Skocz do zawartości

regułka mod_rewrite

maciu

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taką regułke mod_rewrite

Options FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteRule ^([^-]+).html$ /cms/?id=$1  [L]

i wszystko ładnie działa, gdy wpisze adres nazwa.com/cms/234/html to przenosi mnie na trone nazwa.com/com/?id=234.

Problem polega na tym, że gdy wpisuje adres nazwa.com/cms/234/html do przeglądarki to przekierowuje mnie na nazwa.com/com/?id=234 (w oknienku przeglądarki, gdzie wpisuje się adres www pojawia się "prawdziwy" adres nazwa.com/com/?id=234, a nie nazwa.com/cms/234/html)

Da się zrobić, aby user nie widział w ogole adresu nazwa.com/com/?id=234?

www.sagomedia.pl - usługi SEO copywritingu i wartościowe, merytoryczne artykuły

skoro Cię przenosi to szukaj przekierowań wewnątrz skryptu odpowiedzialnego za wyświetlanie treści nazwa.com/com/?id=xx

zaglądnij do swojego skryptu i podaj prawidzwy adres strony to też popatrzymy na te Twoje przekierowania

poza tym to co żądasz od serwera wpisując /cms/234/html nie bardzo zgrywa się z podaną przez Ciebie regułą, spróbuj poniższej a plik htaccess umieść w katalogu /cms:

RewriteRule ^(.*)/html$ /?id=$1  [L]

Da się zrobić, aby user nie widział w ogole adresu nazwa.com/com/?id=234?

oczywiście - do tego służy przepisywanie mod_rewrite. O samym przepisywaniu było naprawdę wiele razy na forum, wystarczy poszukać, poczytaj też manual PHP o wyrażeniach regularnych jeśli chcesz się w to bawić

- buduj content metodą drag&drop i łatwo zgarnij SEO backlinki z msDrop

- wideoporadniki jak korzystać z msDrop

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności