Skocz do zawartości

Galeria zdjęć

Mar

Rekomendowane odpowiedzi

Wielkie dzieki Mion.
Proszę :)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
uzyc bezwglednego adresowania atrybutu i w ten sposob usunac niejednoznacznosc.

Ojj chyba sobie stworze słownik pojęć których nie rozumiem.

Elf lepiej dodać poprostu kolumne z fotkami w tabeli z kategoriami, takie coś jest szybsze.

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Elf lepiej dodać poprostu kolumne z fotkami w tabeli z kategoriami, takie coś jest szybsze.
Ojj chyba sobie stworze słownik koncepcji których nie rozumiem ;)

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

uzyc bezwglednego adresowania atrybutu i w ten sposob usunac niejednoznacznosc.

Ojj chyba sobie stworze słownik pojęć których nie rozumiem.

Ja nie bede tworzyl slownika jak Mion, skoro taki slownik ma byc nieprzydatny. A na powaznie, to Twoj koncepcja, MMP, kloci sie z podstawowymi zasadami budowy baz relacyjnych zwanymi normalizacja.

Czego nie rozumiesz? Chetnie wyjasnie.

Oficjalna strona serii Football Manager ( FM 2005, FM 2006 ) - CM Revolution

Forza MLKS Woźniki Śląskie!

Ojj chyba sobie stworze słownik koncepcji których nie rozumiem wink.gif

Tak to jest, nie ten wyraz sie wstawi i są problemy. Powinno być

Elf lepiej dodać poprostu kolumne z ilością fotek w tabeli z kategoriami, takie coś jest szybsze.[/i

Elf, zbyt trudne słowa dla mnie "bezwglednego adresowania atrybutu [..] niejednoznacznosc"

Co do baz danych to nie znam żadnych zasad. Tworze skrypty by były szybkie i działały. Nawet jeśli przez to nie będą zgodne ze standardem którego nie znam

lepiej dodać poprostu kolumne z ilością fotek w tabeli z kategoriami, takie coś jest szybsze
Jak dla mnie jest to całkowicie błędna koncepcja ponieważ przy każdym dodaniu / skasowaniu fotki musimy updatować rekord w kolumnie z kategoriami itd.... Ale skoro taki "styl" kodowania Ci odpowiada to-> "Twoj cyrk - Twoje małpy" jak mawia powiedzenie :aniolek:

Generalnie całość zagadnienia z galerią zdjęć jest stosunkowo prosta i wdzięczna w kodowaniu ;)

Jak dla mnie jest to całkowicie błędna koncepcja ponieważ przy każdym dodaniu / skasowaniu fotki musimy updatować rekord w kolumnie z kategoriami

Stosunkowo będzie więcej oglądania fotek, niżeli ich wgrywania więc jest to bardziej opłacalne.

Si, to byloby bardziej oplacalne przy niesamowitym obciazeniu serwa, wtedy kiedy chcielibysmy uzyskac max wydajnosc. w zasadzie tylko w takich przypadkach odstepuje sie od zasad normalizacji na rzecz wydajnosci.

MMP, tez tak kodowalem w Twoim wieku. Choc juz wtedy, po opanowaniu w stopniu dostatecznym jezyka, staralem sie wypracowac jakies zadady. Np. 5-6 lat temu siegnalem do obiektowosci. Proby byly pokraczne, czasem straszne, ale udawalo sie, a kod byl ladniejszy i czytelniejszy.

Widze, ze calkiem dobrze radzisz sobie z jezykiem. Znasz niuanse, o ktorych ja nie mam pojecia. Teraz przydaloby sie siegnac do teorii. Wiem, to odstrasza. Przy pierwszym podejsciu pewnie to rzucisz. Ale wierz mi, ze sie przydaje i to naturalny tok rozwoju.

Oficjalna strona serii Football Manager ( FM 2005, FM 2006 ) - CM Revolution

Forza MLKS Woźniki Śląskie!

Stosunkowo będzie więcej oglądania fotek, niżeli ich wgrywania więc jest to bardziej opłacalne.
Twoje podejście do zagadnienia i Twoje założenia, odnośnie wydajności aplikacji bazadanowych w tym kontekście są całkowicie błędne. Jeśli już tak do tego podchodzisz, to są techniki cachowania zapytań i newralgicznych części kodu. Ale w wypadku omawianej aplikacji była by to sztuka dla sztuki.... Reasumując i kończąc z mojej strony ten temat nie widzę żadnych problemów z szeroko pojętą wydajnością w/w rozwiązań MySQL/PHP :placze:

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Nastały ferie (tylko tydzień), więc trzeba rać się do roboty...

Od strony publicznej juz prawie wszystko jest, tylko w pewnym momencie pojawił mi sie problem. A mianowicie, wyglada to tak, wczytuje wszystkie miniaturki, klikam na zdjęcie, i przekazuję jego id dalej. Tam wyświetal rzeczywisty rozmiar zdjęcia. Czyli pobieram wszystkie informacjie dotyczące zdjęcia na podstawie tego id. I po każdym zdjęciem umieszczam link następne (poprzednie) tylko pytanie jak to zrobić, by skrypt wiedział, że jeśli nie ma poprzedniego zdjęcia nie dawał linka "poprzednie" i vicewersa z drugiej strony. Link postaci: galeria.php?id_zdj=1 , czyli następny +1, poprzedni jeden minus., Ale sprawa nie taka prosta. Bo zdjięcie ma swój ID, więc trafia się galeria, do której są zapisane zdjęcia: np. 2, 5, 8. Więc +/1 jeden odpada. Ma ktoś jakiś pomysł?

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Nie wiem czy dobrze rozumiem ale jak dla mnie to wystarczy zrobic:

nastepne:

Select id from `zdjecia` where id>obecne_id and id_kategorii=jakas_kategoria limit 1

poprzednie:

Select id from `zdjecia` where id<obecne_id and id_kategorii=jakas_kategoria limit 1

Napisalem to z palca wiec moze byc jakas muka.

Ale takie cos przyszlo mi do glowy.

Lechu

Zrobiłem tak jak napisał mihauu, i wszystko fajnie działa, dorzuciłem do tego if[] jeżeli nie ma wartości i nie wyświetlam następne(poprzdnie.)

Lechu. dlaczego uważasz, ze to jest złe rozwiązanie, jeśli chodzi o ilość zapytń to jest ich taka sama ilość, więc obciążenie chyba takie same.

EDIT:

I kolejna sprawa, najwazniejsza, upload zdjęć, formularz mam, gdzie ładuję zdjęcie. I teraz problem jak nadawać obrazowi nazwę, i skalować jego rozmiar do dwóch wersji, jedna to miniaturka, a druga, to własiwy rozmiar, który wymagam. Próbuje korzystać z tego, ale coś nie działa, ale coś mi to nie wychodzi.

Mar.

Polecam katalog SeoPark.pl, katalog AK47 (5 lata w sieci) ...oraz Wirtualne-miasta.eu
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem

Oki, jak się dowiem co te funkcje, to przemyśle działanie skryptu jeszcze raz :)

A co do zmniejszania obarów: Pobieram plik z formularza, przepuszczam go przez:

copy("$file", "galeria/$file_name"); 
		$file = fopen("galeria/$file_name", "w");
		echo pokaz_obrazek("$file", 200, 100);
		echo"Plik został skopiowany<br>
		Informacje o skopiowanym pliku:<br>
		Nazwa pliku: $file_name<br>
		Wielkość pliku: $file_size"; 

.. i niestety nie działa, to znaczy pojawia się obrazek i znika, a w folderze pojawia się plik, o rozmiarze 0. Korzystam z funkcji, kótre podałem w poprzednim poście. Dostaję błąd:

copy("$file", "galeria/$file_name"); /* kopiowanie */

$file = fopen("galeria/$file_name", "w");

echo pokaz_obrazek("$file", 200, 100);

echo"Plik został skopiowany<br>

Informacje o skopiowanym pliku:<br>

Nazwa pliku: $file_name<br>

Wielkość pliku: $file_size"; /* Potwierdzenie i informacja o skopiowanym pliku */

Mar.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności