Skocz do zawartości

Analytics - błędny współczynnik odrzuceń.

djbit

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

wydaje mi się, że analytisc przekłamuje z podaną ilością "współczynnik odrzuceń"

Mam podstrony które w 99% nie znajdzie się prosto w wyszukiwarce google tylko trzeba przeklikać na mojej stronie aby do niej dotrzeć.

Przez ubiegły miesiąc jedna z podstron miała 377 unikalne odsłony, a współczynnik odrzuceń mam na 100%.

Rozumiem, gdyby to było 100% porzuceń, ale nie odrzuceń.

I z duża ilością podstron mam podobnie, lub w okolicach 50-60%

Jestem na 99% pewien, że na te podstrony uzytkownicy wchodzą poprzez mój serwis, czyli przechodza z podstrony na podstronę i nie powinno być liczone to jako odrzucenie.

Strona jest zbudowana w większości na plikach z rozszeżeniem php, jednak występują w niej równiez z html.

Nie jest to żaden cms, ani żaden skrypt, poprostu w plikach php pisane jest wszystko ręcznie htmlem z użyciem w kilku miejscach funkcji include stąd rozszeżenie php zamiast html.

Kod śledzenia umieściłem przed </body> na każdej podstronie

<script type="text/javascript">

var _gaq = _gaq || [];

_gaq.push(['_setAccount', 'UA-xxxxxxxx-x']);

_gaq.push(['_trackPageview']);

(function() {

var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true;

ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'https://www') + '.google-analytics.com/ga.js';

var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);

})();

</script>

Czy winą jest tu błędny kod śledzenia, bo niby dla serwisów pisanych w php jest inny kod śledzenia.

Ale moja strona to czysty html tylko pisany w plikach z rozszerzeniem php.

Przykład na jednej podstronie dla której po wciśnięciu Treść -> najlepsza treść ->posortowanie według współczynnika odrzuceń wyniki wyglądają tak:

Odsłony 433

Unikalne odsłony 377

średni czas spędzony na stronie 00:00:35 (kilka linijek tekstu)

współczynnik odrzuceń 100,00%

porzuceń 3,46%

Po kliknięciu w tą konkretną podstronę dałem podsumowanie nawigacji i widnieje tak:

0,23% Wejścia

99,77% Poprzednie strony

3,46% Wyjścia

96,54% Następne strony

Po kliknięciu w "źródła wejścia" widnieje tylko:

źródło: (direct)

odsłony: 1

unikalne odsłony: 1

średni czas spędzony na stronie 00:00:00

współczynnik odrzuceń 100,00%

porzuceń 100,00%

Wszystko jest jasne jak na dłoni. Analityka nie kłamie.

100% odrzuceń, bo tylko 1 wejście z zewnątrz tzw. direct (z palca). W związku z tym było 1/1 odrzuceń. Pozostałe wejścia są z nawigacji strony, więc nie mogą być odrzuceniami. Twój tok myślenia wynika pewnie z tego, że nie do końca rozumiesz pojęcia odrzucenia/porzucenia w praktyce, ale już chyba będziesz wiedział :jezyk1:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności