Skocz do zawartości

SEO dla branży AGD

Ojciec_Pio

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem propozycję pozycjonowania dla sklepu AGD. Sklep nowy, jeszcze nie wprowadzone produkty. Zastanawiam się jaka jest szansa w tej branży także dla fraz typu instalacje CO, akcesoria gazowe, urządzenia grzewcze. Nie wiem czy to brać - budżet w granicach 2500 zł i płatne od ilości wejść z serpów. Pozycjonowane to będzie bez zaplecza - czyli wiadomo jak:) Mam sporo czasu wolnego i do czerwca mogę się w to bawić, umowa najważniejsza, ale jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Dodam że sklep zrobiony jest przez dobrą firmę od e-commerce więc bałaganu w kodzie nie będzie. Jak już zawiśnie to się pomyśli o tagach.

Nie cierpię spamerów!

• Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Nie wiem czy to brać - budżet w granicach 2500 zł i płatne od ilości wejść z serpów.

A ja Ci powiem, że dobrze się zastanów, nie wiem jakie masz warunki, ale rozliczając się tylko za ruch jesteś uzależniony od klienta. Czy sklep będzie zoptymalizowany, czy klient będzie chciał wprowadzać konieczne poprawki, czy będą unikalne opisy produktów i wiele innych.

Pomyśl przede wszystkim nad sensowną umową, żeby się to nie skończyło klapą :)

Pozycjonowanie stron WWW: SEMstudio.pl

Moim zdaniem skromny budżet, aby coś sensownego i przynoszącego wymierne efekty w AGD zrobić.

Pozdrawiam,

Mariusz

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Ja nie chcę na tym zarabiać kokosów. Tylko dorzucę do tego działania e-marketingowe itd i w umowie będzie to zawarte. Zakładam, że mój zarobek wyniesie jakieś 200-300 zł z samego seo i tyle.

Też przedstawiłem swoje propozycje i warunki - np. kampanie adwords z dojściem do ctr 0.20 gr. za kliknięcie i np. 5 gr. dla mnie. Wiem, że budżet nie powala zwłaszcza w AGD ale są tam narzędzia tak niszowe jak np. armatury z olbrzymią ilością zapytań i nikłą konkurencją, że głowa mała:)

Mam tez propozycję. Jeżeli ktoś chciałby pomóc - bardziej jako konsultant, z możliwością odpalenia przeze mnie jakiejś części kasy, to zapraszam. Nie chodzi tez o samą kasę a o możliwość wystawienia referencji wzajemnych na godlenlinie:) Odkąd tam zamieściłem profil to headhunterzy do mnie dzwonili nieraz. Więc warto tam swój PR promować.

Teraz pozycjonuję dla lidera w branży dom/ogród więc znam wszelkie bolączki SEO - a klient od AGD będzie zamieszczał i optymalizował stronę tak jak zalecę.

A co do unikalnych opisów produktów - ciężka sprawa, wiadomo, że opisów producenckich się nie zmienia, zwłaszcza numerów seryjnych, nazw własnych itd. Z tego co wiem, to do opisów katalogowych google się nie czepia, ale może macie świeższą wiedzę na ten temat.

Jak strona pójdzie wrzucę link.

Dajcie znać, kto chce wymiany referek na goldenlinie?:)

Nie cierpię spamerów!

budżet w granicach 2500 zł i płatne od ilości wejść z serpów

Budżet jak dla mnie całkiem przyzwoity i metoda rozliczenia również. Choć można by to połączyć z częściowym ryczałtem plus ewentualnie rozliczenie za frazy dla kilku topowych fraz. Przy takich branżach jak AGD, RTV rozliczenie za ruch sprawdza się dobrze. Pamiętac tylko trzeba, żeby zrobić dobry long tail.

Pozycjonowane to będzie bez zaplecza - czyli wiadomo jak:)

I tutaj może pojawić się drobny problem. Co innego pozycjonowanie strony firmowej na 5 fraz a co innego pozycjonowanie sklepu z dużym asortymentem. Jak nie masz własnego sporego zaplecza to może być kiepsko.

Zakładam, że mój zarobek wyniesie jakieś 200-300 zł z samego seo i tyle.

To od razu odrzuć to zlecenie, bo przy zarobku takiej wielkości po prostu to spier***lisz. Tak jak napisałem wyżej, pozycjonowanie tego typu sklepów to nie 5 fraz na krzyż, skonfigurowanie kilku skryptów / programów i co jakiś czas weryfikowanie tego. AGD, RTV i inne tego typu duże branże to analizy, wymiany fraz, szukanie nisz, itp. - jednym słowem dużo siedzenia nad tym. Zastanów się ile jesteś w stanie miesięcznie poświęcić czasu na to i czy chcesz to zrobić za 200-300zł.

Dzień bez afery na PiO jest dniem straconym :)

small_logo_footer.jpg

Tak jak przedmówcy pisali:

1. rozliczanie za ruch - umowa musi być bardzo dobrze skonstruowane - ruch ruchowi nie równy

2. AGD - kilka tyś fraz - jak Ty to ogarniesz za 300 ?? Zdajesz sobie sprawy ile to pracy ?

Opisy da się i trzeba przerobić bo na jeden produkt możesz mieć wejścia z kilkunastu fraz LT i jak sobie wyobrażasz rozkminienie tych fraz dla kilku tyś produktów za 300 zeta ? :)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Może nie do końca wyjaśniłem, ale ja nie zamierzam tego sklepu pozycjonować kilka lat, tylko kilka miesięcy, aż stałą pracę znajdę. Są to jedynie działania wstępne, które potem mogę odstąpić agencji. Chodzi o to, żeby kilka fraz było już wypozycjonowanych, pojawiły się linki, jakiś ruch - wtedy agencji będzie trudniej kombinować:)

Odnośnie pozycjonowania produktów - lepiej to sobie darować teraz. Mój poprzedni/obecny sklep który pozycjonuję, wypozycjonował się sam - serio - na trudne frazy. I prawie nikt w seo się nie bawił.

Te 200-300 zł to tylko moje przypuszczenia. Trudno przypuszczać, żeby ruch za pierwsze pół roku był spory. Generalnie skupię się na katalogach, preclach i stronach do zamieszczania linków. Przewiduję, że na płatne linki pójdzie jakieś 300-400 zł, do tego kampanie adwords - z tego też planuje zarobek jakieś 5 gr za wejście - z budżetem załóżmy 1000 zł i oczywiście podstawy social media. Z tym budżetem trudno inne darmowe działania, albo tanie działania stworzyć.

Mi naprawdę na kasie nie zależy, tylko na kolejnej umowie do portfolio - i z nudów mogę katalogować nawet ręcznie, mam czas. Powiedziałem właścicielowi, że bez zaplecza będzie ciężko - ale szeroki long tail z dobrze opisami produktami ze słowami klczowymi, zawsze coś da.

Aha optymalizacja i treść na stronie stoi po stronie właściciela. Ja nie będę tam nic poprawiał, tylko sugerował zmiany.

Nie cierpię spamerów!

Ojcze Nasz, któryś jest w niebie...

Święty Ojcze PIO.

Jak czytam, ze chcesz zarobić 200-300 zł i nie masz co robić to mi Ciebie żal.

Dobry sklep z AGD to kilka, kilkanaście, kilkadziesiąt tysięcy produktów. Jedyna rozsądna opcja to długo ogon i chyba sobie nie zdajesz sprawy ile to jest pracy. Optymalizacja tutaj to podstawa. Katalogi, precle to chyba za mało na kilkanaście tysięcy fraz. Robic taki temat do portfolio. Człowieku, Ty tylko możesz sobie te portfoli sp... bo widzę o pozycjonowanie tej branży nie masz pojęcia. Różne sam mam wyniki z klientami, ale w życiu bym sie nie podjął tej branży bez dobrego zaplecza mimo, że miałem taką okazję.

...Są to jedynie działania wstępne, które potem mogę odstąpić agencji...

Są to działania, które mogą zj*b*ć start sklepu. A agencja nie przejmie roboty, tylko będzie musiała odkręcać to co zostanie skopane.

- Reklama -

Podatki we Wrocławiu: biuro podatkowe wrocław

Miejscówa do parkowania przy Okęciu: parking okęcie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności