Skocz do zawartości

Stawki za usługi SEO

shpyo

Rekomendowane odpowiedzi

Wypowiedzi w temacie na forum nie dadzą obiektywnego obrazu cen w polskich firmach SEO, sensowne wnioski można uzyskać jedynie wysyłając zapytanie ofertowe (choć ono także będzie obarczone błędem, ponieważ często inaczej wycenia się tę samą usługę dla firmy krzak a inaczej dla spółki z majątkiem idącym w miliardy - nasza branża nie jest na tym polu wyjątkiem).

Jest w tym 100% racji. Cena zależy od pytającego o nią :P

Na dokładkę dodam, że kiedy wysyłałem zapytanie o samą grafikę dla firmy z branży finansowej dostałem odpowiedzi w widełkach 5000-70000 zł.

• Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Cena to chyba zależy od tego skąd jest firma, bo warszawskie stawki są raczej do przodu w porównaniu z resztą kraju:) Jak dla mnie to cena może i wynosić 5000 za frazę o ile jest to opłacalne dla klienta (znaczy na tym zarabia, i to więcej niż płaci firmie pozycjonującej). A ile warta jest własna praca każdy chyba wie najlepiej;)

Skuteczna reklama - Linki sponsorowane

Sprawdź e24cloud - Serwery w chmurze

Kilka miesięcy temu wysłałem zapytanie ofertowe do 20 popularnych firm pozycjonerskich w Polsce. Oprócz ofert na e-mail, przeprowadziłem liczne rozmowy telefoniczne. Oczywiście wszystko odbywało się oficjalnie - sprawdzono moją firmę - zanim przygotowano ofertę!

Branża oraz słowa kluczowe pozostają tajemnicą - powiem tylko tyle, że są "średniej" trudności.

>>> Co mogę powiedzieć - wysunąć wnioski - patrząc na te oferty:

1. Minimalny budżet - 500 zł/netto m-c

2. Średni budżet - 1500 zł/netto m-c

3. Najwyższy budżet - 2500 zł/netto m-c

>>> Jedna z firm zaproponowała mi "pozycjonowanie jednorazowe" za 1700 zł netto. Oczywiście poinformowano mnie, że niektóre frazy po tym zabiegu będą musiały przejść w tryb abonamentu miesięcznego (nie podano już cennika).

>>> Dodatkowo inna firma zaoferowała mi pozycjonowanie w pakietach za poświęcony czas nad pozycjonowaniem:

- 15 godz. miesięcznie, cena 900 zł netto,

- 30 godz. miesięcznie, cena 1400 zł netto,

- 40 godz. miesięcznie, cena 1900 zł netto,

- 60 godz. miesięcznie, cena 2900 zł netto.

>>> Jeszcze inna firma zaoferowała mi rozliczenia ryczałtowe, od 385 zł netto za 5 fraz do 15 fraz za 690 zł/netto.

>>> Otrzymałem również ofertę za wygenerowanie ruchu, płatność liczona na podstawie Google Analytics....haha (bez komentarza)

>>> Bonusy jakie mi oferowano to pozycjonowanie za darmo od 1 do 6 m-cy (w zależności od długości umowy) oraz bezpłatne kampanie w Google Adwords od 250 zł do 600 zł.

>>> Największym szokiem było wycenienie mi słowa kluczowego na kwotę 344 zł zł/netto m-c za top 6-10 przez Sunrise System z Poznania, która nawet nie sprawdziła, że jest na 6-ym miejscu :P:):P (w czasie rozmowy telefonicznej powiedziano mi, że w takim razie dostanę rabat na pozycje top 1-5, czyli za top 2-5 cena 359 zł zł/netto m-c, top 1 cena 374 zł zł/netto m-c). Pozostawiam to bez komentarza.

Pozdrawiam,

:)

P.S. "Napisałem tego posta tak ogólnikowo, w celach przedstawienia ofert i cen panujących na Polskim rynku na podstawie mojego przykładu".

Edit:

A jednak podam branżę, abyście mogli dokładniej ocenić oferty oraz ceny: słowa kluczowe powiązane z księgarnią ekonomiczną.

Potrzebujesz domeny? Dobrego, taniego i niezawodnego hostingu WWW? Darmowego certyfikatu SSL?

-> Aktualna oferta, sprawdź teraz ! <-

>>> Otrzymałem również ofertę za wygenerowanie ruchu, płatność liczona na podstawie Google Analytics....haha (bez komentarza)

dobra forma reklamy, dobrze przeprowadzona moze miec bardzo ladne roi. stosowane czesto na zachodzie, tu jak widze okraszone "haha" - no ale polska jest dosc specyficzna jesli chodzi o seo. nie wazne ze fraza nie zarabia, grunt to byc pierwszy.

moze dodam jeszcze ze z reguly nie jest to tania forma reklamy, niemniej moze byc znacznie skuteczniejsza niz bycie |pierwszym| - bo co mi po tym ze jestem pierwszy na fraze x jak mam z tego 5 userow na krzyz?

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

... tu jak widze okraszone "haha" - no ale polska jest dosc specyficzna jesli chodzi o seo...

Na allegro chciano mi sprzedać usługę napędzenia ruchu 10. 000 wejść za skromne 25 zł... wiadomo o co chodzi ( z skąd będzie ruch), to jaką mam pewność, że mnie firma w ciula nie chciała zrobić? ... :)

Potrzebujesz domeny? Dobrego, taniego i niezawodnego hostingu WWW? Darmowego certyfikatu SSL?

nie no, albo mowimy o pozycjonowaniu albo "pozycjonowaniu"

na allegro to raczej nic dobrego nie wychaczysz. w pozycjonowaniu pod ruch nie chodzi by napykac jednorazowo wejsc z autosurfow tylko to tak na prawde jest szerokie pozycjonowanie pod zgarniecie jak najwiekszej liczby uzytkownikow. im wiecej tym wiecej $. ale jak pisalem jest to drogie rozwiazanie, widzialem stawki nawet wyzsze za usera niz w adwords :) choc naturalnie powinny byc troche nizsze ;)

Nauka angielskiego online - https://www.e-angielski.com

Allegro to zupełnie inna bajka :)

nie no, albo mowimy o pozycjonowaniu albo "pozycjonowaniu"

Obecnie jestem bardzo wyedukowany... ;) ... np. ale potencjalny Kowalski nie wie.

Wszystko zależy od firmy. Mała firma ma ciśnienie aby uzyskać dobre pozycje dla klienta bo będą mieć pieniądze. Duża firma ma w du**e i jeden klient mniej czy więcej to żadna różnica :)

Ceny zależą w głównej mierze od sposobu pozycjonowania - a więc szkoły jaką się reprezentuje:

- spam -> tanio

- jako takie zaplecze i spam -> średnia cena

- wartościowe zaplecze robione pod klienta, linkowanie zaplecza a z nich klienta + linkowanie strony klienta -> drogo

Odkryłem amerykę? ;)

Nie wiem czy te forum to klub miłośników gadania o pupie maryny. Mówcie konkrety, a tak każdy "nie powiem, lepiej ty powiedz". Trzy strony nic nie wnoszącego do tematu :)

Witam, w ostatnich dniach i tygodniach nie logowałem się na konto i nie sprawdzałem co słychać na forum. Okazało się że ktoś się włamał mi na konto i oferował licencje seokatalogów itp. To nie ja oferuję i ktoś próbuję wyłudzić pieniądze od was.

Też zaskoczyło mnie haha przy rozliczaniu za GA. Nas najczęściej firmy o to właśnie proszą lub o rozliczenia ze lead i szczerze to się nie dziwię. Gdybym ja miał zlecać seo to też w d..e miałbym jakie frazy, jakie pozycje. Ważne by było, żeby przychód z leadów był wyższy niż koszty poniesione na seo.

Niestety dla nas pozycjonerów ta forma rozliczenia jest najbardziej ryzykowna i warto współpracować z zaufanymi firmami i ustalać optymalne ceny za lead plus progi premiowe (np. po x leadów dostajemy x PLN premii). Wtedy my się staramy a klient o tym wie.

Oczywiście za leady rozliczamy się tylko w przypadku gdy klient płaci za:

- audyt

- wdrożenie poprawek (lub sam je wdraża)

- budowę zaplecza jeśli jest niezbędne (zostaje dla niego)

- szkolenia, konsultacje itp.

Za to wszystko około 300 zł /h.

Dziwi mnie też, że ktoś "zaczepił" Zgreda, że do kilku k zł za audyt bierze. Oczywiście zależy to od serwisu. Ja ostatnio skończyłem audyt dla pewnego sporego serwisu, który kosztował ich 1,5k € ale zajęło mi to ponad dwa tygodnie solidnej pracy a efekt końcowy to prawie 80 stron zaleceń, analiza konkurencji, strategie LB i ogólnie moc wiedzy, którą jeśli zastosują to szyyyybko im się to zwróci.

Żeby nie było - pracuję w agencji i mi te 1,5k € na konto nie wpłynęło :) Niestety mam umowę na stałą pensję ale sam takiego klienta bym nie pozyskał więc jest ok.

Moim zdaniem rozliczanie na podstawie GA ma sens, jeśli opłata za pozycjonowanie składa się w podstawy i premii w zależności od tego, o ile % wzrósł ruch organiczny.

największy swój audyt "płodziłem" prawie 4 tygodnie - można powiedzieć: spoko magisterka wyszła :) informacja bezpośrednio od klienta: ruch po wdrożeniu x4 bez seowania.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności