Skocz do zawartości

Z której domeny zrezygnować?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Znalazłem kilka podobnych tematów, ale nadal trudno mi ocenić czy mój problem jest powszechny i postanowiłem o nim napisać dlatego proszę o zrozumienie.

Załóżmy sytuację:

posiadam stronę o nazwie www.tajfun.pl , która zajmuję się sprzedażą kwiatów doniczkowych. Strona jest napisana w języku polskim i angielskim.

posiadam również następujące domeny, które wkrótce wygasną jeżeli ich nie opłacę (kwota około 100zl/szt): kwiatydoniczkowe.pl , pottedflowers.com.pl i pottedflowers.pl .

Zależałoby mi, aby stronę www.tajfun.pl znaleźli wszyscy zarówno w Polsce jak i za granicą, którzy szukają kwiatów doniczkowych.

Czy domeny, które posiadam pomogłyby mi wypromować moją stronę? Czy powinienem wszystkie zachować, czy z którejś zrezygnować?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Czy te domeny są wypozycjonowane?

Czy jest na nich ruch?

Bo jak to są tylko domeny, bez żadnej mocy w kontekście seo, bez renomy i użytkowników to utrzymywanie ich jest stratą pieniędzy.

Lepiej wtedy będzie wypozycjonować tajfun.pl na frazę "kwiaty doniczkowe" itp.

boxnaprezent.pl - wyjątkowe BOXy prezentowe

Tak to jest jak laik zadaje pytanie :D

Postaram się sprecyzować. Mianowicie domeny nie są pozycjonowane, posiadam je tylko na swoim profilu w home.pl .

Moje pytanie wzięło się stąd, że na jednym z blogów o pozycjonowaniu doczytałem się, że pozycjonowanie warto zacząć już od nazwy adresu internetowego firmy tzn. produkuję kwiaty doniczkowe, więc strona powinna być nazwana kwiatydoniczkowe.pl/com/com.pl tid.Zdaje mi się, że jeżeli ktoś po mnie wykupi domenę np. kwiatydoniczkowe.pl i utworzy sklep o tej samej tematyce to będzie zabierał część potencjalnych klientów zawsze wtedy gdy ci będą wpisywali w wyszukiwarce frazę "kwiaty doniczkowe". Wybaczcie, mam zerową wiedzę na ten temat i może jeszcze nie pora na takie pytania, ale chodzi mi tylko o to czy warto zapłacić i utrzymywać te domeny w celu wypromowania strony tajfun.pl. A może lepiej byłoby zmienić adres firmy z tajfun.pl na kwiatydoniczkowe.pl, lecz to pewnie liczyło by się z kosztami?

Pozdrawiam

Zdaje mi się, że jeżeli ktoś po mnie wykupi domenę np. kwiatydoniczkowe.pl i utworzy sklep o tej samej tematyce to będzie zabierał część potencjalnych klientów zawsze wtedy gdy ci będą wpisywali w wyszukiwarce frazę "kwiaty doniczkowe"

Niekoniecznie. Jak widzisz, mając domenę kwiatydoniczkowe.pl nie jesteś pierwszy na tę frazę.

Możesz też przerzucić sklep na dome kwiatydoniczkowe.pl i zrobić na nią przekierowanie z tajfun.pl możesz tez wykupić zamiast pozostałych dwóch domenę kwiatydoniczkowe.com.pl

No i najlepsze domeny nic nie będą warte jak nie bedziesz ich pozycjonował

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności