Skocz do zawartości

jak skrócić czas ładowania strony?

lamcpp

Rekomendowane odpowiedzi

Wrzucić wszystkie skrypty, CSS oraz obrazki (tło, ikonki i tp.) do subdomen, czyli, żeby ładowały się z subdomen. To działa na 100%

Czyli subdomeny:

Ładowanie się zdjęć z subdomena-images.domenagłówna.pl

CSS z subdomena-css.domenagłówna.pl

Skrypty z subdomena-skrypty.domenagłówna.pl

Wrzucić wszystkie skrypty, CSS oraz obrazki (tło, ikonki i tp.) do subdomen, czyli, żeby ładowały się z subdomen. To działa na 100%
Sam fakt "wrzucenia" na subdomeny nic nie zmieni chyba, że Mikolaj ma tu na myśli subdomeny typu "static" :( Ale w tych subdomenach chodzi o coś innego niż tylko fakt, że dane zasoby są pobierane z subdomeny.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nie wiem, na jakiej zasadzie to dokładnie działa, ale kiedyś przeczytałem to na jednym forum SEO, później nabytą wiedzę, jak podałem tu, podałem koledze, który robi strony. On to zastosował i potwierdził, że takie zastosowanie przyspiesza ładowanie się strony.

Zresztą sam to monitorowałem przez kilka miesięcy, przez rózne serwisy i komputery, słabsze i szybsze, ponieważ cały czas z nim współpracuję.

Więc z 10 sekund udało się zejść do 4 sekund, na stronie głównej ładują się obrazki i to wysokiej jakości, więc wiadomo, że takie zdjęcia dużo ważą.

Po za tym, taki sam system zastosowałem na innej stronie, i też udało się przyspieszyć ładowanie się strony o 5 sekund szybciej.

Ale oczywiście, jeżeli jest możliwość, to można stosować różne wtyczki, skrypty do skompresowania plików i tp.

Myślę, jeżeli zastosować system ładowania się zdjęć/CSS z subdomen + różne skrypty do przyspieszenia ładowania się strony, to może uda się osiągnąć bardzo szybkie ładowanie się strony. Chciałbym wierzyć w możliwość ładowania się strony w ciągu 1 sekundy.

Czyli subdomeny:

Ładowanie się zdjęć z subdomena-images.domenagłówna.pl

CSS z subdomena-css.domenagłówna.pl

Skrypty z subdomena-skrypty.domenagłówna.pl

Bez dodatkowych działań typu subdomeny obsługiwane przez inny serwer NIC NIE DA, może wręcz pogorszyć ze względu na przeszukiwanie DNSów.

Webmastering, kodowanie & programowanie

Więcej informacji na moim profilu

Zapraszam na PW

1. jeżeli domenę xxx.pl obsługuje ten sam serwer co subdomenę a.xxx.pl, z takimi samymi ustawieniami serwera oraz gdy są ulokowane na jednym filesystemie, to nie ma szans aby treści z a.xxx.pl były ładowane szybciej niż z xxx.pl

2. każdy nowy adres url w postaci revdns musi mieć ustalony swój adres ip, zatem gdy pojawi się odwołanie do nowej domeny (subdomena = nowa domena) wymagane jest odpytanie serwera DNS o jego adres IP

Co tu niezrozumiałego? Opierasz się na niczym

Nie wiem, na jakiej zasadzie to dokładnie działa, ale kiedyś przeczytałem to na jednym forum SEO, później nabytą wiedzę, jak podałem tu, podałem koledze, który robi strony. On to zastosował i potwierdził, że takie zastosowanie przyspiesza ładowanie się strony.
potwierdził - wykonał XX razy na różnych platformach test z zastosowaniem subdomen i katalogów, a następnie zrobił do tego wykresy aby mógł cokolwiek potwierdzić? Wątpię :P

Tym bardziej czasy o jakich wspominasz - 5 sekund dzięki zastosowaniu subdomen bez dodatkowych zmian ustawień - to są nieziemskie herezje.

Zapraszam na PW

@megauser: Niekoniecznie, w niektórych wypadkach może to polepszyć odczucia ładowania się się strony.

Przeglądarki wykonują (domyślnie) max 8 równoległych połączeń z danym hostem, jeżeli ilość ładowanych elementów jest naprawdę duża, to przeglądarka nie będzie czekała na zakończenie wcześniejszych połączeń do nawiązania kolejnych.

Może to powodować przyśpieszenie ładowania. np. CSS/JS zostaną pobrane gdy duże grafiki doczytywane są z innej subdomeny.

Ale masz też rację, ładowanie będzie wolniejsze kiedy elementów do pobrania nie ma wielu.

Nie mam zamiaru się sprzeczać, znam swoje na doświadczeniu oraz analizie ładowania się strony przed i po.

Polecam lekturę, chociaż po angielsku, ale niestety nie znalazłem po polsku https://www.websiteoptimization.com/speed/tweak/parallel/

Jeżeli bardzo komuś będzie zależeć na zrozumieniu, to mogę przetłumaczyć.

@megauser: Nie koniecznie, w niektórych wypadkach może to polepszyć odczucia ładowania się się strony.

Przeglądarki wykonują (domyślnie) max 8 równoległych połączeń z danym hostem, jeżeli ilość ładowanych elementów jest naprawdę duża, to przeglądarka nie będzie czekała na zakończenie wcześniejszych połączeń do nawiązania kolejnych.

Może to powodować przyśpieszenie ładowania. np. CSS/JS zostaną pobrane gdy duże grafiki doczytywane są z innej subdomeny.

Cały czas mówimy o łączeniu plików JS, CSS i grafik za pomocą CSS sprites.

Zapraszam na PW

Zresztą sam to monitorowałem przez kilka miesięcy, przez rózne serwisy i komputery, słabsze i szybsze, ponieważ cały czas z nim współpracuję.

Więc z 10 sekund udało się zejść do 4 sekund, na stronie głównej ładują się obrazki i to wysokiej jakości, więc wiadomo, że takie zdjęcia dużo ważą.

Po za tym, taki sam system zastosowałem na innej stronie, i też udało się przyspieszyć ładowanie się strony o 5 sekund szybciej.

Ale oczywiście, jeżeli jest możliwość, to można stosować różne wtyczki, skrypty do skompresowania plików i tp.

Myślę, jeżeli zastosować system ładowania się zdjęć/CSS z subdomen + różne skrypty do przyspieszenia ładowania się strony, to może uda się osiągnąć bardzo szybkie ładowanie się strony. Chciałbym wierzyć w możliwość ładowania się strony w ciągu 1 sekundy.

To da się uzyskać wystarczy aby wszystkim odwiedzającym dyski SSD zaserwować, jak miałem jeszcze swój SSD to nawet duże serwisy się ładowały w 2sekundy na taki sobie łączu 2Mb a tak w normalnych warunkach chyba trudno będzie.

• 5 miesięcy temu...

1.Jak zooptymalizować i zmniejszyć rozmiary obrazków/ikon na stronie jeśli serwer nie obsługuje kompresji gzip( home.pl)?

2.Skoro nie ma gzip to znaczy że inaczej to kompresuje czy w ogóle jej nie ma, da się jakoś włączyć kompresje na stronie w stopce w takim razie?

3.Czy warto zmieniać obrazy w jpg na png, przyśpieszy to ładowanie strony?

4.Czy ten raport dotyczy tych czasów w mojej przeglądarce czy to chodzi o ogół?

5.Wstrzymaj analizę kodu java script , co to spowoduje we wczytywaniu strony?

Reklama w internecie - baza firm - katalog firm + seomaster script

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności