Skocz do zawartości

Rozmiar baz SQL a serwer dedykowany

amoooc

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Od kilku lat korzystam z hostingu wirtualnego OVH. Chciałbym zakupić serwer dedykowany.

Wstępnie jestem zainteresowany ze względu na cenę

Kimsufi 2G

59.99PLN Netto / m-c

https://www.kimsufi.pl/

Pamięć operacyjna 2 GB

Przestrzeń dyskowa 1 TB

Serwer potrzebny pod moje trzy stronki oparte na Joomla i jeszcze sklep na Magento.

I teraz mam moi drodzy pytania:

1. Czy administrowanie takiego serwera jest skomplikowane?

2. Jakiej maksymalnej wielkości bazy SQL mogę na tym serwerze stworzyć?

3. Czy uważacie, że powinienem się zainteresować inną ofertą serwera dedykowanego a może np. serwer wirtualny?

Znalazłem serwery wirtualne:

https://www.siteground.com/

https://www.bluehost.com/

https://www.godaddy.com/hosting/web-hosting.aspx?ci=9009

https://www.ovh.pl/serwer_wirtualny/ (Tylko 4 bazy SQL)

...ale jestem otwarty na inne propozycje doświadczonych webmasterów.

Wszystkie mają nielimitowaną ilość baz SQL. Bluehost max_memory= 3GB !, CPU = Unlimited , Siteground max_memory = 128 , Godaddy: Premium DNS, SSL Certyficate w cenie.

Co radzicie?

Jeśli nie masz wiedzy z administracji (a tak można wnioskować z posta), to sobie odpuść od razu.

Zainteresuj się VPS managed, ostatnio są u nas modne, można je mieć w podobnej cenie co ten kimsufi a masz już od razu panel DA i administratora.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Ja kimsufi odradzam, ciągłe padają im dyski. Ja się wyniosłem od nich po 2 takich awariach w ciągu roku. A jak padnie to masz 2 dni offline wszystkie Twoje strony. I wiem że moje przygody z dyskami w kimsufi nie są odosobnione... Wirtualki w OVH też nie polecam z uwagi na ograniczenia w bazach danych. Chyba, że masz pewność, że Ci to nie przeszkadza...

odpuść sobie ofertę kimsufi, mają tylko 1 HDD, w razie awarii leżysz mając nawet dobry backup bo potrzeba chwilę czasu na przywrócenie.

Drugi minus to procesor na atomie, na którym będą zwisy w przypadku magento.

Wszystko zależy też od ruchu jaki masz na stronach.

Co do Twoich pytań.

Ad 1. Wymaga przede wszystkim doświadczenia w zarządzaniu produkcyjnymi serwerami, sprawnego systemu monitorowania wszystkich parametrów sprzętowych oraz poszczególnych usług systemowych.

Ad 2. Ogranicza Cię tylko moc sprzętu.

Ad 3. Dobrze skonfigurowany i monitorowany serwer dedykowany pozwoli Ci obsłużyć bardzo dużą ilość odwiedzin na serwisach, które będą ładowały się szybko.

Co do kosztów to:

serwer ovh ssd - 280zł netto / mc

Luksusowe apartamenty pod Krakowem - Ulica Srebrna

Ja kimsufi odradzam, ciągłe padają im dyski. Ja się wyniosłem od nich po 2 takich awariach w ciągu roku. A jak padnie to masz 2 dni offline wszystkie Twoje strony. I wiem że moje przygody z dyskami w kimsufi nie są odosobnione... Wirtualki w OVH też nie polecam z uwagi na ograniczenia w bazach danych. Chyba, że masz pewność, że Ci to nie przeszkadza...

Bzdury gadasz. Miałeś po prostu pecha, bo na paru dedykach które widziałem na kimsyfie dyski chodzą i po 4 lata. Jak będziesz miał pecha, to nawet najlepszy nowy dysk padnie Ci po godzinie.

A zamiast czekać na wymianę dysku, lepiej zamówić nową maszynę i w ciągu godziny masz ją złożoną, wystarczy IP przepiąć w panelu (przypominam o braku opłaty instalacyjnej).

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

@Arkadiusz

Mówię o swoich doświadczeniach realnych więc nie nazwałbym tego "bzdurami". Co do reszty wypowiedzi może masz rację, może miałem pecha. Może i dyski były intensywnie "mielone" przez softy zainstalowane tam. Może zakupili jakieś felerne serie dysków, wiadomo pojedynczo ich nie kupują a kartonami. Fakt faktem, dyski padały jak muchy mi dwa razy, znajomemu 4 z w ciągu roku. I tak masz rację autor zapytania powinien się zainteresować ofertami VPS managed.

Dziękuję za rzeczowe rady. Zależy mi na certyfikacie ssl a niestety w przypadku serwera wirtualnego OVH nie ma takiej możliwości. Dodatkowo ograniczenie 4 baz SQL odstrasza.

Przy Serwerze wirtualnym Bluehost koszt $30 za dedykowane IP oraz $45 za certyfikat SSL / rok więc drogo.

Najlepszą ofertę serwera wirtualnego (w teorii) ma według mnie GoDaddy https://www.godaddy.com/hosting/web-hosting.aspx?ci=9009

9,99 $ / miesięcznie (certyfikat ssl oraz dedykowane IP w cenie). Mój znajomy webmaster z USA jednak odradzał przez fatalny support. Z postów na forum zrozumiałem, że geolokalizacja serwera nie powinna mieć strategicznego znaczenia dla SEO. Co Wy o tym sądzicie? Warto?

Jak chcesz coś naprawdę z serwerów dedykowanych to Hetzner z serii EQ4

Co do utrzymania serwera przy życiu to podsyłam Status z monitorowanego serwera

@Arkadiusz - w przypadku awarii dysku tracisz dane, które powstały pomiędzy ostatnią kopią zapasową a padem.

Jeżeli koniecznie kimsufi to ze starej oferty z dwoma dyskami - poszukaj na forum ovh.

A zamiast czekać na wymianę dysku, lepiej zamówić nową maszynę i w ciągu godziny masz ją złożoną, wystarczy IP przepiąć w panelu (przypominam o braku opłaty instalacyjnej).

Dojdzie Ci do tego:

- czas potrzebny na instalację pakietów (na atomie to nie idzie tak szybko...)

- czas potrzebny na propagację nowych adresów IP we wpisach DNS

- czas potrzebny na przywrócenie konf. usług

- czas potrzebny na przywrócenie danych aplikacji oraz baz danych

@Arkadiusz - w przypadku awarii dysku tracisz dane, które powstały pomiędzy ostatnią kopią zapasową a padem.

Przede wszystkim, jak ktoś chce myśleć o dedyku z raid, to musi przeznaczyć na to więcej niż 59 zł miesięcznie. Coś za coś, imho do 90% zastosować wystarczy robić backup raz na dobę (w nocy), dopiero jakieś wysokobudżetowe projekty wymagają raidu. No ale, jak sama nazwa "wysokobudżetowe" wskazuje, wtedy jest do dyspozycji inna kasa, a więc i inne rozwiązania - w takim przypadku sam raid też nie wystarczy.

nie 59 tylko 59,99 jeżeli mamy być dokładni, do tego administracja na poziomie minimum 150zł netto, to daje nam już 209,99zł netto.

Wybierając najtańszego dedyka w OVH z dwoma dyskami ( SuperPlan Mini ) to koszt 199,99zł netto, z administracją 349,99zł netto.

Czy 349,99zł netto (430,48zł brutto ) za serwer z softwarowym RAIDem, administratorem, monitoringiem 24/dobę to wysokobudżetowy projekt? Dla gimbusa może i tak, ale dla osób prowadzących działalność, a do nich skierowana jest oferta to są znikome koszty. Kasia Figura zapytała by: oc********ś? Co ja sobie za to kupię... Waciki?!

Spotkałem już wielu przedsiębiorców, którzy uważali koszty związane z ochroną danych za niepotrzebny wydatek, a nie inwestycję. Ci którzy z farciekiem przetrwali i zdecydowali się na inwestycje w firmową infrastrukturę cenią sobie komfort psychiczny związany z ciągłością działania w godzinach biznesowych, bo godzina pracy kilku pracowników na umowie o pracę nie jest tania. A co w przypadku utraty setek roboczogodzin?

Wdrożenie w firmie na 10 komputerów + serwer + szafa + backup + streamer wraz z oprogramowaniem w przypadku finansowania przez leasing to kilkaset zł netto miesięcznie ( 36 miesięcy ). To nie jest zbyt wiele, chyba że ktoś uprawia samozatrudnienie.

W przypadku wysokobudżetowych projektów, rozmowy zaczynają się od 5k netto za dzierżawę sprzętu + support miesięcznie.

A ja myślałem, że wysokobudżetowe projekty zaczynają się od 10,000.01 zł + VAT (jeśli mam być dokładny, bo 10,000.00 zł + VAT to jeszcze są średnio-wysoko budżetowe projekty). No i teraz jestem fajniejszy od Ciebie, tzn. lepiej przyszpanowałem liczbami.

A tak bez sarkazmu, to chyba "lekko" zgubiłeś sens tego tematu :D

Nie chodzi o szafowanie liczbami tylko o robienie z kwoty kilkuset złotych zaporę nie do przeskoczenia. Autor wątku pytał o serwer pod sklep na Magento, którego wdrożenie jak i utrzymanie tanie nie jest. Jeżeli planuje uruchomić sklep na tym na którym przecież będzie ZARABIAŁ, to musi liczyć się z pewnymi kosztami.

Jaka jest Twoja propozycja?

Serwer - najtańszy z tanich. Jakoś to będzie.

Administracja - autor wątku zastanawia się nad DIY nie mając o tym bladego pojęcia.

Sklep Open Source - też DIY a może wdrożenie przez zlecenia.przez.net?

Może jestem dziwny, ale jak leje mi się kran to dzwonię do hydraulika, jak potrzebuję pomalować ściany to do malarza zamiast robić to samodzielnie.

W Polsce utarło się, że każdy może być specjalistą od wszystkiego, ale ja magików zbyt wielu nie znam :D

Wdrożenie w firmie na 10 komputerów + serwer + szafa + backup + streamer wraz z oprogramowaniem w przypadku finansowania przez leasing to kilkaset zł netto miesięcznie ( 36 miesięcy ). To nie jest zbyt wiele, chyba że ktoś uprawia samozatrudnienie.

Trafne spostrzeżenie. Z zawodu jestem doradcą leasingowym i uważam, że leasing IT jest korzystnym rozwiązaniem dla firm, które mają potrzebę zainwestowania w infrastrukturę o której piszesz.

odpuść sobie ofertę kimsufi, mają tylko 1 HDD, w razie awarii leżysz mając nawet dobry backup bo potrzeba chwilę czasu na przywrócenie.

Bardzo ważna uwaga. W przypadku jednego z moich serwisów niedopuszczalna jest utrata danych chociażby z przedziału czasu pomiędzy ostatnim backupem a utratą dysku. Będę musiał zainwestować w coś więcej niż Kimsufi.

Dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Cieszy mnie, że pomogliście w podjęciu decyzji. Zainwestuję w VPS managed.

Rekomendowaliście ofertę hetzner Hetzner z serii EQ4

oraz Neteasy https://neteasy.pl/hosting_dedykowany_vps_managed.html

Czy powinienem jeszcze rozważyć jakąś inną ofertę i czy nie macie żadnych krytycznych uwag do wyżej wymienionych?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności