Skocz do zawartości

Włamanie na blog znajomych :(

SqL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio dotarła do mnie smutna wiadomość. Sprawa dotyczy bloga znajomych siedlisko. Jak widać Bogu ducha winny blog zupełnie amatorski na subdomenie onetu, padł ofiarą złośliwości ludzkiej. Ktoś podmienił zdjęcia i co najgorsze dla właściciela skasował listę gości.

Znajomi skontaktowali się z onetem o jakiś backup, ale brak odzewu, właściwie lakonicznie odpisali, że widocznie udostępniła komuś hasło - bzdura.

Jak można w ogóle włamać się na taki blog?

I co zrobić w takiej sytuacji ?

Sklep medyczny - zapraszam w razie potrzeby ;)

słabe hasło, zbyt proste hasło ...

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Wróżki, a skąd wiecie jakie hasło było? Nie twierdze, że było takie: W$#%QWXASDrt243 ale może najpierw warto zapytać, zanim zacznie się jechać po kobicie ;)

@soprano, dla nas kolejny shit, dla niej coś ważnego :)

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

To nie mój blog ale znajomych co nawet nie znają pojęć SEO i pozycjonowanie. Nie znam hasła, możliwe że było bardzo proste, z tym że ta osoba włamała się na kilka podobnych blogów, udało się znaleźć ten. Po lewej znajduje się zdjęcie gościa w czapce pilota, to samo zdjęcie znalazło się na siedlisku.

@zakręcony zgadza się, dla nich to co tam się znajdowało było bardzo ważne.

Ktoś postąpił bardzo nie ładnie. A teraz trzeba walczyć z onetem.

Własny hosting i domena też nie dają 100% pewności - trzeba dla całkowitego bezpieczeństwa dbać o aktualizacje, sprawdzać wtyczki a i hostingodawca musi byc dobry , ostatnio walczyłem z dwoma włamami na blog mojej ex echhh kuźwa przesrane :)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Własny hosting i domena też nie dają 100% pewności - trzeba dla całkowitego bezpieczeństwa dbać o aktualizacje, sprawdzać wtyczki a i hostingodawca musi byc dobry , ostatnio walczyłem z dwoma włamami na blog mojej ex echhh kuźwa przesrane :)

@Beerbant - dla ex...? jesteś doprawdy dobroduszny ;)

Z miejsca poleciłem postawienie jakiegoś wp, oczywiście hosting i domena.

Z tymi hasłami to prawda, kiedyś w niemczech było dużo włamań do domów/mieszkań i włamywacze często neutralizowali alarm , jak się potem okazało około 30% haseł do alarmów to była .... data urodzin hitlera ;)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Jest jeszcze jedna mozliwosc. Loginem do onetu jest mail. Wiekszosc osob ma wszedzie takie same hasla. Wystarczy, ze byl zarejestrowany na jekiejs innej stronie / forum i tam uzyl takiego samego hasla, a wiadomo, ze tez dal mail do weryfikacji. Ktos zdobyl hasla z tej innej strony i sobie posprawdzal czy pasuja one do maila i tym sposobem sie dostal na jego konto.

Mogl tez sie logowac na jakims kompie publicznym np. praca, uczelnia, kafejka. Lub tez przez otwarte WiFi. W ten sposob ktos mogl przechwycic haslo.

O zadnym powaznym hacku nie mozna mowic, bo jak ktos by sie zdolal wlamac na jego konto to wtedy by lecial po wszystkich kontach na Onecie. To jest wylacznie jego przypadek i nie ma nic wspolnego z zabezpieczeniami Onetu.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności