Skocz do zawartości

Czysto teoretyczne pytanie do SEO Copywriterów

izaaa

Rekomendowane odpowiedzi

A czy ktoś na tym forum proponuje 60 zł za napisanie 160 precli?

Tutaj obowiązujące stawki za tego rodzaju teksty, to 1,50 - 4,00 zł za jeden tekst, więc?

A skąd takie obowiązujące stawki?

Dziśiaj widziałem na PIO ofertę tekstów za 1 zł i nawet dodałem do zakładek ofertę, na przyszłość, prawdopodobnie, kiedyś skorzystam z oferty.

Więc, nie ma obowiązujących stawek czy reguł.

A jeżeli będzie oferta za 50 gr, to prędzej z tej oferty skorzystam, niż z oferty za 1 zł.

dam ci 0,49zł od tekstu (tekst precelkowy oparty o PRL'e)

Jakub Jaworowicz

Zobacz mój Blog o WordPress i Marketingu

• Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

To ja pisałem o 75K znaków dziennie. I sam, mimo że tekściarzem nie jestem (skończone studia to fizyka i informa na uniwerku na matmie) jak musiałem pisać to na godzinę w tym 15 minut przerwy te 4-6K znaków wyciągałem "bez problemu" tzn wkurzało mnie to niemiłosiernie ale szło. Więc nawet ja ze swoimi kiepskimi umiejętnościami te 40K znaków dziennie byłbym w stanie naklepać. Zupełnie inna sprawa jak szybko bym wylądował w psychiatryku ;)

dymna.jpg

Były... viper134

To znaczy, że napiszesz tekst za 0,49 zł?

No to już dodaję do pamiętnika i do zakładek, i wszędzie ogłoszę o takiej dobrej ofercie ;)

Za tyle mogę ci zrobić pierwsze 10 tekstów (pierwszy za 0,01 więc zapraszam na PW)

i czytaj dokładnie - Zapleczowe PRL'owe ... fakt to nie ameryka i nie wiecie pewnie co to oznacza :)

Jakub Jaworowicz

Oczywistym jest, że nikt nie będzie wydawał kilkunastu złotych za jeden tekst o wątpliwej jakości, który ma służyć jako masa do niemoderowanych katalogów i precli.

Co innego, gdy chodzi o tekst, w którym liczy się jakość.

Poza tym, przy tekstach SEO nie powinno nadużywać się słowa "copywriter".

Cytując choćby wikipedię(mało wiarygodne źródło, ale zawsze): "Copywriter (ang.) – autor tekstów i sloganów reklamowych. Copywriter nazywany też bywa po francusku concepteur-redacteur (pomysłodawca - redaktor).

Copywriter pisze teksty wykorzystywane w reklamach prasowych, radiowych, telewizyjnych i wszelkich innych materiałach promocyjnych, takich jak ulotki, broszury, katalogi, strony internetowe, itp. W praktyce copywriter uczestniczy w całym procesie kreacji, zaczynając od ustalenia treści graficznego motywu ogłoszenia czy ulotki, poprzez tworzenie tekstów, pisanie scenariuszy filmów reklamowych, spotów radiowych, wyszukiwanie muzyki do reklam, itp. Od momentu przekazania działowi kreacji briefu do momentu wyjścia materiałów do klienta współtworzy reklamę razem z dyrektorem artystycznym odpowiedzialnym za stronę wizualną przedsięwzięcia oraz przełożonym – dyrektorem kreatywnym, który nadzoruje całokształt projektu. Copywriter jest zatrudniony w agencji reklamowej lub wydawnictwie, czasami pracuje jako tzw. wolny strzelec (ang. freelancer).

Copywriter powinien znać zasady komunikacji masowej, mieć wiedzę o zachowaniu konsumenta, o perswazji i zmianie postaw."

DJ na wesele Szczecin - najlepszy Dj na wesele w woj. zachodniopomorskim

polski DJ na wesele Hamburg - urodziny, przjęcie

(tekst precelkowy oparty o PRL'e)

takie pytanie co autor miał na myśli mówiąc o tego rodzaju tekście ?;)

PRL (Private Right Label) młodzi to mają w małym palcu a We nie?

Kupuje się masowo po kilkadziesiąt tysięcy artykułów (paczki do 10.000 do 90.000 tysięcy artykułów) za śmieszne pieniądze - później tłumaczysz to na polski (mam napisany program zamówiony na ZPN'ie do masowego tłumaczenia katalogów z plikami tekstowymi) i doprowadzasz do tego aby ze zdania "Ala miała mnóstwo kota zrobić" "Ala miała dużą ilość Kotów"

Wydajność jest przeogromna :D

Jakub Jaworowicz

Dokładnie tak jak napisał @sindirus, jeśli już coś takiego nastąpi to nie stawki pójdą w górę tylko zwiększy się ilość preclopisarzy i silna konkurencja wymusi zatrzymanie stawek na dotychczasowym poziomie.

Jednak moim zdaniem, już od dawna jest cisnienie na dobre teksty i nowy rok nie będzie jakiś specjalnie przełomowy. Po prostu czasy sieczki zamiast tekstu już się skończyły, bo prawda jest taka że nie bardzo jest gdzie tą sieczkę upychać :)

• 4 tygodnie później...

Byly juz tutaj rozne glosy na temat stawek, ale widac do kad branza copywritingu zmierza - https://www.forum.optymalizacja.com/index.p...howtopic=141234

Rok 2012 wskazuje, ze beda to darmowe teksty :)

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności