Skocz do zawartości

Czysto teoretyczne pytanie do SEO Copywriterów

izaaa

Rekomendowane odpowiedzi

1. wojtek ma racje. copywriterow na pio jeszcze nigdy nie widzialem. zlecilem "copywriterom" wymyslenie chwytliwego hasla i ciekawego artykulu. oferty od 1zl do 80pln za 1000 znakow. dostalem go**o, a nie porzadny tekst... piszecie pod precle i blogi, z copywritingiem nie ma to nic wspolnego

2. kielbasa w lokalnym jest u mnie po 60 zl a w tesco po 11. spalic, zepsuc, wyrzucic, jak ci zlodzieje moga dawac tak niskie ceny. slowem, kazda brazna ma podmioty oferujace nizsze i wyzsze ceny i niekoniecznie te wyzsze sa lepsze, wiec jak dla mnie to kolejny temat czlowieka ktorego cos sie nie udalo i musi pomarudzic jak to w polsce jest zle i kazdy kazdego chce wydymac, a gimnazjalisci to juz niedlugo beda filmy montowac po 5 zl

pozycjonowanie - interwencja

• Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
A ja nie rozumiem dlaczego miałabym robić coś ( co być może nie wymaga wielkich umiejętności) za pół darmo?

Nikt Ci nie każe robić coś za pół darmo. Skoro stawki Ci nie odpowiadają możesz zrobić 2 rzeczy - nic nie robić, albo podnieść swoje kwalifikacje / zmienić branże. Też kiedyś pisałem teksty - wiem jak to od podszewki wygląda. Albo się rozwijasz, albo zastąpią Cię licealiści.

2złx20=40zł dziennie na luziku, miesięcznie 1200zł bez żadnych podatków, kosztów dojazdu do roboty itp. Nie wiem czy taka stawka jest tragiczna, za podobne pieniądze pracuje większość narodu (przynajmniej na prowincji).

Gdybym zlecał kiedykolwiek teksty pod zaplecze to w życiu nie zapłaciłbym więcej niż 2zł od sztuki. Sam to pisałem i wiem jak wygląda ta robota od środka. Po prostu trzeba dbać o zróżnicowanie tematyczne, nie robić idiotycznych promocji na ilość z jednego tematu, pisanie kilkuset tekstów w krótkim czasie na jeden temat po prostu odmóżdża. :)

Nie wiem ile lat mogą mieć osoby które zakładają tego typu wątki, jakieś życzeniowe podejście do życia, sam jestem pierdoła to każdy musi dostosowywać się do mnie... Nie podoba się to nie licytuj, proste.

W 18tym wieku w Anglii przemysł włókienniczy stanowił bardzo istotną część gospodarki imperium, tkactwem zajmowały się ogromne rzesze ludzi, nierzadko całe rodziny i całe miasta.

Wtedy wynaleziono mechaniczne krosno, które pozwoliło na około 40-krotne zwiększenie wydajności. Tkacze nie byli już dłużej potrzebni.

Wszyscy ci ludzie stanęli przed perspektywą drastycznych obniżek płac, pracy za głodowe stawki a nierzadko nawet śmierci z głodu.

Niektórzy z nich skrzyknęli się i zaczęli protestować a potem podpalać fabryki korzystające z nowoczesnych krosen.

Większość jednak poszła po rozum do głowy i zaakceptowała nową rzeczywistość - zamiast walczyć z nieubłaganym prawem popytu i podaży zdecydowali się znaleźć dla siebie nowe zajęcie.

TL;DR: Jeśli uważasz, że coś się już dłużej nie opłaca, zajmij się czymś innym.

zrób to jeszcze raz pożegnasz się z forum...

A czy ktoś na tym forum proponuje 60 zł za napisanie 160 precli?

Tutaj obowiązujące stawki za tego rodzaju teksty, to 1,50 - 4,00 zł za jeden tekst, więc?

A skąd takie obowiązujące stawki?

Dziśiaj widziałem na PIO ofertę tekstów za 1 zł i nawet dodałem do zakładek ofertę, na przyszłość, prawdopodobnie, kiedyś skorzystam z oferty.

Więc, nie ma obowiązujących stawek czy reguł.

A jeżeli będzie oferta za 50 gr, to prędzej z tej oferty skorzystam, niż z oferty za 1 zł.

Mikołaj

Ja wiem czy warto, najlepiej odrzucić najtańszą i najdroższą ofertę zawsze.

OSZCZĘDNY PŁACI DWA RAZY

Koleżanka faktycznie nieco życzeniowy temat założyła, również gdybym np wystawiał katalogowanie na allegro to też chciałbym aby panowała jakaś zmowa cenowa :)

Jak dla mnie jest to psucie rynku, bo choć my tutaj wiemy że jest duży wybór osób do wykonania danego zlecenia i jeden nieuczciwy konkurent nie psuje całej branży to przeciętny Polak, który przeczytał gdzieś że podniesie wyżej stronę swojej kwiaciarni np przez katalogowanie gdy raz się natnie to prawdopodobnie wyrobi sobie opinię na całośc.

Mnie raczej denerwuje inna rzecz, czyli wszędobylskie cwaniactwo. Niektórzy nic tylko kombinują jak innego oszukać, a tu 2 zł na wysyłce, a tu coś

Ale nie zwykłem walczyć z wiatrakami :)

Zatem uważam, że jeśli jesteś dobra to spokojnie można się cenić, sam chodziłem przez kilka lat na angielski za 50 zł/h , choć mam świadomość że mogłem chodzić na taki za 15 zł/h

Daj sobie spokój z ZPN i podobnymi miejscami, nie trać czasu. Jak wchodzisz między wrony musisz krakać jak one, więc nie wchodź między nie. Są inne, lepsze miejsca a już idealnie byłoby znać angielski albo jakiś inny "zachodni" język obcy.

Wiem, jakie stawki obowiązują na forum wśród pisarzy, bo sama w ostatnim czasie szukałam:)

I dostałam mnóstwo zgłoszeń w takich właśnie cennikach za precle.

Nie mówię o osobach, które pojawiają się na chwilę, żeby sprzedać ponownie swoje teksty:/

Tak na marginesie to w portfolio od jednego pisarza dostałam napisane przez siebie teksty - chciał on 10 zł za 1000 znaków, gdzie ja otrzymałam za nie 5:)

Wiem też, że są tacy, którzy kopiują teksty - a otrzymują 2 -3 zł za tekst.

Dlatego też nie ma co się sugerować cennikami, tylko trzeba się przyjrzeć każdego pisarzowi;)

Zwłaszcza "świeżynkom" :)

I nie myślcie, że tylko gimnazjaliści i licealiści oszukują:/

Dorosłe osoby, posiadające dyplomy i rodziny - także kopiują i sklejają teksty:/

Niska czy wysoka cena jeszcze o niczym Nam nie mówi:)

Izaa,

nie ma się co obrażać na zaniżanie stawek. Są klienci, którzy nie zapłacą więcej niż 1zł za tekst, ale są i tacy, którzy chętnie zapłacą kilka zł za tekst. Tylko musisz się czymś wyróżnić, udowodnić klientowi, że osiągnie więcej korzyści, gdy skorzysta z twojej, droższej oferty niż konkurencja.

Nie jest prawdą, że wszyscy patrzą na cenę. A Ci, którzy patrzą tylko na cenę to nie jest twoja grupa klientów.

www.sagomedia.pl - usługi SEO copywritingu i wartościowe, merytoryczne artykuły

A ja nie rozumiem dlaczego miałabym robić coś ( co być może nie wymaga wielkich umiejętności) za pół darmo?

Ale kto Ci każe? Nie chcesz - nie rób. Za mało płacą - znajdź takich co zapłacą więcej. Nie znajdziesz - zmień branżę albo swoje wymagania. W czym problem? Co tutaj jest do rozumienia? Po co te żale? Są tacy co mogą pracować za 1 zł/1000 znaków i są tacy, których takie teksty zadowalają. Są tacy co chcą 10 zł za 1000 znaków i na pewno też mają klientów.

A tak swoją drogą szukanie zleceń/licytowanie na ZPN mówi samo za siebie... gimnazjaliści/studenci... (jeżeli nic się nie zmieniło od ~5 lat jak ostatnio tam zaglądałem)

SEO BulletProof VPS.

Załóż konto na dropbox.

Jak ktoś dobrze pisze to znajdzie stałych klientów którzy zapłacą powyżej 2zł za 1000 znaków. Według mnie jest to stawka minimum żeby zarobić na płacę minimalną (w tym roku). Zakładam że dziennie ciężko jest pisać więcej niż 30-40k w miarę sensownego tekstu. Jak ktoś nie płaci ZUS-u, podatków czy nie musi brać urlopu to oczywiście może pisać taniej.

Ja osobiście staram się nie korzystać z usług osób, które nie mają działalności. Wychodzę z założenia, że sam prowadzę firmę i nie chcę żeby psuli mi rynek ludzie z szarej strefy więc sam też nie psuję go innym. A niestety mam wrażenie, że sporo osób patrzy na to inaczej. Jak sam mam coś kupić to najlepiej u przysłowiowego "gimnazjalisty". Ale jak "gimnazjalista" mi psuje rynek to jest nie fair.

A ci co tak wychwalają "pisarzy" za 1zł potem często płaczą, że ktoś sprzedał im duplikaty. Przykład z wczoraj:

https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...st&p=967936

Z doświadczenia też wiem, że z tymi co najbardziej kładą nacisk na niską cenę później jest najwięcej problemów - nie płacą, narzekają, itd.

Profesjonalne katalogowanie stron + baza precli i katalogów. Polecam Katalog PR4

A ten Miejski katalog stron jest inny niż wszystkie

No właśnie i o to chodzi. Rynek weryfikuje wszystko bardzo szybko. Ktoś kupi teksty po 1 zł za 1000 - dostanie duplikaty i drugi raz tego nie zrobi. gó**o kupisz, gó**o masz. Jak ktoś potrafi zapewnić odpowiednią jakość, dotrzymać terminy itp. to klientów na pewno znajdzie za większe stawiki.

SEO BulletProof VPS.

Załóż konto na dropbox.

Gdzieś tam wyżej widziałem informację o pisaniu 75k znaków dziennie. Chciałem pozdrowić wszystkich, którzy mają taką wydajność. Chyba raz mi się zdarzyło, że napisałem tyle w ciągu dnia(i nocy) :D Więcej niż 25-30k po prostu nie da rady - chyba, że mowa o jakimś bełkocie :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności