Skocz do zawartości

Przekierowanie starych linków

eizomaster

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, borykam się z takim problemem.

Mam stronę, która od dobrych 4 lat zajmuje wysokie pozycje w Google. Problem w tym, że dawno nie była odświeżana... a jej historia modyfikacji jest co najmniej chaotyczna. Mianowicie początkowo była wykonana wyłącznie w HTML (linki w stylu: domena.pl/data/miasto/kategoria/plik.html). Pewnego dnia przyszła pora na zmiany. Postawiłem wówczas na proste PHP dla ułatwienia sobie pracy z plikami (linki w stylu domena.pl/miasto/kategoria/plik.php) Problem w tym, że nie kasowałem starych plików .html - cały czas są gdzieś zaindeksowane. Dodam na marginesie, że treść strony w plik.html i plik.php różni się od siebie. Jednak to nie koniec tego bałaganu.

Postanowiłem całą stronę przenieść na Wordpressa. Zainstalowałem wszystko na testowym serwerze, wprowadziłem zmiany i jak wiadomo teraz linki strony będą wyglądały np. domena.pl/tytul-wpisu

Moje pytanie dotyczy sposobu posprzątania tego bałaganu. W jaki sposób mam to zrobić, aby za mocno nie wypaść z indeksu.

Zapewne ciężko będzie, aby przekierować np. z: domena.pl/data/miasto/kategoria/plik.html oraz domena.pl/miasto/kategoria/plik.php na dokładnie ten sam temat pod nową wersją strony np. domena.pl/plik ?

Mogę to zrobić przez zwykłe przekierowanie w meta - jak za czasów Commodore C64... ale nie posprząta to mojego bałaganu. Z resztą "moc" takiego przekierowania zapewne nie jest przekazywana?

Proszę o pomoc bo jest to dla mnie dosyć skomplikowane.

Dodaj artykuł z branży: nieruchomości, mieszkania, porady, usługi itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności