Skocz do zawartości

Czy sklep znacznie ucierpi na zmianie na przyjazne linki?

kikas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam sklep internetowy na Prestashopie, wejścia głównie z długiego ogona, na nazwy wielu produktów top 1 w Google.

I teraz pytanie: czy sklep na początku bardzo ucierpi (ilość odwiedzin) na zmianie struktury adresów na przyjazne linki? (teraz jest category?id=asgaewrtgq34 coś w tym stylu)

Teoretycznie można by zrobić ze starych adresów przekierowanie na nowe, ale nie chce mi się w to bawić ;)

ps: Żadne produkty/kategorie praktycznie nie były w żaden sposób linkowane zewnętrznie.

przejscie na przyjazne URLe tylko pomoże (na początku będzie bujawka ale potem jak wejdzie to jak w masełko)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Zgadzam się, że na pozycje znaczenia mieć nie będzie. Z drugiej strony przyjazne urle są pomocne w przypadku, gdyby się zachciało zmieniać strukturę sklepu za jakiś czas, bo jeśli przyjazny url miałby formę typu woda-kolonska-przemyslawka.html, czyli bez kategorii i tylko z nazwą, to po każdej zmianie zawsze będzie taki sam, nawet po zmianach.

Jakiś czas temu zmieniałem urle w serwisie (nie jest to sklep) z bardzo dużą zawartością przygotowując się do zmiany struktury. W zdecydowanej większości przypadków gdzieś w przeciągu tygodnia w serpach urle zmieniły się na te przyjazne automatycznie. Ponadto, przecież te "nieprzyjazne" prowadzą do treści, nie są puste.

1. Mają wpływ na pozycję.

2. Mają wpływ na klikalność.

3. Będą chwilowe spadki.

4. Później "jak w masło" jak pisał Zgred.

5. A wszystko co nowe będzie się szybciej indeksować.

Podsumowując:

1. Warto

2.Nie panikować przy spadkach. Wróci i to lepiej :D

eM

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Mariusz, z tym wpływem na pozycje to można różnie oceniać. Patrząc na swoje obserwacje, to jeśli miałem dobrze wypozycjonowane frazy z "nieprzyjaznymi" linkami, to przyjazne urle nie dają jakiegoś specjalnego kopa. Natomiast, gdy się robi to od początku albo fraza jest gdzieś głęboko w lesie, to jest taka możliwość, że ma znaczenie pozytywne.

Co do klikalności, to w ogóle nie podlega to dyskusji.

Co do spadków - rzeczywiście, część lekko lub trochę bardziej spadła, ale dość szybko większość z nich wróciła na swoje pozycje. Jednak w dużej części przypadków obserwowałem trzymanie pozycji, a po jakimś czasie jedynie zostaje podmieniony z url z "nieprzyjaznego" na przyjazny.

@dobrze wypozycjonowane frazy z "nieprzyjaznymi" linkami, to przyjazne urle nie dają jakiegoś specjalnego kopa

Całkowicie się z tym zgadzam :)

eM

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności