Skocz do zawartości

Domena z aftermarket.pl - jak ją dorwać?

BlackHat

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

domena jest przechowywana przez aftermarket.pl, jednak dane z whois mówią, że należy do dropped.pl (to ta sama firma?).

próbowałem skontaktować się z właścicielem drogą mailową, w celu odkupienia - jednak próba okazała się nieudana :)

wg. whois i danych aftermarket domena wygasa już 06 grudnia.

pytanko:

jeśli aftermarket/dropped/właściciel nie wykupią domeny - kiedy najwcześniej ja, jako nowy klient będę mógł wykupić tą domenę?

naughty.gif

hm, chyba najwyraźniej nie wiem do końca jak działa przechwytywanie domen...

myślałem, że "zapisuję się w kolejce" do domeny, dlatego też mimo że domena wygasa 06.12 chciałem dodać ją do przechwytywanych na az.pl a w zamian dostałem taki komunikat: "Domena nie została usunięta w NASK: XXXYYYZZZ.pl"

czy powodem jest to, że domena wystawiona jest jako aukcja na aftermarket? (nie ma żadnych ofert i raczej mieć nie będzie)

naughty.gif

Przechwytywanie działa na tej zasadzie, że wyrażasz chęć kupna domeny. Kiedy nie zostanie opłacona przez obecnego abonenta, sekundę po wygaśnięciu zostanie zarejestrowana dla Ciebie. Jeśli więcej osób zleciło przechwycenie domeny, zostanie utworzona aukcja i kupi ją ten, kto zapłaci najwięcej. To w przypadku kilku chętnych w ramach jednego serwisu (np. Dropped).

Jeśli Ty zlecisz przechwycenie w jednym z serwisów, a ktoś inny w drugim, wtedy w grę wchodzi kwestia automatów tych serwisów - kto pierwszy ten lepszy. Dlatego warto zlecić przechwycenie we wszystkich serwisach (a przynajmniej w AZ i Dropped (jeśli nie zależy Ci bardzo na domenie albo masz pewność, że nikt się nią nie interesuje - bo Premium jest drogie).

W AZ.pl aby dodać do przechwycenia, domena musi wygasać, czyli być nieopłacona w okresie dwóch tygodni od końca daty ważności.

Jest jeszcze jedna możliwość - założenie opcji na domenę o ile wcześniej nikt jej nie założył.

Płacisz kilkadziesiąt złotych i jeżeli domena zwolni się w ciągu kolejnych 36 miesięcy, to opcja jest realizowana. Tym samym domena przypisywana jest do Ciebie i po jej opłaceniu stajesz się jej dzierżawcą.

Tylko pamiętaj, że na daną domenę można założyć tylko jedną opcję. Jeżeli ktoś ją założył przed Tobą wcześniej, to nie możesz założyć drugiej opcji. Chyba, że ta się zwolni a Ty zlecisz przechwycenie opcji na domenę.

Wiesz... czasami to jest kwestia szczęścia. Ja w maju przechwyciłem domenę na której bardzo mi zależało. Jej poprzedni, osobiście mi znany dzierżawca zmarł na kilka miesięcy przed wygaśnięciem domeny, a kończąca się właśnie na nią opcja nie została przedłużona. Przechwyciłem najpierw opcję na domenę, a po upływie kolejnych kilku miesięcy opcja się zrealizowała. Teraz tylko wystarczyło opłacić przechwyconą domenę by ta została mi przydzielona.

No, ale jak mówię - miałem wiele szczęścia, że tak się stało, choć mówienie w tym przypadku o szczęściu w kontekście śmierci poprzedniego dzierżawcy domeny jest mało komfortowe.

Edit: Opcji na domenę nie założysz, gdy domena jest w okresie wygasania.

Według mnie wszystko jest w porządku - domena jeszcze nie wpadła w okres wygasania. Komunikat przy dodawaniu wygasającej domeny do przechwycenia to:

XXXXX.pl Domena została dodana do listy listy domen do przechwycenia.

Domena, którą dodałeś najwidoczniej jeszcze nie wygasa, stąd została dodana do listy monitorowanych domen.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności