Skocz do zawartości

Zmiana z Shared na VPS

dervill

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zastanawiam się nad zmianą swojego konta pod moją stronę ze zwykłego shared na VPS.

Moje problemy polegają na tym, że wykorzystuję już dość duży transfer(100GB), i niekiedy stronka się wiesza, dla tego potrzebuję czegoś "lepszego".

Myślę że taki podstawowy OpenVZ powinien wystarczyć, ale mam kilka pytan co do niego.

-Jeszcze nigdy nie pracowałem na dedyku i vps, zatem czy poradzę sobie z jego konfiguracją oraz przeniesieniem strony?

-Czy DirectAdmin jest mi niezbędny do prowadzenia strony?

Dzieki z góry za pomoc.

Najnowsza muzyka i nie tylko na https://nuteczki.top a dla kobiet ploteczki na https://ebabki.pl

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
-Jeszcze nigdy nie pracowałem na dedyku i vps, zatem czy poradzę sobie z jego konfiguracją oraz przeniesieniem strony?

A czy poradzisz sobie z naprawą silnika nie widząc nigdy samochodu na oczy?

-Czy DirectAdmin jest mi niezbędny do prowadzenia strony?

Nie jest, choć znacznie ułatwia życie i warto odżałować te 200 zł na licencję wieczystą.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Chodzi mi o to, że minie duuuuużo czasu, zanim sam nauczysz się adminki.

PS. do tego co napisałeś, moje porównanie nie pasuje (tak bym Ci napisał "kup mercedesa, uszkodź silnik i go napraw") :)

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

dervill - zamiast kupować VPS możesz po prostu zainstalować sobie linuxa na swoim komputerze - w wersji serwerowej (bez okienek) i będziesz miał praktycznie to samo. Zainstaluj na nim serwer www, serwer baz danych, serwer ftp, serwer SMTP+POP3, naucz się zarządzać tym wszystkim i wieloma innymi usługami z poziomu linii komend w linuxie i dopiero później bierz się za VPS. Strzelam, że nauka tego wszystkiego zajmie minimum 6 miesięcy.

wiele firm co oferują VPS z zarządzaniem, oferują również darmowy transfer serwisu z szared na ich VPS, wiec jeśli cie stać na taki wydatek to różnicy nie będzie żadnej, dla ciebie taki VPS będzie wyglądać jak zwykły szared.

Moja odpowiedź będzie z cyklu "urzekła mnie moja historia" :)

Trochę ponad miesiąc temu zacząłem zabawę z pierwszym VPS-em i moge Ci polecić VMLine

Trochę jest w tym wątku link masz w mojej stopce (z refem)

Support jest naprawdę na wysokim poziomie i myśle że nie bedziesz potrzebował znać się na konfiguracji LAMP'a, bo czas admina który masz w abonamencie wystarczy.

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

Czyli nie jest to takie straszne jak niektórzy tutaj już pisali.

Dobra, w każdym bądź razie jakoś musze zacząć. Zaczne od instalacji na kompie linuxa, i wykupienia taniego VPS do testów.

OK, myślę że w tym temacie to wszystko.

Dzięki chłopaki.

Najnowsza muzyka i nie tylko na https://nuteczki.top a dla kobiet ploteczki na https://ebabki.pl

trzeba tylko pamietac ze vps tanszy od shared wcale nie musi od niego lepiej dzialac..

swojego czasu nakupowalem vpsow w virpus.com bo "tanie jak barszcz" i w ogole dawali tam chyba DA za darmo przy oplacie za rok (wiec za vpsa z da wychodzilo za rok 60 dolcow czy cos) i nie dosc, ze transfery jak cos sobie sciagam sa rzedu 200 KB/s (a mam 10x szybsze lacze), to jeszcze sa czesto restarty i roznego rodzaju pady, a jak troche obciazylem serwer mysqlem to mi vpsa zabllokowali bez zadnego wczesniejszego uprzedzenia bo zuzywam zasoby :).

pozdrowienia.

googlerulz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności