Skocz do zawartości

Co będize lepsze odzielny blog czy zakładka w sklepie internetowym?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przejdę od razu do rzeczy.

Chcę pisać artykuły, porady, pojęcia dotyczące mojej branży czyli tkanin i tekstyliów.

Oczywiście nie dlatego że się nudzę i nie mam co robić ale po to aby zwiększyć wiarygodność firmy/sklepu, stać się jakby specjalistą w temacie, zaufanym partnerem w interesach który wie co sprzedaje i co może zaoferować, pomóc i poradzić. Oprócz tych korzyści chciałbym aby dzięki tym artykułom i poradom sklep stał się bardziej widoczny w sieci(klienci bądź potencjalni klienci będą szukać informacji na te tematy o których będę pisał) .

Moje pytanie:

Czy lepiej postawić bloga czy zamieszczać te artykuły w sklepie w odpowiedniej zakładce, chodzi mi to oczywiście o pozycjonowanie.

Dziękuję z góry za ewentualne odpowiedzi i podpowiedzi.

A ja mam inne zdanie. Lepiej mieć spójny branding (sklep + blog), większy site, więcej contentu związanego z naszymi słowami kluczowymi, więcej linków prowadzących do podstron i lepsze linkowanie wewnętrzne. Ale chętnie dowiem się dlaczego lepiej mieć oddzielną stronę.

Chyba, że zakładamy, że w ten sposób zajmiemy 2 pozycje w TOP10. Jeśli tak - nie ma wątpliwości - lepiej mieć 8 konkurentów na 1. stronie wyników, niż 9. Innych argumentów nie potrafię się doszukać.

Lepiej mieć spójny branding

Jedno nie wyklucza drugiego.

Chyba, że zakładamy, że w ten sposób zajmiemy 2 pozycje w TOP10.

Dokładnie :)

Lepiej mieć 20% TOP10 niż 10% TOP10 (a lepiej jeszcze więcej).

To się wymiernie opłaca. Ten jeden argument jest wystarczający.

Plus dobre linkowanie zewnętrzne.

Pozdrawiam,

Mariusz

Edycja.

Optymalnie mieć jedno i drugie, ale zdecydowanie zaczynałbym od oddzielnej domeny.

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

W takiej sytuacji mogę się zgodzić, ale zacytuję tutaj Cutts'a z jakiegoś filmiku (a przede wszystkim zdrowy rozsądek), w którym ktoś pytał o 3 sklepy sprzedające ten sam produkt. Mówi, że generalnie to OK - dla samej wyszukiwarki (dopóki nie jest 300, czy 3000), ale zaznacza, że jak masz dużo domen do ogarnięcia to zaczynasz mniej je pielęgnować niż jak masz jedną. I z tym się w pełni zgadzam. Dlatego na początku ja bym zaczął od pojedynczej domeny (i blog w folderze). Jak się okaże, że masz jeszcze siłę i energię na więcej - założenie kolejnych stron nie stanowi problemu.

Tak mamy rozwiązanego bloga na amerykańskiej wersji Pffchat (strona: https://pffchat.com i blog: https://pffchat.com/blog).

W skrócie.

Nie patrzę na to co mówi G i ich listę życzeń.

Patrzę na to co mi przyniesie największe korzyści.

Pozdrawiam,

Mariusz

Edycja:

@Qwerty123

Twoje linki w stopce prowadzą do 404.

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

a najlepiej chyba na subdomenie

Wykorzystanie subdomen to oddzielna bajka.

Temat pozycjonowania i skuteczności sklepu jest dużo bardziej złożony i obszerny.

Pozdrawiam,

Mariusz

W skrócie.

Nie patrzę na to co mówi G i ich listę życzeń.

Patrzę na to co mi przyniesie największe korzyści.

Pozdrawiam,

Mariusz

Edycja:

@Qwerty123

Twoje linki w stopce prowadzą do 404.

faktycznie, dzięki za info!!!

zapomniałem o stronach które już nie działają.

Sklep i tak będzie na innym oprogramowaniu bo to sie nie nadaje do tego typu działalności, także po nowym roku nowa odsłona sklepu, bardziej profesjonalna.

Na Twoim miejscu postawiłbym bloga na subdomenie i linkował go jak normalną stronę. Taki blog daje większe wrażenie profesjonalizmu firmy/sklepu niż stawiany na oddzielnej domenie i stronie (i klientowi łatwiej zapamiętać adres:-)

Ewentualnie na stronie głównej sklepu dodałbym jakąś zakładkę aktualności i tam dodawał krótkie zajawki 1-2 zdaniowe (unikalne) dotyczące treści artykułu + link do konkretnego wpisu na blogu.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Jeżeli będzie to osobny blog, to może bardziej zwiększyć sprzedaż niż jako część firmowej strony www. Może wtedy być odbierany jako niezależny i obiektywny, a ewentualne linki do Twojej oferty będą postrzegane jako bezinteresowne polecanie dobrego produktu. Wiele firm ma blogi jako zakładkę czy subdomenę, pieją na nich z zachwytu nad swoimi produktami i usiłują społeczność wytworzyć, ale akurat mnie odpycha coś takiego, taka manipulacja. Postawiłbym go więc na osobnej domenie, na osobnym hostingu i to nawet na prywatne dane a nie firmowe. Przy okazji, jeśli założyć, że IP ma znaczenie, jego linki będą miały większą moc.

No, blog z linkami do jednego sklepu opisujący, omawiający i zachwalający produkty jednego sprzedawcy na pewno będzie postrzegany jako obiektywny :P A jeśli nie będzie zachwalał produktów tego konkretnego sprzedawcy, to po co ma powstawać? Będzie zwykłą zapleczówką, a nie taki jest cel:

aby zwiększyć wiarygodność firmy/sklepu, stać się jakby specjalistą w temacie, zaufanym partnerem w interesach który wie co sprzedaje i co może zaoferować, pomóc i poradzić.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności