Skocz do zawartości

Copywriting - Co i jak

freakyphobos

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o wiedzę, to jednak jakies pojęcie też trzeba mieć. ostatnio dostałam do poprawienia teksty (jakaś firma ostro poszła po bandzie) - 50% to posklejane teksty z popularnych stron. Oparte raczej na słowach kluczach niż rozumie. Najgorsze, że te twory zostały uznane za "teksty wartościowe". a perełki można tam znaleźć :D)

Np. Nie wiem czy wiecie, ale jeśli noworodek nie chce ssać mleka matki z piersi nie powinno się mu podawać butelki. Lepszym wyjściem jest karmienie go przez wężyk ze strzykawki, albo lateksową rękawiczką.

Ja przy takich poradach wymiękam!!

Haha, no nie powiem - mocne :D

Zagraj w gry przeglądarkowe.

Tylko u nas zagrasz w gry przez www.

• Odpowiedzi 43
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

ja od ponad roku zajmuje się pisaniem tekstów na potrzeby SEO.

Jest to moje dodatkowe zajęcie, z którego mam mniej więcej 1k miesięcznie.

Piszę na każdy temat i jak widać w komentarzach do profilu chyba nieźle to wychodzi :D

Usługi seo, zaplecze, link building, copywriting e-reklama

Najlepszy program partnerski, do 40 procent prowizji od każdej sprzedaży - sprawdź tutaj

Ja zawsze płaciłem kasę po otrzymaniu tekstów. Ale często ugadywałem się tak, że cały miesiąc zamawiam teksty, i na koniec miesiąca płacę ;) Ale tak to robiłem tylko z osobami, z którymi dłużej współpracowałem.

Natomiast jeżeli ja pisałem teksty, to robiłem tak, że otrzymywał przykładowy tekst z paczki i wtedy dopiero płacił.

Zaliczka/umowa/aukcja Allegro. Klienci z "portfelem widmo", który zawsze jest pełny, ale nigdy nie płaci zdarzają się zbyt często, aby im wierzyć na piękne oczy (i niestety też wśród stałych klientów się takie okazy zdarzają).

Próbne teksty też nie przejdą, od tego jest portfolio, aby klient sprawdził umiejętności i możliwości seo copywritera. Chociaż z drugiej strony nie dziwię się, że niektórzy klienci, którzy chcą teksty z jakiejś branży technicznej, gdzie słowa kluczowe to jakaś chińszczyzna, niezbyt chętnie opierają się na portfolio pełnym kredytów, opon, wakacji i pozycjonowania. W takich przypadkach też skłaniam się raczej do wysłania próbnego tekstu - jak klientowi pasuje, to lecimy z całą paczką, podpisujemy umowę lub zawieramy transakcję na allegro.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

dla mnie w ciągu roku chyba dwie osoby nie zapłaciły za teksty.

Ogólnie widać jak ktoś ma dużo postów na forum PiO i duży staż to przeważnie można mu zaufać.

Gorzej jak ktoś dopiero co się zarejestruje i chce jakieś zlecenie.

W przypadku współpracy z nowymi osobami zamawiającymi teksty wymagam częstszych przelewów, bo jeśli ktoś nie zapłaci 15zł to będzie mniej bolało niż 150 miałby zapłacić.

Do tego nie biorę zaliczek i zawsze rozliczam się po przesłaniu tekstów lub jak uzbiera się większa suma po kilku zleceniach

Najlepszy program partnerski, do 40 procent prowizji od każdej sprzedaży - sprawdź tutaj

A jak się rozliczać/zaliczka i te sprawy. Przed czy po oddaniu tekstów?

Tutaj chyba nie ma złotego środka. Jeżeli czytasz to forum to wiesz, ze jest wielu cwaniaczków. Niestety też wśród tych, którzy maja sporo postów więc to nie jest dla mnie wyznacznik uczciwości jak ktoś powyżej napisał.

Moim zdaniem to kwestia z kim i jak długo się współpracuje. Samemu mi się zdarza nie płacić na czas bo akurat są ważniejsze opłaty ale osoby z którymi współpracuje rozumieją to bo zawsze płacę. I nie pisze tutaj o zwłoce rzędu miesiąca czy dwóch ale kilku dni bo akurat zus, vat czy podatek są ważniejsze. A że współpracujemy jakiś czas to wiedzą, że lepiej poczekać parę dni i mieć stałe zlecenia niż szukać dalej i nie wiedzieć na co się trafi.

Czyli pobieranie 'zaliczek' jest wskazane? Oczywiście mowa tu o większych kwotach bo o 10zł czy 20zł nie warto sie fatygować..

myślę, że najlepiej jest umówić się że piszemy przykładowo jakąś część tekstów i za to otrzymujemy odpowiednią zapłatę lub prosimy po prostu o przelew z przysłowiową złotówką, przez co mamy już jakieś dane kontrahenta i większą pewność, ze dostaniemy resztę kasy

Ja zazwyczaj proponuję zabezpieczenie transakcji za pomocą allegro. Jeśli z danym zleceniodawcą jeszcze nie współpracowałem. Ewentualnie dzielenie zlecenia na mniejsze części w przypadku, gdy zapłata ma nastąpić dopiero po przesłaniu tekstów.

Najlepiej jest nawiązać współpracę z jakąś agencją seo albo z pozycjonerem. Oni ciągle potrzebują precli i to o różnej tematyce. Nie masz problemu, że dostaniesz 200x klimatyzacja Warszawa, tylko np. 10x klimatyzacja Warszawa, 10x hotel Kraków itd. Minusem są niższe stawki niż u osób prywatnych.

Nie polecam na samym początku rozkręcania się zbytnio zawyżać cen. Jeśli chcesz pisać za wyższe stawki to nie precle, tylko teksty zapleczowe. Te ciekawiej jest pisać każdy tekst o trochę czymś innym.

Moja preclowa stawka standardowa to 1,60zł za 1000zzs, ale po 1zł też czasem tłukę masówki. Zależy dla kogo i na jaki temat.

Czas w końcu zagospodarować sygnaturkę. Zajmuję się pozycjonowaniem. Kontakt przez PW na forum.

• 7 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności