
niepodpiete/wygasle domeny nie maja ip wink.gif

a monitoringu ich adres ip jest zapisywany jako adres domeny - wiec tutaj to i tak widac jak na widelcu

Mogę to zmienić ze zamiast adresu tam bedzie wpisane brak IP czy coś takiego i wtedy bedzie pokazywało się pod jednym napisem w liście rozwijanej "Brak IP" kiedy jakaś domena nie zwróci IP

a swoja droga jak wyglada kwestia masowej edycji parametow dla wszystkich stron w danej kategorii? jest to na tapecie czy czeka? smile.gif

Jest na tapecie tylko jakoś mam z tym kłopot muszę to dobrze przemyśleć bo nie jest to takie proste jak się wydawało na początku.

bilbord_opublikuj_mini.png

Oczywiście z tym IP i nieprzypisaniem to się rozpędziłem, ale kategorie i serwer jak najbardziej.

Ponadto przy uptime przydałaby się możliwość ustawiania z jak długiego okresu ma pokazywać dane bo np. po 2 latach ta statystyka może mało mówić :)

Co do ostatniej propozycji wystarczy 5-10 domen przynajmniej dla mnie. Nie handluje domenami, mam za to potrzebę jakąś zarejestrować. Jeśli widzę jakieś listy chciałbym móc je szybko sprawdzić w kwestii podstawowych parametrów więc takie rozwiązanie mnie satysfakcjonuje (i pewnie jeszcze parę osób również).

Ponadto przy uptime przydałaby się możliwość ustawiania z jak długiego okresu ma pokazywać dane bo np. po 2 latach ta statystyka może mało mówić smile.gif

Wyświetlane są ostatnie 30 dni a tak myślałem maksymalnie trzymać dane z 60 dni bo jak ktoś bedzie miał dużo serwerów do monitorowania to dane będą rosły i rosły ale możliwość ustawienia ile mają być trzymane dane to też mogę dodać tylko później ;)

czy w monitoringu serwerow skrypt moglby testowac takze podstrony a nie tylko domeny? - jest troche blogow/darmowek ktore zamiast subdomeny oferuja katalog i teraz nie ma mozliwosci ich monitorowania

JA: Miał Pan już nie pisać - tak trudno to zrozumieć, nie życzę sobie już od Pana maili

KLIENT: to po co Pan odpisuje? lubi Pan miec pewnie ostatnie zdanie ..ja również

Niby nie ma takiej opcji bo jej nie dopisałem ale można to obejść w łatwy sposób dodajemy najpierw główną domenę tak aby skrypt złapał jej IP następnie jeżeli nam się już wszystko doda to klikamy dwa razy w tabeli gdzie mamy adres domeny do monitorowania i edytujemy ją na domenę z katalogiem.

Dopiszę tą opcję później bo jakoś o tym nie po myślałem ze bedzie ktoś chciał monitorować podstronę.

Zastosuj tą metodę jak podałem wyżej przy zmianie danych skrypt nie sprawdza co tam się wpisuje ;)

dziaki - faktycznie dziala

natomiast znalazlem kolejne problemy z darmowkami :rolleyes:

skrypt testujac serwer testuje jego ip - jezeli jakas domena juz na nim jest, to nie przyjmuje nowej - to sprawia ze nie ma mozliwosci monitorowania kilku blogow na tej samej platformie jezeli wyladuja na tym samym ip

na czesci blogow widze tez za sa porobione 302 (np bloog.pl) - czy bylaby mozliwosc podazania za tymi przekierowaniami i sprawdzania finalnego adresu?

zauwazylem tez ze przy niektorych domenach jezeli wybierze sie 'darmowy' to monitoring nie dziala, niezaleznie czy sie ustawi wszystkie pola w formularzu czy nie (nawet jezeli serwer jest platny bez zadnych przekierwoan itp) - blad ten nie wystepuje jezeli wybierze sie 'platny'

ktos mial podobny problem?

skrypt testujac serwer testuje jego ip - jezeli jakas domena juz na nim jest, to nie przyjmuje nowej - to sprawia ze nie ma mozliwosci monitorowania kilku blogow na tej samej platformie jezeli wyladuja na tym samym ip

Dodałem ten test IP żeby nie dodawać jednego serwera kilka razy do monitorowania ale z tego co piszesz chyba wyrzucę to ograniczenie i dam swobodne wpisywanie adresów nawet do zwykłego pliku html.

Ale w sumie tak samo można to obejść dodając na przykład wp.pl do monitorowania a pozniej zmieniamy ten adres.

Dodane też bedzie monitorowanie działania każdej strony z osobna z możliwością włączenia/ wyłączenia tej opcji i ustawieniem czasu

na czesci blogow widze tez za sa porobione 302 (np bloog.pl) - czy bylaby mozliwosc podazania za tymi przekierowaniami i sprawdzania finalnego adresu?

Jak będę podążał za przekierowaniem to nie będzie wiadomo czy działa serwer, niby będzie wiadomo bo jeszcze monitorujemy frazę po myślę nad tym przekierowaniem co da się z tym zrobić.

zauwazylem tez ze przy niektorych domenach jezeli wybierze sie 'darmowy' to monitoring nie dziala, niezaleznie czy sie ustawi wszystkie pola w formularzu czy nie (nawet jezeli serwer jest platny bez zadnych przekierwoan itp) - blad ten nie wystepuje jezeli wybierze sie 'platny'

Sprawdzę przed chwilo na serwerze cba.pl z domeną www.zero.c0.pl i monitorowanie działa jak trzeba jak nie działa to wywala bład jak nie znalazł frazy to też to komunikuje.

Możesz podać jakie to darmowe serwery ?

Tak na marginesie chciałem napisać, że przepisałem praktycznie na nowo pobieranie danych z google, bing( bing jest nadal problematyczny bo wykrywa IP i wczytuje się niemiecki, angielski może wiecie jak przestawić tego binga żeby zawsze był polski? ) , majesticseo zostało też zmienione, testowanie proxy jest teraz na google, binga i majesticseo oddzielnie i te same proxy nie może być użyte ponownie jak nie upłynie na przykład 5 minut od ostatniego połączenia z tym samym serwisem.

Dodany parametr pagerank n/a

i jeszcze parę ciekawych lub mnie funkcjonalności :D

Później opiszę co się po zmieniało

Ale w sumie tak samo można to obejść dodając na przykład wp.pl do monitorowania a pozniej zmieniamy ten adres.

niezupelnie, jak dodasz wp to w bazie zapisze sie ip wp, nawet jak potem zmienisz adres na onet to dalej bedzie tam przypisane ip dla wp...

ale mozesz zostawic testowanie ip i w razie gdy juz doda sie domene na tym samym ip - niech skrypt wyswietla komunikat ale niech pozwoli na dodanie

Jak będę podążał za przekierowaniem to nie będzie wiadomo czy działa serwer, niby będzie wiadomo bo jeszcze monitorujemy frazę po myślę nad tym przekierowaniem co da się z tym zrobić.

to moze dodac warunek jezeli nie ma przypisanej frazy niech nie podaza?

bo tak czy inaczej liczy sie dla nas to czy strona wciaz istnieje nawet jak zmieni adres

Możesz podać jakie to darmowe serwery ?

poszlo na maila

odnosnie wykorzystania proxy - daj to do ustawin aby kazdy mogl sobie skonfigurowac co ile min

no to czekam na poprawki :)

to moze dodac warunek jezeli nie ma przypisanej frazy niech nie podaza?

bo tak czy inaczej liczy sie dla nas to czy strona wciaz istnieje nawet jak zmieni adres

Ok tak się zrobi juz dopisałem do kolejki zadań

odnosnie wykorzystania proxy - daj to do ustawin aby kazdy mogl sobie skonfigurowac co ile min

Tak myślałem żeby to dać konfigurowalne bedzie zamiast limit proxy i najlepsze rozwiązanie.

Dopisałem jeszcze dzisiaj wykrywanie czy strona dostała bana w google to znaczy czy znikły wszystkie za indeksowane podstrony, jak na razie działa jak trzeba.

no to czekam na poprawki smile.gif

Pewnie pod koniec tygodnia coś będzie takiego sensownego ale może się uda wcześniej.

Dopisałem jeszcze dzisiaj wykrywanie czy strona dostała bana w google to znaczy czy znikły wszystkie za indeksowane podstrony, jak na razie działa jak trzeba.

hmm to ma byc jakas alternatywa dla site=0?

Witam

mam pytanie czy jest jakaś strona gdzie mogę dowiedzieć się czegoś więcej o tym skrypcie, w pierwszym poście jest "pobierz" niestety nie działa

Pozdrawiam

Wejdź na https://webmonitor.net.pl/ tu jest demo login i hasło to admin w której możesz się zalogować jest trochę starsza wersja i działa troche wolniej ale ogólny zarys co tam jest widać

Po tej aktualizacji która bedzie myślę pod koniec tygodnia udostępnię cały wykaz funkcji skryptu i będzie można sobie po czytać :)

hmm to ma byc jakas alternatywa dla site=0?

Nie ;)

Jest to nowa opcja która pewnie będzie też wysyłać do nas maila jak skrypt wykryje że strona dostała bana na indeksację działa to tak

Jeżeli strona miała na przykład zaindeksowanych 100 stron następnie poziom przeważnie był powyżej tej wartości ale nie spadał do zera jeżeli przy pobraniu danych z google skrypt odczyta wynik jako zera i znajdzie tekst " nie odnaleziono wyników" (czy jakoś tak to było) to wrzuca w wartość site "-1" zamiast wartości tej bedzie napis BAN.

Co do wartości site=0 to jeżeli strona jest nowa i nie jest zaindeksowana to skrypt nie pokaże nam wartości BAN czyli -1 bo strona nie miała wcześniej zaindeksowanych stron i nie wypadła z indeksacji.

Ja to tak rozumiem i tak jest to zrobione

A co do tego site=0 chcesz taką opcję ? Mogę dodać taką uproszczoną stronę ze spisem stron które mają taką wartość.

jeśli była by możliwość udostępnienia mi softu z możliwością instalacji na dowolnej domenie to bym kupił jedynie mogę obiecać ze nie trafi do dalszej odsprzedaży

Mało nie padłem ze śmiechu :) Proszę nie pisać takich wiadomości mi na PW ;)

Dostałem zapytanie na PW

Czy Twój monitor bez problemu radzi sobie też z domenami IDN?

Przed chwilo sprawdziłem domenę świat.pl i tak działa google, bing, majesticseo,

nie działa alexrank, opensiteexplorer i to nie z powodu że mój skrypt sobie nie radzi tylko po prostu nie obsługują te dwa serwisy takich domen.

Jeśli macie jakieś bardziej wartościowe domeny z polskimi znakami to proszę przysłać to wrzucę do testów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności