Skocz do zawartości

Reklamyt "Oparte na zainteresowaniach"

przemeks

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dobrze wiadomo, Google już jakiś czas temu wprowadziło reklamy "Oparte na zainteresowaniach" użytkowników. Nigdy nie podobało mi się to, jak są one dopasowywane. Dziś wszedłem do panelu AS (Raporty skuteczności -> Typy kierowania) i widzę, że reklamy "Oparte na zainteresowaniach" mają zdecydowanie niższy CTR od reklam "kontekstowych". Czy można wyłączyć swoim reklamom kojarzenie po "preferencjach" usera, tak aby wyłącznie dopasowywały się do treści witryny?

Z góry dzięki za pomoc.

Ja zawsze wierzyłem, że jest odwrotnie, ale dziś przekonałem się spoglądając w ten raport, że byłem w błędzie.

Szczęśliwie można to wyłączyć. A wyłącza się to w "zaakceptuj lub zablokuj reklamy" --> "ustawienia zaawansowane" --> "preferencje dotyczące reklam opartych na zainteresowaniach".

Chyba dlatego ten niższy CTR bo często jest tak, że ktoś czegoś uparcie szuka, potem to kupi albo zaspokoi swoją ciekawość i więcej go to nie interesuje. Ostatnio kumpel np szukał CB radia do kupienia i jak już je kupił to Google nadal przez długi czas wyświetlało mu te reklamy z radiami - i po co miał klikać jak już je kupił i temat go więcej nie interesował :puknijsie:

Inny powód dlaczego ten CTR jest niższy może być taki, że ktoś kto jest zainteresowany jakimiś tematami ma swoje portale, strony które przegląda tematyczne i nie będzie klikał w reklamy związane z jego hobby bo siedzi w temacie i uważa, że tam nie znajdzie nic nowego/ciekawego dla niego :placze:

U mnie w "Oparte na zainteresowaniach" CTR jest 2,5 raza niższy niż w kontekstowych. Za to CPC 2 razy wyższy.

Ale z kolei liczba wyświetleń tych opartych na zainteresowaniach jest 20 razy mniejsza niż kontekstowych więc w ostatecznym rozrachunku to i tak prawie nic nie zmienia :)

U kobiety ważniejsze są oczy niż piersi - kobieta bez oczu wygląda gorzej.

Polecam montaż anten legionowo - najlepszy montaż i serwis anten.

Cholera, czegoś tu nie rozumiem. Mam tę opcję wyłączoną, o której piszesz Lis:

78672545.jpg

A w raportach i tak występuje rozróżnienie na zarobki, które wygenerowały reklamy kontekstowe i reklamy na bazie zainteresowań.

Wiesz, staram się być pomocny, ale bez przesady. :unsure:

A tak poważnie mówiąc, to do rozwiązania problemu może być potrzebny Twój pub-id, więc lepiej byłoby, gdybyś Ty założył wątek.

Wiesz, staram się być pomocny, ale bez przesady. :unsure:

Myślałem, że też cię to zainteresowało, dlatego to zasugerowałem (w końcu poruszasz na swoim blogu kwestię AdSense), a wolałbym to zostawić komuś, kto korzystał już z forum wsparcia AS, bo sam tego jeszcze nie robiłem i musiałbym pogrzebać nieco, żeby zobaczyć co i jak.

W każdym razie dzięki.

No to u mnie jest jeszcze ciekawiej, CTR dla "Opartych na zainteresowaniach" niższy o połowę, za to RPM wyższy prawie 3-krotnie od kontekstowych :)

BlackPress.pl - Automatyczna dodawarka do precli [Najtańsza na rynku - wystawiamy FV]

BlackPress.pl na forum PiO

Darmowa mieszarka synonimów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności