Skocz do zawartości

dwa sklepy na jednym serwerze

Tomekzor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam jeden serwer wirtualny na OVH, aktualnie wgrałem na niego dwa sklepy oscgold.

adresy:

www.xwot1.pl xwot1.pl | ścieżka na serwerze -> www.xwot1.pl/xwot1/index.php

www.xwot2.pl xwot2.pl | ścieżka na serwerze -> www.xwot.pl/xwot2/sklep/index.php

I teraz mam Panowie pytanie, ponieważ jestem laikiem i naprawdę przesukałem już większosć for - i nie mam pomysłów co robić dalej (a pomoc techniczna mi się skończyła już dawno... zresztą pomagaja tylko w założeniu jednego sklepu). Tak więc, przy dodawaniu próbnych produktów czy podstron np. dostawa, na stronie xwot2.pl - klikając hiperłącze kieruje ono nas na stronę "o dostawie", ale na xwot1.pl

Macie Panowie pomysł o co w tym chodzi ?

Z góry dziękuje za każdą pomoc...

PS. Po drugie - wiecie jak zmienić żeby po kliknięciu w logo sklepu kierowało na xwot2.pl a nie na xwot1.pl ?

PS.2. Nazwy zostały zmienione, żebym nie został oskarżony o reklamowanie sie :)

Na pewno to dobrze zainstalowałeś? Jeśli masz 2 bazy danych i 2 różne lokalizacje, taki problem nie powinien występować.

Wdrażaj systemy ISO taniej, szybciej, pewniej. Oferujemy wdrożenia, szkolenia, certyfikację ISO 9001 oraz innych systemów z branży. Przedstawimy oferty związane z systemami ISO w ciągu 5 dni, a Ty wybierzesz najlepszą z nich!

Instalacja może przebiegła pomyślnie ale np:

podczas drugiej instalacji używasz danych bazy nr 1 bo nie podmieniasz pliku konfiguracyjnego?

Mi to wygląda na problem z bazą/instalacją

Wdrażaj systemy ISO taniej, szybciej, pewniej. Oferujemy wdrożenia, szkolenia, certyfikację ISO 9001 oraz innych systemów z branży. Przedstawimy oferty związane z systemami ISO w ciągu 5 dni, a Ty wybierzesz najlepszą z nich!

Ale dlaczego nie dodałeś normalnie domen tylko jakieś kombinacje z domenami w pod-folderach?

Zrób domenę per oddzielny documentroot, czyli np.

www.xwot1.pl xwot1.pl | ścieżka na serwerze -> xwot1.pl/

www.xwot2.pl xwot2.pl | ścieżka na serwerze -> xswot2.pl/

Instalacja może przebiegła pomyślnie ale np:

podczas drugiej instalacji używasz danych bazy nr 1 bo nie podmieniasz pliku konfiguracyjnego?

Mi to wygląda na problem z bazą/instalacją

Jaki plik konfiguracyjny mam podmienic ? nie rozumiem?

Wgrałem na serwer wszystkie pliki do oddzielnych katalogów, bezpośrednio z płyty. Potem zrobiłem wszystko tak jak miałem zrobic wg. opisu instalacji, a problem dalej występuje... ;/

Ale dlaczego nie dodałeś normalnie domen tylko jakieś kombinacje z domenami w pod-folderach?

Zrób domenę per oddzielny documentroot, czyli np.

www.xwot1.pl xwot1.pl | ścieżka na serwerze -> xwot1.pl/

www.xwot2.pl xwot2.pl | ścieżka na serwerze -> xswot2.pl/

Mam jeden serwer o ścieżce x, x to nazwa pierwszego sklepu. Na ten sam serwer wgrałem drugi sklep, o nazwie s, przeciez muszą mieć swój odrębny folder/katalog? Bo domeny są dwie różne i przekierowują one do konkrentych katalagów (sklepów) na serwerze.

Dokładnie, muszą mieć osobny katalog, nie mogą być związane ze sobą w żaden sposób, czyli nie może być tak, że domena a.pl jest w katalogu public_html/, a domena b.pl w katalogu public_html/b/ (przykładowo). Stąd właśnie najprawdopodobniej wynika problem.

Plik konfiguracyjny również warto sprawdzić. Czy dla obu domen konfiguracje mają wpisane różne domeny i się nie `gryzą`.

Tak wygląda plik .htacess na stronie gdzie produkty dodane do koszyka pojawiają się w nim:

SetEnv PHP_VER 5
RewriteEngine On
RewriteBase /strona1

RewriteRule ^(.*)-p-([0-9]+).html$ product_info.php?products_id=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-c-([0-9_]+).html$ index.php?cPath=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-m-([0-9]+).html$ index.php?manufacturers_id=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-pi-([0-9]+).html$ popup_image.php?pID=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-pr-([0-9]+).html$ product_reviews.php?products_id=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-pri-([0-9]+).html$ product_reviews_info.php?products_id=$2&%{QUERY_STRING}
# Articles contribution
RewriteRule ^(.*)-t-([0-9_]+).html$ articles.php?tPath=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-a-([0-9]+).html$ article_info.php?articles_id=$2&%{QUERY_STRING}
# Information pages
RewriteRule ^(.*)-i-([0-9]+).html$ information.php?info_id=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-pm-([0-9]+).html$ info_pages.php?pages_id=$2&%{QUERY_STRING}
# Links contribution
RewriteRule ^(.*)-links-([0-9_]+).html$ links.php?lPath=$2&%{QUERY_STRING}
# Newsdesk contribution
RewriteRule ^(.*)-n-([0-9]+).html$ newsdesk_info.php?newsdesk_id=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-nc-([0-9]+).html$ newsdesk_index.php?newsPath=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-nri-([0-9]+).html$ newsdesk_reviews_info.php?newsdesk_id=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-nra-([0-9]+).html$ newsdesk_reviews_article.php?newsdesk_id=$2&%{QUERY_STRING} 

RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Morfeus
RewriteRule ^.*$ - [F]

RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} twiceler [NC]
RewriteRule .*   - [F]

a tak wygląda strony 2, gdzie nie można dodać produktów do koszyka, oraz co gorsza - np. po zarejestrowaniu uzytkownika, podczas logowania otwiera sie strona 1 (nie loguje go tam, ale po prostu przenosi):

SetEnv PHP_VER 5
RewriteEngine On
RewriteBase /strona2/sklep/

RewriteRule ^(.*)-p-([0-9]+).html$ product_info.php?products_id=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-c-([0-9_]+).html$ index.php?cPath=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-m-([0-9]+).html$ index.php?manufacturers_id=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-pi-([0-9]+).html$ popup_image.php?pID=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-pr-([0-9]+).html$ product_reviews.php?products_id=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-pri-([0-9]+).html$ product_reviews_info.php?products_id=$2&%{QUERY_STRING}
# Articles contribution
RewriteRule ^(.*)-t-([0-9_]+).html$ articles.php?tPath=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-a-([0-9]+).html$ article_info.php?articles_id=$2&%{QUERY_STRING}
# Information pages
RewriteRule ^(.*)-i-([0-9]+).html$ information.php?info_id=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-pm-([0-9]+).html$ info_pages.php?pages_id=$2&%{QUERY_STRING}
# Links contribution
RewriteRule ^(.*)-links-([0-9_]+).html$ links.php?lPath=$2&%{QUERY_STRING}
# Newsdesk contribution
RewriteRule ^(.*)-n-([0-9]+).html$ newsdesk_info.php?newsdesk_id=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-nc-([0-9]+).html$ newsdesk_index.php?newsPath=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-nri-([0-9]+).html$ newsdesk_reviews_info.php?newsdesk_id=$2&%{QUERY_STRING}
RewriteRule ^(.*)-nra-([0-9]+).html$ newsdesk_reviews_article.php?newsdesk_id=$2&%{QUERY_STRING} 

RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^Morfeus
RewriteRule ^.*$ - [F]

RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} twiceler [NC]
RewriteRule .*   - [F]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności